nemzeti eszközkezelõ - végrehajtó


Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.12. 11:49

Nem lehet, hanem az. Általad is beismerten.

Cidri # 2024.02.12. 11:43

Üdvözlök mindenkit
Az alábbi kérdésem lenne:
Jelenleg bérlőként élünk az Eszközkezelő által megvásárolt ingatlanban.
Idén jár le a visszavásárlási jog, amivel élni szeretnék.
Az lenne a kérdésem, ha visszakerül a nevemre az ingatlan, és amint a nevemre kerül, azonnal ott lenne a másik szerződés, melyben a gyerekekre íratnám a házat, - mivel ellenem jelenleg is végrehajtás van folyamatban, - később ez lehet fedezetelvonás? Tehát ha már a gyerekek nevén lenne a ház, a későbbiekben mivel a nevemen volt rövid ideig, lehet fedezetelvonás? Végrehajtó indíthat ezért eljárást?
Köszönöm

szandrea7557 # 2024.02.09. 11:30

Nagyon szépen köszönöm a részletes és mindenre kiterjedő felvilágosítást.

osztap # 2024.02.09. 10:42

szandrea7557,

Ha jól értem, az ingatlan az Eszközkezelő tulajdonában van, az élettársad kötött az Eszközkezelővel egy részletvételi szerződést. Ma ő a tulajdoni lapon bejegyzett tulajdonos, de az Eszközkezelő javára jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a 274/2018 Korm. rendelet alapján.

Ha az élettársad meghal, ÉS nincs végrendelet, akkor a gyereke az örökös, Te nem. (Jól értettem, hogy nincs közös gyereketek?) A gyereke lesz a tulajdonos, és neki kell fizetnie a részleteket az Eszközkezelőnek. Mint tulajdonos, Téged és gyerekedet kiteheti. Ha nem fizeti a részleteket, akkor az Eszközkezelő elkezd végrehajtani, és ha máshogy nem megy, akkor árvereztet, aminek a végén Téged és gyereked szintén kitesznek.

Az életközösség megszűnésekor (élettársad halálakor, vagy ha szétmentek, akkor) kérheted, hogy az életközösség fennállása alatti vagyonszaporulatot osszátok meg. A szaporulat összegét és a hozzájárulás mértékét évtizedek távlatából nem lesz könnyű bizonyítanod, ez várhatóan pert jelent az örökös ellen, és bizonytalan, hogy mennyit kapsz majd (valamennyit szinte biztos, hogy fogsz).

Ennél jobb megoldás lehet, ha élettársad végrendelkezik. Például Téged nevez általános örökösnek, azaz halála után a Tied lesz mindene, a ház és az eszközkezelőnek fizetendő tartozás is. Ekkor a legrosszabb, ami történhet, az, hogy a nettó hagyaték (ha más vagyona és tartozása nincs, akkor a ház halálakori értéke mínusz az akkkor fennálló tartozás) harmadát ki kell fizetned a gyerekének mint kötelesrészt. Ha ezen az úton indultok el, akkor ne barkácsoljatok végrendeletet otthon, mindenképp keressetek közjegyzőt vagy ügyvédet.

Ha idő előtt kifizetitek a maradék vételárat az Eszközkezelőnek, akkor tehermentes lesz a tulajdoni lap, és több lehetőségetek lesz ezt kezelni, akár a kötelesrész alól is szabadulni. Például, ha élettársad neked ajándékozza az ingatlant, magának haszonélvezetet fenntartva, és tíz évig még él, akkor már nincs kötelesrész. De ajándékozni csak akkor tud, ha már törölve van az Eszközkezelő elidegenítési tilalma.

Ha nincs végrendelet, de összeházasodtok, a ház tulajdonjogát akkor is a gyereke örökli, DE Te holtig tartó haszonélvezeti jogot kapsz rajta, ÉS a halálakor még fennálló tartozás felét Te öröklöd, a másik felét a gyereke. Akkor Téged nem lehet kitenni, csak akkor, ha az Eszközkezelőnek nem fizetitek a részleteket.

Szomorú örökös # 2024.02.09. 06:03

szandrea7557

ha be vagyunk arra a lakcímre jelentve, lenne-e jogunk ilyen esetben továbbra is ott lakni, és fizetni a törlesztőrészleteket ?

A lakcímbejelentés sohasem keletkeztet önmagában jogot.
Ilyenkor lenne lényeges az, amit mindenki „csak egy papír” néven szokott hívni...azaz a házasság.

szandrea7557 # 2024.02.08. 23:17

Élettársam lakásában lakunk gyermekemmel már több éve, akinek még negyven évig kell havi nyolcezret fizetnie az eszközkezelőnek. 50 éves a párom. Az lenne a kérdésem, ha esetleg ő hamarabb elhalálozna (ami persze ne legyen), akkor engem és gyermekemet kilakoltathatna az állam, vagy a párom egyetlen örökös gyermeke, aki nem foglalkozik amúgy az apukájával? Amióta ott lakunk, teljesen fel lett újítva a ház, az én munkám és pénzem is benne van. Van e egyáltalán értelme sok évem munkájának eredményét ebbe a házba ölni amit még a gyermekem sem örökölhet? Illetve ha be vagyunk arra a lakcímre jelentve, lenne-e jogunk ilyen esetben továbbra is ott lakni, és fizetni a törlesztőrészleteket ? Köszönöm.

SzKriszta83 # 2018.10.31. 09:53

Tisztlet Fórumozók!

Adott egy, az Eszközkezelő tulajdonában lévő ingatlan. Az ingatlanhoz tartozik gyümölcsös és akácos is (Bérleti szerződés fákat említ- se db szám se terület se semmi egyéb).
Kivágható az akácos? Ha igen akkor milyen feltételekkel? Gondolom vissza kell ültetni a területet...
Előre is köszönöm!
SzKriszta

jozsefpapa # 2018.09.24. 14:49

Miért? Ugyan ki vagy te? Ha nem vagy elszenvedője a lakás elvesztésének, miért véleményezel,alaptalanul,cinikusan?

gerbera317 # 2018.09.24. 14:42

Ejgen. És te is gondolkodhatnál, mielőtt megszólítasz.

jozsefpapa # 2018.09.24. 14:32

gerbera317 A "segítő" sima mezei vásárló! Ő, sehol nem volt, amikor a bedőlt hiteles szenvedett,nélkülözött, hogy mentse az otthonát! Közben, fél fizetésből a dupláját fizette ki a banknak! Kérdem, miért is lenne a "segítő" a kedvezményezett? Gondolkodni kéne,a vélemény előtt!

gerbera317 # 2018.07.10. 06:55

De miért ne mondaná fel? Egyrészt oka van rá, hiszen az adós szerződést szegett, másrészt fel kell mondania, különben hogyan követelhetné a vételárból történő kielégítését, ha az felmondás hiányában nem illetné meg egyösszegben?

Vadsuhanc # 2018.07.09. 18:02

vaterás

Amit Grave7 leírt azon kívül...

Nem tudja az egyik kéz mit csinál a másik.

Érdemes lenne ezt a kérdést feltenned annak, aki az elvi hozzájárulást megadta, mert itt csak találgatás lesz a vége.

Tessék megkeresni, felhívni, levelet írni nekik.

Grave7 # 2018.07.09. 17:43

@vaterás: A szerződésben foglalt (egyik) felmondási ok fennállása.

vaterás # 2018.07.09. 16:59

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, mi lehet az oka, hogy a Bank megadja az elvi hozzájárulást egy általa bejegyzett jelzáloggal terhelt ingatlan NET programban történő értékesítéséhez, majd kettő nap múlva felmondja a hitelszerződést és egy összegben követeli az adósoktól a tartozást.

Üdvözlettel: TM

nonolet # 2018.07.04. 20:56

Azért célszerűtlen, mert NINCS biztonságban a pénzed a folyamat során.

Nem tudsz BIZTOSÍTÉKOT kapni! az "eladótól".
(jelzálog jogot pl. miközben a pénzed átadtad)

Sőt rosszabb esetben az sem garantált, hogy
egyáltalán hozzájutsz a pénzedből vissza vett ingatlanhoz.

Jobb esetben párévnyi per után igen, ha pl. nem akar önként teljesíteni ez eladó.

- -

Az eladónak jó pár lehetősége van rá,
hogy a pénzed belefagyjon a buliba és
perre kellejen menned a szerződés betartásáért.

-

HA!!! tudod biztosítani, hogy a pénzed mögött mindig legyen gyorsan-könnyen érvényesíthető BIZTOSÍTÉK,
akkor ésszerű csak iylen bulib abelvágni...

De nem tudod! (szinte biztosan nem).
Hiszen, ha lenne módja biztosítékot adnia az eladónak, akkor már hitelképes is lenne!!! és kiváltaná magának....
Nélküled, banki úton.

téglaház # 2018.07.04. 19:26

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a választ. Igen, ügyvéddel már történt egyeztetés, jogilag nincs akadálya az ügyletnek (mint Ön is írja), bár a célszerűtlen nem tudom, mit jelent ez esetben? Nem érdemes vesztegetni rá az időt és kockáztatni? Sajnos- mint lentebb is írtam- a település eladó ingatlanban nem bővelkedik- sőt, ingatlanállománya pedig kifejezetten rossz. Ez az ingatlan pedig minden szempontból megfelel a vevői igénynek, így vállalná a kockázatot. Igazából itt a tapasztalatok lennének érdekesek, bár valószínűsítem nem túl gyakori az ilyen ügylet.

Üdvözlettel

téglaház # 2018.07.04. 19:10

Tisztelt gerbera317!

Köszönöm a véleményét! Sajnos az adott település nem bővelkedik eladó ingatlanokban (néhány ezres vidéki "kisváros", mondhatnám inkább nagyközség), illetve nem megfelelő az állomány. Így sok lehetősége nincs annak, aki adott típusú ingatlant keres a településen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.23. 06:23

A vevőnek ez esetben nincs más lehetősége az ingatlan megszerzésére, mert az eladónak van visszavásárlási joga.
De a leírt ügymenet, ha nem is rossz, de célszerűtlen.
Megjegyzem, úgyis kötelező az ügyvéd közreműködése, jobb lenne őt kérdezni. (Vagy ezt már ügyvéd ötlötte ki? Akkor meg kell kérni, hogy gondolkodjon még egy kicsit.)

gerbera317 # 2018.06.23. 04:18

Érdekes ötlet, hogy valaki külső segítséggel visszavásárol egy ingatlant, majd pedig tetemes haszonnal eladja a segítőnek. Persze, ha a segítő van ekkora balek, miért is ne?

téglaház # 2018.06.22. 16:52

Tisztelt Fórumozók!

Adott önálló ingatlan jelenleg az Eszközkezelő tulajdona, egyébként egy tulajdonosa van a háznak (2022-ig visszavásárlási joggal). A korábbi tulajdonos illetve jelenleg bérlő szeretné értékesíteni a ingatlant olyan módon, hogy a vevő által fizetett előlegből/foglalóból visszavásárolja az ingatlant, majd amint visszakerül a nevére, eladja a vevőnek (az előleggel csökkentett áron). Van-e tapasztalat ezzel kapcsolatban, milyen hosszú ügyintézésre lehet számítani, egyáltalán érdemes-e belevágni egy ilyen ügyletbe?

Köszönöm a válaszokat!

cat76 # 2018.06.06. 15:20

Üdv mindenkinek! Egy hitelbe két ingatlant vont be az Erste ban 10 évvel ezelőtt. A hitelt 2 éve el adták az Intriumnak. Szerettem volna be kerülni az eszközkezelő programjába de nem vagyok jogosult rá mert két ingatlant nem vesznek meg. Ilyenkor merre hova induljak el????

nonolet # 2018.05.28. 21:52

"Jelzem ablakot,csapot,szőnyegpadlót cseréltek,stb"

Ennek az elszámolásról

  • a bérleti szerződésük

és
a törvény
rendelkezik.

Ezek alapján fog zajlani.

boboka56 # 2018.05.28. 18:50

A lányomék két éve laktak albérletben amikor a nemzeti vagyonkezelő lett a tulajdonos.Kötöttek velük szerződést,mint jóhiszemű lakás használók.Ennek is már közel két éve,rendesen fizetnek.most kaptak egy levelet,hogy 30napon belül költözzenek ki.Indok a lakásállag megóvás.Jelzem ablakot,csapot,szőnyegpadlót cseréltek,stb.Kaphatnak e csere lakást? Kérvényezték,hogy
méltányosságból maradhassanak.Mi várható önök szerint?

Mkzs2014 # 2018.05.28. 18:04

Üdvözlet.
Olyan kèrdèsem lenne hogy pàromnak van egy háza amit a volt felesègével vettek 1/2 ,1/2arànyba hitelre,ami nem lett fizetve,de most kèrtünk papìrt hogy elintézzük az eszközkezelôt.
Pàrom szeretnè a lakàst elintèzni ugy hogy mi lakunk benne gyermekünkkel.volt felesège nem szàndèkozik igenyt tartani rà,de ô is kapott papirt.
Az igazi kèrdèsem hogy neki is ki kell tölteni a szàndèknyilatkozatot ahoz hogy mi tudjuk intèzni?ha igen .egyben kell feladni a miènkkel? vagy kell neki is valami igazolàs?
A màsik kèrdèsem hogy amit csatolni kell ez a hasznàlati megàllapodàs(osztatlan közös tulajdon esetèn) ez mi?kötelezôen csatolni kell,de nekik nincs ilyen papìrjuk.honnan kell ezt kèrni?vagy ha nincs ilyen megàllapodàs köztük akkor nem kell csatolni?
Előre is köszönöm a választ

drbjozsef # 2018.05.12. 20:29

De hát ez kib*szás a többiekkel. Sokszor az egyetlen értékesebb vagyontárgy, amit elvisz az állam, részben megtérül a banknak, mindenki más meg futhat a pénze után?