Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


nemzeti eszközkezelõ - végrehajtó

nonolet # e-mail 2018.02.08. 19:17

Milyen alapon is kéne veled bérleti szerződést kötni?

Csak mert egy ideig odajártál?
vagy mert
Utána pedig jogcím nélküli önkényes beköltöző (lakásfoglaló) lettél...

A lakásfoglalót kirakni szokás inkább.

- -

Persze kérheted, hogy bérlő lehess.
DE nem kötelező veled szerződni.
Ennyi.

- -

Viszont kérhetik majd az ott lakásod idejére

 • a rezsit és
 • a lakáshasználati díjat
egyzsolt72 # e-mail 2018.02.08. 19:06

Üdv,olyannal kapcsoltban szeretnék érdekődni hogy van egy ingatlan ami édesanyám nevén volt ö szerződést kötött az eszközkezelővel ö volt a bérlője az ingatlannak.időközben édesanyám megbetegedett kórházi kezelésre szorult ,én egyedüli gyerek vagyok én nekem kellett ápolnom gondoznom,nekem tudomásom nemvolt arról hogy ö szerződést kötött az eszközkezelővel személyszerint csak ő volt bejelentve az ingatlanba én nem.nekem közben odakellett költöznöm mivel folyamatos ápolásra volt kényszerülve.én nemvoltam az ingatlanba bejelente nem is tudtam semiröl.idöközben édesanyám a betegségéböl kifolyólag elhalálozott és én ugye ottmaradtam az ingatlanban.az eszközkezelő zrt nem hajlandó velem szerzödni mivel sem a szerzödében amit kötöttek sem az ingatlanban nemvoltam bejelentve.nemszeretném elhagyni az ingatlant szeretném tovább a bérleti jogot folytatni lehetséges ez?
köszönöm szépen...

gerbera317 # e-mail 2018.02.08. 14:51

A banknak szíve joga nem lemondani az ingatlanból való kielégítésről, ha azt látja, hogy az ingatlanárveréssel lényegesen jobban jár, mint a NET-es hatósági áras értékesítéssel. Nincs az a fórum, amely rákényszerítheti őt a NET-es kielégítés elfogadására.

Nyomas10 # e-mail 2018.02.08. 13:56

Üdv mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék hogy mi a tehendő ha a bank a nemzeti eszközkezelőre törtènő átruházást elvi hozzájarulás miatt elutasìtja.Tud nekem abba valaki segìteni hová kell fordulni ilyenkor?
Köszönön a választ.

gerbera317 # e-mail 2018.01.27. 11:37

Ez nem jósda-topik. Keresd az eszközkezelőt, ők tudják, mi tart ilyen sokáig.

Bernadett86 # e-mail 2018.01.26. 19:08

Üdvözlöm! olyan kérdésem lenne,hogy van-e itt olyan valaki aki szerződésben áll a Net-zrt-vel? Ha a bank elvi hozzájárulását adja az ingatlanhoz akkor a levél kézhezvételétől körülbelül mennyi az az idő amig a szerződés megköttetik? Mit vizsgál konkrétan még az eszközkezelő mielött megköti a szerződést? válaszokat előre is köszönöm!

SzKriszta83 # e-mail 2018.01.18. 11:25

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től történő ingatlan visszavásárlással kapcsolatban ill. hasonló cipőben járó emberek tapasztalataira lennék kíváncsi!

Az ingatlannak eredetileg 3 bérlője volt, apuka és a két fia, sajnos időközben apuka elhunyt, így új bérleti szerződést kötött az eszközkezelő a két fiúval. Az ingatlant 2018. végéig lehet(ne) vissza vásárolni a szerződés szerint, de sajnos mindenhol falakba ütközünk, mondván a törvényalkotó nem számolt az elhalálozás lehetőségével és az öröklés itt nem egyértelmű.
Amit sajnos nem értek, hogy ha engedte az Eszközkezelő, hogy apuka nélkül tovább béreljék az ingatlant akkor miért nem engedi, hogy ugyanígy vissza is vásárolják?

Előre is köszönöm a segítséget!!!

szabi1980 # e-mail 2018.01.15. 11:57

Tisztelt Fórumozók!

A cég ahol dolgozom cafeteria elemként ad vissza nem térítendő lakásvásárlásra cafeteria elemet.Mivel a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolta az ingatlanomat és most vissza szeretném vásárolni tőle(adás vételi nem lenne csak a földhivatalba vissza írnák a nevemre) el tudom-e rakni erre ezt a cafeteria juttatást vagy sem.Ki találkozott már ilyennel? Válaszotokat előre is köszönöm illetve kihez tudok segítségért fordulni?
Köszi Szabi

gerbera317 # e-mail 2017.12.29. 14:32

Nem is fog foglalni. Bolond lenne, hiszen akkor szüneteléssel folytatódna a végrehajtás.
A másik kérdésed teljesen rossz. Az Eszközkezelő nem vállal át semmit. Ő egy fix áras árverési vevő. Ő megveszi a Magyar Állam javára az ingatlant, a vételárat kicsengeti annak a jelzálogjogosult lakásfinanszírozónak, aki hozzájárult az ingatlan értékesítéséhez, oszt' jónapot - sem előtte, sem közben, sem utána semmi köze a tartozásaidhoz.

Izus # e-mail 2017.12.29. 14:25

Köszönöm a választ, további kérdésem:
Egyenlőre nem foglalt le semmit a NAV,de amig folyamatban van az eszközkezelőhöz az eljárás, az befolyásolja a foglalást?
A másik kérdésem, hogy a NET az állami kezességvállalással kapott kölcsönt is átvállalja, - ha elfogadja a felajánlásomat?

gerbera317 # e-mail 2017.12.29. 14:02

@Izus
Ha a NAV is lefoglalta az ingatlant, akkor a NET-eljárás szerint nála is szünetelnie kell a végrehajtásnak. Ha a NET-eljárás végre lezárul, akkor annak az eredményétől függetlenül folytatódni fog a NAV-os végrehajtás (meg a többi is, a NET-eljárásban kielégítést nyert jelzálogjogosult kivételével).
Ha a NAV nem foglalta le az ingatlant, akkor nincs ok a szünetelésre, tehát úgy folytatódik az eljárása, mintha nem is lenne NET-eljárás (v.ö.: Ha elmész a boltba, és a pénztárnál sorra kerülsz, nem mondhatod azt, hogy NET-eljárás van folyamatban, ezért most nem vagy köteles fizetni).

Izus # e-mail 2017.12.29. 13:37

Lakáshitelben, ha állami kezességvállalás is va, akkor az eszközkezelő azt is átveszi. A másik kérdésem: a bank faktoringnál már 5 hónapja kértük a hozzájárulást, hogy felahjánljuk megvételre az ingatlanunkat, de sajnos a mai napig nincs elbirálva a kérelmünk, melyhez minden szükséges iratot csatoltunk. Kérdésünkre a válasz mindig az, hogy elbirálás alatt. Neheziti a helyzetet, hogy időközben megjelent végrehajtásra a NAV. Mit tegyek?

Gyuszman # e-mail 2017.12.06. 12:28

Tisztelt Fórum !
Segítséget kérnék.Mi történik ha visszavásárolom a NET-től az ingatlant és pár hónap múlva eladom.A visszavásárlási ár 9.500.000.- viszont az eladás kb 42.000.000.-. Ebben az esetben a különbözet adóköteles? 10 éve építettük a házat.Ha
eladtuk volna tavaly,mielött a net-el szerződtünk,akkor nem kellett volna adózni.(ha jól tudom).Előre is köszönöm a segítséget. (Gyuszman)

Zsuzsa01 # e-mail 2017.11.17. 18:10

Segítséget kérek!

Szeretnénk a volt élettársammal visszavásárolni az Eszközkezelőtől az ingatlanunkat. 50-50%-ban volt a tulajdon jog bejegyezve. Lehetséges a vásárlás, ha én az Eszközkezelő tulajdonába kerülése után lemondtam az ingatlan bérlési jogomról? A volt élettársam jelenleg is bérlő.

Elnézést, ha máshol is megjelent a kérdésem, de még új vagyok fórumozás terén.

VIIL # e-mail 2017.10.31. 12:33

Üdv! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Édesapám szerződést kötött az eszközkezelővel, de visszavásárlásra nincs lehetősége. Egyéb tartozás tudtommal nincs a lakáson. Én mint állandó lakcímmel bejelentett személy vagyok benne a szerződésben/ társbérlő.
Van valamilyen mód vagy esetleg engedélyezheti az eszközkezelő, hogy én vásároljam meg a lakást?
Köszönöm előre is!

nonolet # e-mail 2017.10.31. 09:38

Azért olvashatnál értőn vazze!
Ne kelljen már mindent a szádba rágni...

- -

Miért ne lehetne tovább közös képviselő csak azért mert nincs ott tulajdona?!!!

Nem vagy képes értelmezni?!!!! amit írtam.

Az nagy gáz, mert rövid és érthető magyar szöveg...

"Tehát BÁRKI megválasztható közös képviselőnek, aki nincs kizárva a törvény által (kizáró okok majd a végén).

Akár van ott tulajdona, akár nincs !!!!!!!
Akár magánszemély, akár jogi személy.
(tehát akár egy vállalkozó is lehet)"

rozsika101 # e-mail 2017.10.31. 06:17

Köszönöm a választ. A jelen esetben májusban adta el a lakást a Magyar Államnak,azóta is Ő a közös képviselő ,müködhet-e igy tovább a következő választásig,vagy összekelett volna hivnia egy lakógyülést és azon jeleznie kelett volna a tényállást, hogy már csak bérlő/ kikértem egy nemhivatalos tuljdoni lapot a kormányablakon keresztül és onnan tudom,hogy már nem az övé a lakás,Ő nem mondta/, ujj választást kelett volna tartania .A közös képviselő választáshoz az egyszerü többség elég?Vagy kell a 100%,és az ő esetében a vagynkezelő megha talmazása is kell?Rózsika 101

nonolet # e-mail 2017.10.30. 22:40

Maga a tulajdonos VAGY az ő írásos meghatalmazottja szavazhat csak.
(meghatalmazni lehet: teljes bizonyító erejű magánokirattal, vagy közokirattal)

- -

A társas házban két funkciót kell ellátni.

 • közös képviselőség
 • társasház kezelés

A közös képviselőségez NEM kell semmilyen végzettség!!!
Mivel az egy választott tisztség.

Tehát BÁRKI megválasztható közös képviselőnek, aki nincs kizárva a törvény által (kizáró okok majd a végén).
Akár van ott tulajdona, akár nincs.
Akár magánszemély, akár jogi személy.
(tehát akár egy vállalkozó is lehet)

Más téma a társasház kezelés.
Ezt csak olyan végezheti, aki erre képesített!!!

Lehet AZONOS a közös képviselővel és lehet tőle különböző is. A kizáró okok itt is érvényesek persze.

A képesítési előírás alól van EGY kivétel.
Akkor él a kivétel HA!!!

 • a közös képviselő
 • magánszemély

ÉS

 • éppen ezt a közös képviselőt bízza meg a ház
 • a társasház kezeléssel IS a közös képviselet MELLÉ

Neki akkor kivételesen nem kell társasház kezelői képesítés.
Minden más esetben kell...

- -

Esetedben tehát a már csak vissza bérlő

 • lehet közös képviselő (ha ő lett megválasztva)
 • a közös képviselőség mellé társasház kezelő IS lehet

ha ezzel is meglett bízva és neki ekkor nem kell képesítés.

 • csak akkor szavazhat, ha van rá meghatalmazása a tulajdonostól (mivel nem tulajdonos a házban)

- -

A kizáró okok...

49. §
(1) Nem lehet közös képviselő
és nem láthat el
társasház-kezelői, ingatlankezelői tevékenységet:

 1. aki büntetett előéletű,
 2. aki ilyen tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll,
 3. az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet, aki, illetőleg amely ilyen tevékenységével összefüggően keletkezett, jogerősen megállapított fizetési kötelezettségének nem tett eleget,
 4. üzletszerűen végzett társasház-kezelői, ingatlankezelői tevékenység esetén az, aki nem rendelkezik az e törvényben meghatározott szakképesítéssel és nem tesz eleget az e törvény szerinti nyilvántartásba vételre vonatkozó bejelentési kötelezettségének.

- -

A kivétel...

Az 54. § (1)-(2) bekezdéseiben meghatározott kötelezettség a nem!!!!! üzletszerű
társasházkezelést végző természetes személy közös képviselőre nem vonatkozik.

rozsika101 # e-mail 2017.10.30. 21:42

T. Kovács Béla Sándor. Köszönöm a választ,egyébként milyen végzettséggel lehet valaki közös képviselő az okj végzetségen kivül kormendi

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.30. 16:46

A tulajdonos jogait természetesen a tulajdonos gyakorolhatja.
Aki nem tulajdonos, az nem lehet az előírt végzettség nélkül közös képviselő.

www.kbs-ugyved.hu

rozsika101 # e-mail 2017.10.30. 15:19

T.fórum. 4 lakásos tárasházban a melettem levő lakás a Magyar Államé lett devizahitel miatt.A nemzeti eszközkezelőtől valószinüleg visszabérlik.Ilyenkor ki dönt ennek a lakásnak a nevében,ha a lakógyülésen szavazunk,illetve ennek a lakásnak a tulajdonosa a közös képviselő,nincs okj vizsgája lehet-e ezután közös képviselő mint bérlő.A választ előre is köszönöm Körmendi

gerbera317 # e-mail 2017.09.24. 19:02

Oka van, ha a feltételek fennállnak, de a bank nem járul hozzá. Például aránytalanul kicsi a várható megtérülés a kihelyezett kölcsönösszeghez képest. Mi ezt nem tudhatjuk, a kérdező viszont nagyon is tudja. A kérdése nem is erre irányul, hanem arra, hogyan támadhatja meg a bank elutasítását. Szerintem sehogy.

drbjozsef # e-mail 2017.09.24. 17:41

Ha igen, csak a bank szuttyogtatásával lehet esetleg járható. Valami indoklás? Hátha félreértés van. Persze ennek a gyakorlati esélye elég csekély, de egy próbát megér, más biztos nincs.

noki79 # e-mail 2017.09.24. 09:13

Köszönöm a válaszokat.
Ha jól értelmezem,akkor ez innentől nem járható út.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.09.23. 18:25

Ahogy a jogászok mondják: széles körű diszkrecionális joga van. :)

www.kbs-ugyved.hu