Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


nemzeti eszközkezelõ - végrehajtó

oligaliga # e-mail 2018.04.20. 19:31

Az állam lesz a tulajdonos, a NET kezeli a lakást, de a vásárlás előtt felhalmozott közüzemi tartozásokért nem felel.

Vadsuhanc #   2018.04.20. 19:02

Értem, de amikor az állam átveszi az ingatlant nem Ő lesz a tulajdonos? Lehet itt nem vagyok képben.

oligaliga # e-mail 2018.04.20. 18:52

Az a baj, hogy a bejegyzett tulajdonossal, vagyis a NETtel szemben nem lehet kérni, mert nem ő halmozta fel.

Vadsuhanc #   2018.04.20. 18:27

oligaliga leírta a megoldást. A lakás tulajdoni lapjára bejegyzett tulajdonos ellen kell fizetési meghagyást kérni.

oligaliga # e-mail 2018.04.20. 13:48

Ez így elég nehéz kérdés, és sajnos méltánytalan helyzet a többi tulajdonossal szemben, de egyenlőre nem látok megfelelő jogi megoldást.

Maria34 # e-mail 2018.04.20. 13:35

Nagyon koszonom a segitseget. A problema alapvetoen az, hogy mivel egy kis tarsashazrol van szo, igy a szamlajukat rendszeresen fizeto lakok nem kulonosebben orulnek a tenynek, hogy lakasonkent kb. 40 ezer forintot amiatt a lakotarsuk miatt kell befizetniuk, aki ezen egyebkent jokat rohog. A tarsashazkezelotol kapott informacio alapjan, a tartozo nem kell, hogy havi szinten torlessze a felhalmozott tartozasat. Csak arra kell figyelnie, hogy a jelenlegi alberletevel kapcsolatos (uj) szamlakat kifizesse, es hogy ne legyen bejelentett munkahelye, ahonnan a tartozas levonhato lenne. A tarsashaz lakoi nem tudjak, hogy ilyen esetben milyen egyeb jogi lehetosegei vannak, ha egyaltalan barmilyen...

oligaliga # e-mail 2018.04.20. 13:22

Ha volt, akkor a vételárból, amit a NET fizetett, a végrehajtó is kapott, feltéve, hogy maradt annyi, amit oda lehetett adni. Ezt a közös képviselőnek kell tisztáznia a végrehajtóval.

A közüzemi díjakat és a közös költséget a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló 2011. évi CLXX. törvény 23.§ h) pontja szerint a bérlő fizeti.

Mi a konkrét probléma?

Maria34 # e-mail 2018.04.20. 13:02

Arra is volt. Csak ismetelni tudom a kerdesem: Melyik jogszabaly szerint nem kell az Eszkozkezelonek a kozoskotlseg alatt futo kozuzemi dijakat nem fizetni? Vagy ez egy kenyes kerdes? A maganember vagyona nem vedett, csak a cegeke?

oligaliga # e-mail 2018.04.20. 11:20

Talán mert a gázdíjra végrehajtás volt folyamatban, a közös költségre meg nem?

Maria34 # e-mail 2018.04.20. 10:41

Koszonom a valaszt, bar nem igazan erre iranyult a kerdesem. En tudni szeretnem, hogy az Eszkozkezelo melyik jogszabaly
alapjan tulajdonithatja magaenak az ingatlan, ha a lakonak kozuzemi tartozasa (is) van. Maskeppen fogalmazva, hogy lehet, hogy a kozuzemi tartozasbol ok torveny szerint kifizetik a gazdijat (peldaul), de nem fizetik ki a vizdijat, ami a kozoskoltseg resze?

oligaliga # e-mail 2018.04.20. 10:20

Maria34

A többi tulajdonostárs nem a tartozó tartozását fizeti, hanem a Társasházét, ami a nem fizető tulajdonostárs miatt halmozódott fel.

A szomszéd továbbra is tartozik a közös költséggel, követelhető tőle, csak éppen a lakását már nem tudja elvinni a végrehajtó.

Akinek a lakását a NET megveszi, az visszabérli, szóval szinte kötelező ott laknia.

Maria34 # e-mail 2018.04.20. 10:14

Az Eszkozkezelo atvette a szomszedunk lakasat, de nem fizette ki a tobb szazezres kozoskoltseg tartozasat. Milyen jogszabaly engedelyezi azt, hogy a tartozo tovabbra is a hazban lakhasson, mig a szomszedainak kell a hatalmas felhalmozott tartoyasat kifizetni? Termeszetesen semmi nincs a neven, bejelentett munkahelye sincs, uh a vegrehajtas kizarva.

Vt77 # e-mail 2018.04.19. 09:37

Nagyon szépen köszönöm ????

oligaliga # e-mail 2018.04.19. 06:11

Az illetéktörvény szerint mentes az illetékfizetés alól a magánszemély lakásvásárlása, amennyiben az a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvényben meghatározott visszavásárlási jog érvényesítésével történik.

Magyarul: ha az adósságrendezés miatt adtad el a házat, a visszavásárlás illetékmentes.

Vt77 # e-mail 2018.04.18. 22:19

Szeretném megkérdezni, NET-től visszavásárolt ingatlan esetében hogyan kell számolni az átírási illetéket ? A vásárlás értéke a mérvadó vagy az ingatlan értéke ? Ugyanúgy 4 %, mint a használt lakás vásárlás ?

Grave7 #   2018.04.17. 12:25

Ha jól tudom, az ingatlant csak a NET Zrt-vel eredetileg szerződő bérlő vásárolhatja vissza, a visszavásárlási jog átruházására nincs lehetőség. Tehát ha a későbbiekben ilyen terveid lennének, azt muszáj lesz a testvéreiddel együtt csinálnod.

Legioner # e-mail 2018.04.16. 12:38

Kérdésem a következő: A NET Zrt.-től bérlek egy ingatlant. Bérlőtársam - papíron - még a két testvérem. Egy, az öcsémmel történt másik ingatlannal kapcsolatos vita miatt ő mindenben betart nekem és ahol tudja, próbálja megnehezíteni az életemet. Bérleti joga a tulajdonjogi hányada okán keletkezett anno. A szerződés óta én lakom és bérlem az ingatlant. Van-e bármilyen módja annak, hogy őt, mint bérlőt a szerződésből ki lehessen zárni. A bérleti díjat bankszámlámról rendezem minden hónapban. Ok lehet-e a kizárásra, hogy nem fizeti a bérleti díj és rezsik ráeső részét? ( ami természetes, hiszen nem lakik ott, de a szerződésből eredne e kötelezettség ) Sajnos a lakáson belül is tenne azért, hogy megnehezítse az ott lakást, mert szerinte a jog mellette van. Válaszukat előre is köszönöm!

bucsieva # e-mail 2018.03.28. 11:31

A Nemzeti Eszközkezelő programba való bekerüléshez megfelelő feltétel-e hogy egyedülálló vagyok munkaviszonnyal,18 éves gyerekemmel élek,aki családi pótlékra jogosult? Tanácsokat,tapasztalatokat kérek. Köszönöm

gerbera317 # e-mail 2018.03.21. 19:48

Csak nyilvános úton. Erre való az eszközkezelő árverési rendszere.

bekecs76 # e-mail 2018.03.21. 18:49

Köszi a választ.
Amúgy van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata? Van ilyenre egyáltalán példa, hogy vett már valaki így lakást? Úgy értem, hogy az ilyen megüresedett lakásra, ha valaki normális ajánlatot tesz, hajlandó egyáltalán eladni az állam? Tud valaki ilyen esetről?

nonolet # e-mail 2018.03.21. 12:10

CSAK!!! a szerződött bérlő vásárolhatja vissza.
Senki más....
Ennyi.

- -

HA te akarod megszerezni...

1.
Tehetsz vételi ajánlatot az "állam"-nak.

2.
Indulhatsz egy esetleges árverésen.

3.
Elvben több lépésben megszerezheted a bácsi által.

  • előbb ő visszavásárolja
  • aztán tőle megveszed
bekecs76 # e-mail 2018.03.21. 10:26

Azt szeretném kérdezni, hogy egy eszközkezelős lakás bérlését vagy visszavásárlási jogát, örökölheti-e, a tulajdonosnak vérszerinti rokona, férfi/nő utód, testvér vagy akárki, aki nem a szóban forgó lakásban lakik. Ha a jogosult bérlő elhalálozik vagy lemond bérleti jogáról, esetleg nem tudja fizetni akkor van-e elővásárlási joga a lakásra a lányának, fiának testvérének, ha esetleg meg szeretnék venni a lakást az államtól?
Ez a lakás egyébként a szomszédom. Egyedül lakik a bácsika a lakásban és nincs is bejelentve senki, rajta kívül. A felesége pár éve meghalt így egyedüli tulajdonosa volt a lakásnak, amíg meg nem vette az eszközkezelő.
Az a konkrét helyzet, hogy nem én vagyok a rokon, hanem én szeretném megvásárolni az eszközkezelőtől azt a lakást (akár piaci árért) a későbbiekben, ha esetleg a mostani tulajdonosa (pontosabban bérlője) már akármilyen oknál fogva nem lesz... (halálozás, otthonba kerülés, elköltözés, lemondás, nem fizetés, stb.) Ebben meg tud-e akadályozni valamelyik családtag, aki nem ott lakik.

SaireyVMK # e-mail 2018.03.08. 17:13

Gyuszman 2017.12.06. 12:28
Bár gondolom ez is egy duplán megírt több topicba helyezett hsz volt és biztos kapott választ máshol és már 3 hónap is eltelt a kérdés óta, de a válasz az,hogy igen. Ha 9,5millióért visszaveszitek és 42millióért értékesítitek, akkor a különbözet lesz az SZJA alapja(vagyis adózni kell utána).
Kivétel ,ha vártok 5 évet, akkor nem kell adózni.
A vásárlást követő 2. ,3. vagy 4. évben történik az eladás akkor pedig adókedvezmény van, tehát csak a 90, 60 vagy 30%-át kell az adó alapjának venni. Az (Sz)emélyi (J)övedelem(A)dó mértéke jelenleg pedig 15%

Tehát ha 2018-ban visszaveszitek és még 2018-ban vagy 2019ben eladjátok akkor a különbözet 100%-a után kell a 15%-os SZJA-t kifizetni. De még így is nyertek rajta. Ha meg vártok még akkor pedig pláne.

nonolet # e-mail 2018.02.08. 19:17

Milyen alapon is kéne veled bérleti szerződést kötni?

Csak mert egy ideig odajártál?
vagy mert
Utána pedig jogcím nélküli önkényes beköltöző (lakásfoglaló) lettél...

A lakásfoglalót kirakni szokás inkább.

- -

Persze kérheted, hogy bérlő lehess.
DE nem kötelező veled szerződni.
Ennyi.

- -

Viszont kérhetik majd az ott lakásod idejére

  • a rezsit és
  • a lakáshasználati díjat
egyzsolt72 # e-mail 2018.02.08. 19:06

Üdv,olyannal kapcsoltban szeretnék érdekődni hogy van egy ingatlan ami édesanyám nevén volt ö szerződést kötött az eszközkezelővel ö volt a bérlője az ingatlannak.időközben édesanyám megbetegedett kórházi kezelésre szorult ,én egyedüli gyerek vagyok én nekem kellett ápolnom gondoznom,nekem tudomásom nemvolt arról hogy ö szerződést kötött az eszközkezelővel személyszerint csak ő volt bejelentve az ingatlanba én nem.nekem közben odakellett költöznöm mivel folyamatos ápolásra volt kényszerülve.én nemvoltam az ingatlanba bejelente nem is tudtam semiröl.idöközben édesanyám a betegségéböl kifolyólag elhalálozott és én ugye ottmaradtam az ingatlanban.az eszközkezelő zrt nem hajlandó velem szerzödni mivel sem a szerzödében amit kötöttek sem az ingatlanban nemvoltam bejelentve.nemszeretném elhagyni az ingatlant szeretném tovább a bérleti jogot folytatni lehetséges ez?
köszönöm szépen...