Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?


Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.11. 13:58

Az elévülést senki nem veheti hivatalból figyelembe, a végrehajtó és az adós számlavezető bankja különösen nem.

drbjozsef # 2020.01.11. 11:45

fa.evica,

Sajnos ez esetben _lehet_, hogy jogszerű a dolog.

Az inkasszó a Vht. szerint úgy mehet, hogy az öregségi nyugdíj legkisebb összege mentes a végrehajtás alól, vagyis 22.800.- Ft.

Ha a hatósági átutalás után ennyi maradt, de a bank vont le még más összegeket, és az szabályosan történt (mert ez már nem végrehajtás, ha jól értelek, ezt mi nem tudhatjuk), akkor előfordulhat ez az eset. Ilyenkor nem nagyon van hol protestálj.

Elmehetsz a bankba, hogy ellenőrizd hogyan történt ez, elmehetsz a végrehajtóhoz, de a leírásod alapján nincs sok esélyed.

Ha a követelés elévült, akkor a végrehajtás során többször fel lehetett volna lépni ez ellen, megfelelő időben, megfelelő helyen, megfelelő kérelemmel, végrehajtási törvény szerint.

fa.evica # 2020.01.11. 09:36

Kovács_Béla_Sándor - Sajnos amit leírtam az a valós. 104.905 Ft nyugdíjamból, elvitt a végrehajtó 99048 Ft-ot, a bank is levett a pénzemból elég sokat mindenféle követelésekre, amik nekik járnak és így maradt a 2248 Ft. Más jövedelem nincs és most a 2248 forintból hogy is fogok megélni? Beteg vagyok, még a gyógyszereimet sem tudom kiváltani, a rezsit sem tudom kifizetni és még akkor egy hónapig hogy élek meg. Kilátástalan a helyzetem. Amúgy ez egy behajtó cég követelése, ami már törvényileg el is évült,11 éves tartozás volt, viszont egy olyan címre mentek a levelek, ahol már 3 éve nem vagyok bejelentkezve, senki nem vette a fáradságot, hogy megnézze mi a jelenlegi lakcímem. Szóval nem tudom hogyan tovább. Már a múlt hónapban elvitték egy részét a nyugdíjamnak, de akkor kaptam a bankban 63ezer forintot, de most ebből a maradékból mit lehet tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.11. 08:44

Annál azért többnek kellene a számlán maradni - igaz, csak a pénztárban tudod felvenni.
Nem hagytál ki egy számjegyet?

fa.evica # 2020.01.11. 06:17

Üdvözletem! Szeretnék tanácsot kérni. A végrehajtó inkasszót tett a számlámra, már decemberben elvitte a nyugdíjam egy részét, tegnap pedig az egész nyugdíjam át, maradt a számlámon 2280 Ft. Az lenne a kérdésem lehet-e elvenni egy ember teljes jövedelmét. Most nem tudom hogy fogok megélni a következő nyugdíjig. Tudok-e valamit tenni? A múlt hónapban legalább kifizetett a bank 63ezer forintot, de most semmi nincs, csak a 2280 Ft. Köszönöm szépen előre is a segítséget.

Gozonlajos # 2020.01.11. 04:30

Ügyirat azonosítóval ellátott kérelmet írtam az ügy kivizsgálását kérve az ehez tartozó iratok (Megállapodás, befizetési elszámolások éves bontásban időrendi sorrendben) csatolva. Paragrafusokat nem írtam neki mert hentes vagyok nem ügyvéd és jogász. Az MKK megértette igyis hogy mi az én problémám azóta sorban hívnak vagy írnak levelet. MKK első körben elnézést kér és türelmet míg kivizsgálják hogy ki hibázott. Az Alpha Financial services elősször telefonon hívott hogy a tartozásom megszűnt kilett egyenlítce az MKK ezáltal feléjük erről a határozat megjött. Most az MKK és a Vh boxolják le hogy mi a probléma pedig a papírokat/ letiltásról szóló doksin feketén fehéren szerepel hogy az MKK kérte a végrehajtást. Csak még a számokkal barátkoznak mivel 50500 as tartozásra vontak 671280 Ft ot elsőkörben inkasszóval majd 69983 Ft ot fizetésből való letiltással. MKK azzal nyugtat hogy visszautalják a pénzt ami rendben is van addig meg dögöljek éhen. 20 napja más használja a pénzem. Jár valami kártérítés ilyen esetben? Mindenkinek köszönöm a segítséget még ha néha kesze kuszán is fogalmazom meg a dolgokat amiérg elnézést kérek.

gerbera317 # 2020.01.09. 07:45

az összes papírt amit összetudtam szedni de semmi válasz
Ha csak összeszedted és odavágtad neki azzal, hogy "nesze paraszt, bogarászd ki", akkor nem is fog rá válaszolni.
A Vht. 41. § szerinti kérelem nem irat megküldése a végrehajtónak, hogy aztán ő találja ki, mit akarsz! Ha jobban beleolvasol a topikokba, akkor megtudhatod, hogy a végrehajtó sokszor még úgy is vonakodik lefolytatni a 41. § szeirnti eljárást, ha a szájába rágod, hogy te azt kéred tőle.
Ezért az ilyen kérelemnek tartalmaznia kell: 1) rövid tényvázlat /ahol a kérelmező tisztában van azzal, ki az adós, ki a vh-kérő (illetve annak jogutódja), és ki a végrehajtó/; 2) azt a kulcsmondatot, hogy kéred a végrehajtást kérőt nyilatkozatra felhívni Vht. 41. § szrint, és kéred az eredmény közlését is; 3) be kell csatolni a kérelmet megalapozó okiratokat, mégpedig időrendi sorrendbe rendezve őket, hozzátéve egy egyoldalas összefoglalót ezekről.
Ne gondold, hogy ezzel te teszel szívességet a végrehajtónak! Mert ha ezeket elmulasztod, a végrehajtó jegyzőkönyvben fogja megállapítani, hogy az a hányás, amit beadtál, ügyintézésre alkalmatlan, és mellőzi az intézkedést - és ha esetleg arra kerül sor, a bíróság is osztani fogja az álláspontját.

Gozonlajos # 2020.01.08. 21:18

Bocsánat! Igaz végrehajtó én írtam el.

Gozonlajos # 2020.01.08. 18:19

Holnapi napon megint próbálkozok a személyes megkereséssel. Mivel a mai napon jött a fizetésem a párom bankszámlájára és abból is vont az ügyvédúr. Kikészít ez az ember remélem nincs megint hűvösön és mihamarabb lezajlik ez az ügy mert így csak egyre rosszabb helyzetbe kerülünk. A végén nem tudom a közműveket a lakástörlesztőmet kifizetni de még a munkahelyre járás is kérdéses lessz.

oligaliga # 2020.01.07. 04:54

Nem e-mailben, hanem rendes tértivevényes levélben kell keresni. Mindössze 800 ft körúl van.

Gozonlajos # 2020.01.06. 21:20

A végrehajtójoz intézett összes megkeresésem eddig 0 írtam emailt olvasta csatoltam az összes papírt amit összetudtam szedni de semmi válasz. Telefont felveszi majd mellérakja irodájában már 1 idelye nem volt. Most eljutottam odáig hogy az MKK belső levelező rendszeren felszólítja hogy vonja vissza az inkasszót és utánna visszakapom a pénzt is. Erre azt mondták hogybkb 30 nap a válaszadás.
MKK nem tudja letagadni az összeget mivel az ellenoldali számlaszám amire érkezik végül az összeg hozzájuk tartozik.

A kérdésem az lenne hogy ilyen esetben lehet kérni kártérítést? Pl telefonszámlában 7000 nél járok + üzemanyag költség + mivel így nem tudták levonni a lakástörlesztőm részletét így késedelmi kamatot számítanak fel. Vagy ezeket mind bekell nyelnem és örüljek ha visszakapom a pénzem?

oligaliga # 2020.01.06. 19:16

Ebben az eserben tájékoztatni kell a végrehajtót, és kérni, hogy nyilatkoztassa a végrehajtást kérőt a tartozásról. A kérelmedhez csatold a részletfizetési megállapodást, a befizetések igazolását, és ha van, akkor az éves értesítőket.

Két lehetőség van: 1. az MKK elismeri, hogy fizettél, gyorsan visszakapod a pénzed. 2. Az MKK letagadja, és pert indíthatsz, ami hosszabb ideig, de a kimenetele ugyanaz, mint az előzőnek.

Dióhéjban ennyi, a részletesebb tájékoztatást elolvashatod a végrehajtási topikokban, vagy valaki más elmondja.

Gozonlajos # 2020.01.06. 15:35

Kedves oligaliga az ön meglátása a helyes és igen az Alphának fizetek 4 éve. Az MKK a felfüggesztő nyilatkozatban nem taglalja a miérteket anno 2017 ben én kérdeztem őket hogy lehet az hogy fizetek 1 megállapodásnak eleget téve és emellett a másik végrehajtó akkor fizetésemből vont 2 esetben. Erről az MKK nyilatkozott hogy felfüggesztették ezügyben a végrehajtót és fizessem tovább az alphának a megállapodás szerint. Ma telefonáltam az MKK nak és az Alphának. Mint kiderült az MKK nem közli az Alpha felé hogyan áll a tartozásom tehát nem tudnak arról hogy 2 alkalommal már a végrehajtó vont a béremből 2017. 03 és 04. hónapban. De jelenleg az összeg 50230 Ft ami még tartozásom van. És erre inkasszózott a végrehajtó 830000 Ft ot. Persze mindenki azt mondja hogy nem érti hogy történhet ilyen meg kivizsgálják ami 30 nap. Az Alpha annyit mondott hogy addig ne fizessek nekik amíg nem tisztázódik az ügy addig rövidebb vagyok pár százezer forinttal.

oligaliga # 2020.01.06. 11:29

Gozonlajos

Biztos, hogy a végrehajtót függesztették fel? Nem a végrehajtást?

Ha jól értjük, amit írsz, akkor a tényállás a következő:

Van egy tartozásod az MKK felé.
Az MKK nevében eljár az Alpha Financial Services, és a nekik teljesített befizetésedet az MKK is teljesítésnek ismeri el.
Ettől függetlenül (talán még az egész előtt) az MKK végrehajtási eljárást kezdeményezett, amiben a végrehajtó jár el.
2014 óta rendesen, megállapodás szerint fizetsz az Alpha Financial Servicesnek.
A végrehajtási eljárást (?) 2017-ben és 2018-ban is felfüggesztették. (Miért? Az indokot a felfüggesztésről szóló döntésben találod.)
Ehhez képest 2019. december 16.-án inkasszóztéák a számládat.

Helyes ez így?

gerbera317 # 2020.01.06. 10:07

Eljárni csak a végrehajtó jogosult, mindenki más legfeljebb csak követelhet, de egyszerre csak az egyikük.
Természetesen, egyik helyett és nevében eljárhat a másik (mint például az ügyvéd az ügyfele helyett és nevében), de ettől nem lesznek rögtön ketten, hanem jogilag még 1 személy maradnak.
Miért tartod szükségesnek minden alkalommal megjegyezni, hogy a végrehajtót felfüggesztették? És ki függesztette fel, és miért rögtön kétszer is?
És egyáltlán: most miiivaaan???

Gozonlajos # 2020.01.06. 09:54

Kedves gerbera írok emailt. csatolok pár fájlt hogy tisztán lásd a dolgot. Mert nálam én vagyok az adós van a követelő az Magyar Követelés Kezelő és most jön a csavar! Egy azon ügyben jár el az Alpha financial Services és egy egyéni bírósági végrehajtó akit ugyan ezen ügyben 2017 és 2018 évben is felfüggesztettek.

gerbera317 # 2020.01.06. 07:44

Figyu, ha nagyon az alapokból indulunk ki, akkor a végrehajtásnak három (3) szereplője van: 1) a végrehajtást kérő (röviden: vh-kérő), aki a követelés jogosultja, akinek az adós tartozik, és akinek a kérelmére indul a végrehajtás; 2) az adós (nincs rövidítése), aki a végrehajtást kérőnek tartozik; 3) a végrehajtó (röviden: vhtó), aki állami hatóság, és aki az adóstól behajtja - de legalábbis megkísérli behajtani - a végrehajtást kérő javára a követelés összegét. És azt a procedúrát, aminek ez a három személy a szereplője, hívják végrehajtási eljárásnak, vagy csak röviden végrehajtásnak, még rövidebben pedig vhtásnak, legrövidebben pedig vh-nak. Ez nem lehet annyira bonyolult, hogy írni-olvasni-számolni tudóként eltévedj az itteni fogalmak között.
Tehát mi is történt valójában?

Gozonlajos # 2020.01.05. 22:08

Akkor leírom röviden nehogy elvesszünk a részletekben. 2019.12.16. kiadta a végrahajtó az inkasszót a banknak a bank 19.n hajtotta végre részben mivel a számlámon nem állt rendelkezésre 830000 Ft keret. Ugyan ezen végrehajtót 2017 és 2018 évben is felfüggesztette az MKK mivel ugyan ezt a tartozást egy másik végrehajtónak (ALPHA financial services) fizetem 2014 óta. Jelenleg a tőketartozásom az MKK illetve az Alpha felé 106000 Ft. Jelzem ez az egy tartozásom van mindkét végrehajtónál ugyan az az ügyszám és a bankszámlaszám amire érkeznek az összegek. Remélem így áttekinthető de ha nem egy emailre elküldöm az összes papírt ezügyben ha valaki esetleg segítene.

gerbera317 # 2020.01.01. 10:39

Végülis mindegy, mikor inkasszálták a számláját. Az ideömlesztett (inkább: idehányt) infómasszából semmi sem hámozható ki, ami érdemi válaszhoz kellene.

drbjozsef # 2020.01.01. 09:23

2019. december 19 csütörtöki nap volt.

gerbera317 # 2019.12.31. 17:52

Na meg munkaszüneti napon teljesít a bank az inkasszóra? Na, én léptem kabarét nézni. BUÉK!

drbjozsef # 2019.12.31. 10:38

Gozonlajos,

UGYANABBAN az ügyben jár el két végrehajtó egymástól függetlenül? Ez is eléggé furcsának hangzik.

Gozonlajos # 2019.12.30. 20:17

Kedves gerbera nem azt kértem hogy 24.n kell megoldás mert ugysem lessz. Csak hogy jogilag jól van ez így hogy adott 1 tartozás amit fizetek 4 éve és most dec 19.n ugyan ebben az ügyben egy másik (korábban már felfüggesztett) végrehajtó 830000 Ft összegű inkasszóval terhel. Úgy hogy 4 éve volt a tartozás 535000 azóta fizetem a megállapodás szerint. Jelen álláspont szerint kb 106000 ft lett volna még.
Tehát műhiba történt ez tiszta sor. Alphának fizetek 4 éve MKK nál jóváíródik de ez a harmadik fél 2017 és 2018 évben is tiltott a fizumból MKK nál elvan könyvelve Alpha nem tud róla. Majd 2019 ben 830000 inkasszót rak a harmadik fél a számlámra úgy hogy a tartozásból 535000 ft összegből több mint 400000 ft kifizetve harmadik fél fizumból vont közel 100000 ft ot és emellé van az inkasszó ami összességében 1.330.000 Ft rendjén van ez így ki lehet a felelős mit tehetek mivel jelenleg úgy néz ki hogy 2x fizetem ki a tartozást + a harmadik felet akit telefonon nem érek el illetve a neki címzett emailre illetve hangpostán hagyott üzenetre sem reagál. Jelen esetben telefonálgatok és sűrűn elnézést kérek a banktól mivel a lakáshitel törlesztőmet nem tudták levonni az inkasszó miatt. Ezekre a kérdésekre kérnék választ vagy segítséget hogy merre indujak mit tehetek és hol jelezzem mert eddig csak egymásra mutogatnak.

gerbera317 # 2019.12.24. 21:12

Ma? December 24-én? Ez itt nem kamufórum.

Gozonlajos # 2019.12.24. 16:51

Sziasztok a segítségeteket kérném van egy tartozásom mellé egy megállapodás am8nek 3 éve eleget teszek jövő évben járna le a tartozásom ami még 120000 ft erre ma 0 forint van a bankszámlámon telefonálgatás után megtuttam hogy 830000 inkasszót raktak rá ugyan erre a tartozásra egy másik behajtó által. MKK-t hívtam nem értik hogy jelen esetben miért és mi jogon vontak le 671283 ft ot és maradt még 130000 ft inkasszó. Hogy lehet ez és mit lehet tenni.