Behajtás tartozás okán


Sherlock # 2015.06.22. 09:14
  1. Létezik, kimunkált. (Vö.: a Háború és béke röviden: oroszokról szól)
  2. Semmit.
  3. Olyanokkal mint az eredeti vagy kedvezőbbel.
  4. Nyugodtan fizethetsz magadtól időben, anélkül, hogy baszogatnának, és akkor nem érhet ilyen igazságtalanság.
  5. Törvényes.

Szerintem is vicces.

KEMPA # 2015.06.22. 09:11

Tisztelt Fórumozók/ Ügyvédek!

Faktor cégek pénzbehajtási gyakorlatával kapcsolatban szeretnék információt, illetve segítséget kérni olyantól akinek van hozzá jogi végzettsége vagy tapasztalata.

1, A faktorcégekre követeléskezelésére létezik e illetve ha igen milyen jogi szabályozás?

2,Ha egy követelést bank, szolgáltató stb... átad bármilyen jogcímen, kinek milyen tájékoztatási kötelezettsége van illetve milyen iratokat köteles számomra eljuttatni?

3, Milyen feltételekkel, kamatokkal stb kezelheti tovább az átvett tartozást és ezekről milyen tájékoztatással tartozik az adós felé?

4, Törvényes e az a gyakorlatuk hogy hosszú éveken keresztül igazán semmilyen jogi lépést nem tesznek a tartozás behajtására, hanem hagyják a kamatokat szaporodni, hozzáteszem még annak mértéke sem ismert.
Véleményem szerint ez már súrolja a tisztességtelen haszonszerzést is....!

5, Tartozik e a követeléskezelő cég ha már átvett egy bármilyen tartozást bizonyos időközönkét pl havonta elszámolást küldeni. Vagy az a törvényes ,hogy 2-3-4-5 évente ír egy sima levelet hogy szerinte tartozol neki x ezerrel...?

Nekem végre eljutott egy DBF es ügyem félig meddig bírósági szakaszba és most kéne fellebbezést megírni, ahhoz kellene segítség.

Bár még kérdés lehet az elévülés is mivel minimum 7 éve felmondott bankkártya, vagy hitelkártya szerződésről van szó. Az is vicces hogy fogalmam sincs , de ők se mondták meg....:-))Csak annyit ,hogy az ERSTE felé fennálló tartozás.

Előre is köszönöm.

Terpi # 2013.03.20. 13:02

Tisztelt Fórumozók!

Valaki tudna nekem segíteni abban,hogy létezik e olyan a tartozásoknál,hogy elévülési idő,vagy milyen jogon lehet súlyos tíz ezreket behajtani a semmiért? Az egész ott kezdődött,hogy az egyik banknál volt 1 bankszámlám,amit kb 7 éve nyitottam és kb annyi ideje nem is használom és pont ezért el is felejtkeztem róla,főleg hogy közben el is költöztem és levél sem jött tőlük,egészen a múlt hétig,vagy is akkor sem ők,hanem már a behajtó cég küldött levelet,hogy ha holnapig nem fizetek ki 70000 et akkor jön a végrehajtó. Felhívtam őket,hogy micsoda,mi ez,mert azon a számlán nekem soha nem volt minuszom és nem is használtam,mire ők,hogy számlavezetés és kártyadíj. Mondom de felszólítás vagy valami? Jah ők mínuszos számláról nem küldenek levelet. Megbeszéltem velük a részlet fizetést,persze az már úgy összesen 80000. Persze megjött a csekk,persze nem a kért címre,és persze már előtte napi befizetési határidővel.Mit lehet csinálni? A semmiért fizessek ennyit?

petke0719 # 2013.03.19. 09:58

Tisztelt Ügyvéd Úrak!

Tudna nekem valaki konkrét vélasz/példát írni arra, ha van egy nagyobb személyi kölcsön elmaradásom a Budapest banknál, akkor meg tudok-e velük állapodni a tőkésítésről és, hogy ne mondják fel a szerződésem?
Sajnos egy nagyobb jövedelemkiesés miatt nem tudtam fizetni, de már ez helyre állt, de nem folyik be most se annyi jövedelem, hogy az elmaradást kifizessem!

Köszönm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 11:11

Beérkezett december 16-áig a felmondása. Csakhogy ő december 31-re szerette volna felmondani a szerződést. Amit egyrészt nem is lehet (mert nem az az évfordulója), másrészt ha lehetne, akkor a 30 nap december 1-jén van.

Nem jellemző, hogy a hasonló vitákban az ügyfélnek legyen igaza, de itt nem kizárt. Ugyanis a vagyonbiztosítást a fordulónapra (itt január 16-ára) felmondhatja a biztosított. Ha ezt megteszi, a biztosítás a fordulónappal megszűnik, további díjfizetési kötelezettség nincs. Igaz ugyan, hogy a megszűnés időpontját hibásan jelölte meg, de ettől a megfelelő határidőben közölt felmondás még érvényes, alkalmas rá, hogy a jogszerű időpontban - tehát az évfordulón - a szerződést megszüntesse.
Kérdés, hogy a követelt 6773,- Ft milyen időszakra vonatkozik? Ha ez a januári fél hónap díja, akkor megalapozott a követelés. Ha három havi díj, akkor csak kisebb részben megalapozott.

wers # 2013.03.13. 09:17

mert ő szerintük nem tartottam be a felmondást megelőző 30 napos határidőt, ami a szerződés kötésem valódi dátumához képest be volt tartva
nem volt betartva, dec.16-ig beérkezően kellett volna felmondanod, a szerződésed él.
Majd díjnemfizetés miatt a biztosít kb. a jövő héten felmondja, de az addigi időszakra a díjat ki kell fizetned. Te legközelebb 2013 dec.16-ig, 2014 jan.16-i hatállyal mondhatod fel.

DuDóra # 2013.03.13. 08:48

Én 2010 január 16-án írtam alá velük a lakásbiztosítási szerződést, 2012 december 31-vel szerettem volna felmondani a szerződést, de nem fogadták el, mert ő szerintük nem tartottam be a felmondást megelőző 30 napos határidőt, ami a szerződés kötésem valódi dátumához képest be volt tartva. Kiadták egy behajtócégnek a január 1-től esedékes íjat, mint tartozást, a behajtócég viszont közölte, hogy ennél a biztosítónál nem szűnik meg a szerződés díj nem fizetés esetén sem és tovább fognak lépni. Ezek után kérdezem,hogy valóban lehet-e nekem ebből problémám, és kötelezhetnek e arra, hogy a szerződést helyre állítsam velük. Szerződést szegést szerintem annyiban követtek el, hogy a szerződési feltételekbe azt foglalták, hogy a díj nem fizetés esetén a 60. napon megszűnik a szerződés, ehhez képest most a behajtócéggel akarják velem befizettetni a díjat, ami számomra azt jelentené, hogy helyre állítottam velük a szerződést. Ez szerződés szegés? Javasolja e esetleg, hogy a békéltetőtestülethez forduljak vagy várjam meg, hogy ők folytatják e az eljárásukat?
Köszönettel
Dóra

wers # 2013.03.11. 12:46

a kockázatviselés idejére ki kell fizetni a díjat

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.11. 12:43

valóban nincs lehetőségem rendkívüli felmondásra egy biztosítóval szemben
Szerződést szegtek?

DuDóra # 2013.03.11. 08:46

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémámmal kapcsolatban
2O12 dec.31.-vel megkívántam szüntetni a lakásbiztosításomat és igaz, hogy csak dec.10.-én kelteztem a felmondást, mégis meglepődtem a dec.18.-án érkezett válaszon,miszerint nem tekintik a szerződést megszűntnek 2O13 jan. 1.-től, hivatkozva a 3O napos felmondási időre amelynek nem tettem eleget. Ezzel gondoltam nem tudok vitatkozni, (én megpróbáltam korrektül eljárni) ezért akkor majd megszüntetik ők,díj nemfizetés miatt.Nem így történt. Küldtek ismétlő csekket, amivel a fenti okok miatt nem foglalkoztam, majd tegnap este egy levél várt egy behajtási cégtől ( creditexpress), mely szerint tartozom a biztosítónak 6773 Ft.-al fizessem be a megadott számlaszámra márc.13.-ig, mert ha nem, megbízójuk fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezhet, melynek a költségeit rám terhelik. A felvázolt tények alapján kérdezném Öntől, valóban nincs lehetőségem rendkívüli felmondásra egy biztosítóval szemben? Valóban megtörténhet, hogy tartozásként kezeljen egy megszüntetendő szerződéses összeget? Netán még egy pert is a nyakamba akaszthat szerződésszegésért? Köszönöm, hogy elolvasta levelemet és kérem, tájékoztasson jogi lehetőségeimről ill. esetleges következményeiről.

gerbera317 # 2013.02.22. 16:02

Ezzel az a gond, hogy a Díjbeszedő Faktorház (és az OTP Faktoring is) olyan faktorcég, aki nemcsak követel, de azzal is tisztában van, hogy mit követel. Kissebb faktorcég ellen célra vezethet az fmh kivárása, ennél a kettőnél viszont meggondolandó.

turbo71 # 2013.02.22. 15:53

Katalin! ne törödj velük !!! majd ha fmh küld mondj ellent és ott tudod bizonyitani az igazad . a biroságokon sem szeretik ezeket a nagyot mondo cégeket ismerik már öket.

Katalina64 # 2013.02.21. 20:55

A segítségüket szeretném kérni az alábbi panaszommal kapcsolatosan a Budapest Bank és a Díjbeszedő Faktorház Nyrt. ellen.
2009 szeptemberében súlyos betegség után meghalt a bátyám, akivel együtt éltem. Egyedül maradtam rengeteg adóssággal és a minimálbérnél alig több ápolónői fizetésemből nem tudtam fizetni. El kellett adnom a lakást, ahol laktam, jóval áron alul, fillérekért, hogy ki tudjam fizetni az összes tartozásomat.
Sajnos a Budapest bank felé is volt adósságom, ezt is rendezni szerettem volna. 2011. november elején felhívtam telefonon a Budapest Bank behajtásának egyik munkatársát (név szerint Józsa Mariannt, gondolom, rögzített hívásnak kellett lennie, de erről a telefonbeszélgetésünkről később említést is tesz egy nekem tévesen elküldött kollégájának írt emailjében is!!!) Megadta a tartozás teljes összegét és a Budapest Bankos számlaszámot, ahova utalhatom, de ugyanakkor nem állíttatta le az adósságom átadását egy behajtó cégnek!!! És emiatt kezdődött el az én kálváriám.
2011.11.04-én átutaltam interneten a megadott összeget – 201497.-Ft-t - a megadott számlaszámra, utána kértem email-ben a Budapest Banktól hitellezárást és vártam türelmesen.
Majd 2 hónap múlva kaptam egy levelet a Díjbeszedő Faktorháztól, miszerint fizessek be közel még egyszer annyit, mint amennyit befizettem, mert az csak a tőke volt és azóta is kamatozik a tartozásom, és ezzel nekik még tartozom!! Azóta levelezgetünk: ők fenyegetőznek, én pedig rendszeresen megírom, hogy nem tartozom semmivel. De most már végrehajtással fenyegetőznek és 235054.-Ft-t követelnek még rajtam!!!Nincs semmim, se ingó- se ingatlanvagyonom, szívességből lakom a rokonaimnál, ahol semmi nem az enyém, minden a családé, aki befogadott! Kétségbe vagyok esve, nem tudom, kihez fordulhatok a jogtalan behajtás/végrehajtás elkerülése miatt!!! Nagyon kérem, segítsenek.

jancsekne # 2013.02.19. 18:37

Tanácsot szeretnék kérni.
Lányom 2012 es évben használta a Vaterát. Mindig határidőn belül befizette az oldalon felmerülő költségeket.
Idén még nem lépett be az oldalra.
A mai napon 2012.02.19-én kaptunk egy fizetési felszólítást a Credit Express Magyarország Kft-től hogy fizessen be 330 Ft számlatartozást és 3810Ft adminisztrációs díjat.
A 330Ft-ot természetesen azonnal elutalta a Vaterának, nem vitatja a tartozását amit január 17-ig kellett volna befizetni, de mivel hogy nem figyelte az oldalt ezt nem tudta, levelet vagy telefont nem kapott ez ügyben.

Kérdésem az lenne, hogy köteles-e 330Ft-ra 3810Ft-os adminisztrációs díjat fizetni ennek a cégnek?
Lányom tanuló, semmilyen jövedelme nincs.

Előre is köszönöm válaszát:Jancsekné

Vh-ügyes # 2013.02.17. 10:32

Micsoda lángelme, még kártyázni is tud!
(csak nem érti mire hoztam a példát...)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.17. 09:49

OFf
Micsoda hülye példa! Akinek 18-a van, az jó eséllyel "elől van", ha mégis húz, akkor egy kismértékű esélynövelésért vállal nagy kockázatot. Az adós a végrehajtásban már fuccson van, akár rá is húzhat.
ON

Vh-ügyes # 2013.02.17. 09:34

...akkor hát, tanácsod az adósnak: "bátorság, 18-ra még simán lapot kell húzni..."

gerbera317 # 2013.02.17. 08:36

Ez csak a te megközelítésed, és bár van benne igazság, ebben az esetben mégis alaptalan. Az ingófoglalás ugyanis még nem behajtás, és ha sikeres igényper lesz belőle, akkor nem is lesz belőle behajtás. A jó végrehajtó nem munkaorientált, hanem behajtás-orientált, és ebből következik, hogy csak úgy nem foglalgat mindenfélét, csakis olyat, amiből behajtás várható.

Vh-ügyes # 2013.02.17. 08:11

mióta az adóstól behajtott követelés %-ában mérik a jövedelmét

gerbera317 # 2013.02.16. 23:20

A végrehajtó mióta fél az eljárásban?

Vh-ügyes # 2013.02.16. 19:51

Én nem bíznék ennyire a végrehajtó "emberségében" (ugyanis ellenérdekű fél s mint ilyen sz@rik rá, hogy ki tud zongorázni és ki nem)
és jól kijelentkeznék! (sőt, be is jelenteném, hogy Bivalybasznádra költöztem)

Ilona 61 # 2013.02.16. 16:45

Tisztelt Fórumozók!

Ha devizaalapú hitel felmondása miatt a bank végrehajtást kért akkor a végrehajtónak kell írnom ,hogy alaptalannak tartom a követelést amiatt,hogy volt a közelmúltban két jogerős másodfokú döntés is ami az árfolyamrés miatt semmissé illetőleg érvénytelenné tett egy bankkal kötött szerződést vagy pedig a bíróságnál kell végrehajtás korlátozása és megszüntetése iránt pert indítani?

Köszönettel

Ilona

gerbera317 # 2013.02.16. 14:39

ilyenkor a behajtó jöhet és tényleg mindenre hasra ütésszerűen rámutatva viheti, független attól, hogy nem az enyém?

Ha az a kérdés, hogy megteheti-e, akkor a válasz: igen. Ha az a kérdés, hogy megteszi-e, akkor a válasz: nem. Egyébként nem behajtó, hanem végrehajtó.

mi lehet az, ami legrosszabb esetben megtörténhet?

Az, hogy mégiscsak lefoglal ezt-azt, pl. a zongorát. Ebben az esetben igénypert kell indítania a tulajdonosnak a végrehajtást kérő ellen.

érdemes kijelentkeznem erről a címről?

Nem. Legyetek együttműködőek, ha kijön helyszínre a végrehajtó. A zongora tulajdonjogát - ha egyáltalán firtatja a végrehajtó - úgy a legegyszerűbb igazolni, hogy a mama leül zongorázni valamit, és közben kijelenti, hogy a fia nem is tud zongorázni.

Arensz # 2013.02.15. 21:34

Tisztelt Jogi fórum és Tisztelt Ügyvéd Urak!

A kérdésem lehet, hogy egy kicsit komplex, de lehetséges, hogy már más hasonlatosan feltette ezt kérdést, de az ügy fontossága miatt szeretném kérni meglátásukat, tanácsukat (vagy akár fórumozóknak is ki értelmes válaszokkal tudnak hozzászólni tapasztalatukból vagy tudásukból adodólag).
Jelenleg két aktív tartozásom van ami a hosszú éve alatt sajnos annyira megnőtt, hogy igazából esélyem se lenne kitörleszteni az elkövetkezendő években.
A hiteleimről mind érdemes tudni, hogy mind a kettő kezes nélküliek.
A másik ami fontos információ lehet, hogy a nevemen tényleg semmi sincsen. Ég adta világon semmit. Talán ebből is fakad tudatlanságomból adódó félelmem is. Szüleimhez be vagyok még jelentve. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a behajtó jöhet és tényleg mindenre hasra ütésszerűen rámutatva viheti, független attól, hogy nem az enyém? Mert minden egyes tollat a szüleim nem tudnak igazolni számlával.. (kicsit életszerűtlen is lenne) pl. egy 69'-es zongorát...
Tehát a kérdésem az, hogy mi lehet az ami legrosszabb esetben megtörténhet? Mert ha nevemen semmi, akkor szüleimen bevasalhatják az én tartozásom?
Kérdésem, érdemes kijelentkeznem erről a címről, hogy szüleimnek véletlenül se legyen baja ebből?
Fizetésemet tilthatják. Arra még nyitott is lennék, de szüleimet megóvnám ettől.

Tisztelettel megköszönöm válaszukat, mérhetetlen nagy segítség lenne részükről.