nemzeti eszközkezelõ - végrehajtó


fikusz87 # 2017.03.07. 11:04

Üdv!

Érdeklődni szeretnék,hogy hogyan tudom a leggyorsabban rendezni a tartozást.Értelem szerűen magtakarításom nincs,hitelt nem kapok,és nem is szeretném megtartani a lakást.50-50 tulajdonjog az exel,a lakás üresen áll. cc 8 millió forint a végrehajtó felé a tartozás,egy 6,5milliót érő lakásra.Hogyan "szabadulhatok meg" tőle?Végrehajtás során eladhatom pl 6millióért,úgy hogy tehermentes legyen a vevő számára?A fennmaradó tartozásra pedig részletfizetést kérnék?A végrehajtó már árverezést írt ki 1/2lakásra,nem tudom hogy áll az ügy,de kértem a másik tulajjal hogy 1/1 árverezzék mielőbb,de 2megkeresésemre sem reagált se nekem se a másik tulajnak akinek minden létező adatát és elérhetőségét mellékeltem.Nekik nem érdekük,hogy mielőbb mindenki pénzénél legyen?Esetleg élhetek panasszal ellene,hogy hátráltat az ügyeben a tájékoztatás hiányával?
Keresem a legjobb,leggyorsabb megoldást adósságrendezésre.
Kérem segítsen aki tud.Köszönöm!

Juliska53 # 2017.02.28. 17:28

köszönöm a gyors választ!

gerbera317 # 2017.02.28. 16:10

A végrehajtás összege nagyobb mint az értéke a 6/30 résznek, ezért a MNV nem akarja eladni a részét a vevőnknek, ha nem árverezni akarja.

Nincs ok-okozati összefüggés, tehát nem azért nem akarja az MNV az árverésen kívüli eladást, nert magasabb a teher összege, mint az ingatlan értéke, hanem azért, mert az állami vagyont nyilvánosság kizárásával történő értékesítése nagyon aggályos. (Egyébként pedig, el nem tudod képzelni, milyen impontens ügyintézők dolgoznak ott, akik egy ilyen tartalmú (mármint Vht. 157. § szerinti) kérelmet sem képesek megfogalmazni. Úgyhogy ez lehet a másik ok.)

Megoldás: a vevő vegye meg a 24/30 részt a tulajdonosoktól, a végrehajtás alá vont 6/30 részt pedig árverésen, ráadásul lakottan, tehát a bagó bagójáért. További megoldás a Vht. 161. § szerinti árverés.

Juliska53 # 2017.02.28. 15:58

Szeretném megkérdezni, hogy eladnánk egy ingatlant ami
30 nm garzon. 7 tulajdonos van bejegyezve.Örököltük, Az egyik örökös elhalálozott, és az Ő 6/30 részén van végrehajtás, és a Magyar Állam a tulajdonos. Az állam lemondott az elővásárlási jogáról, ez írásban be is van adva a földhivatalba. A végrehajtás összege nagyobb mint az értéke a 6/30 résznek, ezért a MNV nem akarja eladni a részét a vevőnknek, ha nem árverezni akarja. A Végrehajtás kérő viszont a vételár 6/30-ad részére lemondana a fennt maradó tartozásról. Szeretném megtudni, hogy ki járatos ebben az ügyben, és a segítségemre tudna lenni. köszönöm.

gerbera317 # 2017.02.20. 10:51

Amit kérdezel, az nem automatikusan működik, úgyhogy a helyes válasz (akármilyen rossz is a kérdés): sehány után sem.

walowilag # 2017.02.20. 08:22

Kérdésem: az eszközkezelő hány sikertelen árverezés után veszi birtokba az árverezett ingatlant? Az ingatlan rendben van, csak túl nagy és rossz helyen van.


Letiltások

Hombre28 # 2017.02.19. 22:28

Sziasztok kedves fórumozók!
Remèlem valaki tud nekem segíteni.
Nem egèszen ide vàg a tèma de hàtha valaki tudja.
Adott egy eszközkezelős ingatlan aminek èdesanyàm a bèrlője megromlott a kapcsolata a baràtjàval akinek van àllandó lakcíme ide pedíg ideiglenesen van bejelentve (szívessègi lakàshasznàlat címen van itt szerződès nincs) de önszàntàból nem akar tàvozni.
Az lenne a kèrdèsem ki kezdemènyezheti hogy hatósàgi úton eltàvolítsàk a bèrlő vagy a tulajdonos.
Előre is köszönöm.

Grave7 # 2017.02.08. 20:35

@Zsuzsi72: Ez nem végrehajtási kérdés.

Zsuzsi72 # 2017.02.08. 20:12

Ha visszavásárolom a lakásomat az eszközkezelőtél mennyi ideg tart az elintézés?
Ha megvásároltam akkor eladhatom? nincs kikötés ,hogy x ideig
a tulajdonomban kell lennie?

gerbera317 # 2017.01.31. 14:57

A másik topikban megkaptad a vőálaszt.

Olifruit # 2017.01.31. 14:45

Tisztel Hölgyek Urak !

Van a falunkban egy ház amit meg szeretnék vásárolni de sajnálatos módon az úr aki benne lakott elhalálozott . Mint később megérdeklődtem a ház a Magyar Àllam tulajdonában van (volt) és a vagyonkezelő a Nemzeto Eszközkezelő Zrt. . Sajnos az úrnak màr csak az anyukája él aki nem nagyon tud nekem ebben segíteni . Azt az információt kaptam hogy az eszközkezelő nem értékesít ingatlant . Mi viszont nagyon meg szeretnènk vásárolni ezt a házat . Tud nekem valaki bàrmilyen információval szolgálni ? Van e esetleg valami kiskapu ? Előre is nagyon szèpen köszönöm

gerbera317 # 2017.01.31. 12:22

Azt, hogy mennyiért lehet(ne) visszavásárolni, nem tudom, csak azt tudom, mennyiért vette meg az állam az ingatlant: jelzálogjoggal fedezett követelés - alapjául szolgáló jelzáloghitel-szerződésben megállapított forgalmi érték, vagy annak hiányában a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor megállapított forgalmi érték a) 47%-a, ha a lakóingatlan Budapesten, az agglomerációban vagy megyei jogú városban található, b) 43%-a, ha a lakóingatlan az a) pont hatálya alá nem tartozó városban, c) 29%-a, ha a lakóingatlan községben található.
Ja de, megvan: A visszavásárlási vételár a Nemzeti Eszközkezelő által a lakóingatlanért fizetett, e törvény alapján meghatározott vételárnak a Nemzeti Eszközkezelő és az eladó között megkötött adásvételi szerződés keltétől a visszavásárlási jog gyakorlásáig terjedő időszakra számított jegybanki alapkamattal, a Nemzeti Eszközkezelő által az ingatlanra fordított értéknövelő beruházások értékével, valamint a Nemzeti Eszközkezelő által a bérlő helyett megfizetett kötelezettség összegével növelt összege.

Azonban itt visszavásárlásról már szó sem lehet, hiszen a törvény szerint a visszavásárlási jog megszűnik, ha a lakóingatlanra vonatkozó bérleti jog megszűnik. Illetve, azt írod, még nem mondták fel a bérleti szerződést, tehát még él a visszavásárlási jog. A szabály szerint a visszavásárlási jog akkor gyakorolható, ha a bérlő bérleti díj vagy a bérleti jogviszonyból származó egyéb tartozását rendezte. Az egy másik kérdés, hogy harmadik személynek van-e visszavásárlási joga, vagy ebből eredően elővásárlási joga. Erről célszerűbb lenne megkérdezni az Eszközkezelőt.

Ha mindez nem sikerül, bármelyik tulajdonostárs kérheti a közös tulajdon megszüntetését, amit ha árverés útján kell megszüntetni, az árverésen a tulajdonostárs élhet az előárverezési jogával.

nagicsabi # 2017.01.30. 22:45

Kedves Gerbera!

Édesanyám tulajdonában van egy osztatlan közös ingatlan családi ház + udvar 8/48 része (1 szoba, konyha, fürdőszoba,wc). Eszközkezelő a Magyar Állam tulajdona 40/48 tulajdonrész, melyben a korábbi tulajdonosok laktak bérlőként. Az Eszközkezelő tudomásom szerint felmondja a bérleti szerződésüket február 28-val, mivel már több mint egy éve nem fizették a lakbért. Egyébként a bérlők több mint egy éve már nem laknak itt, mivel az egész család elköltözött a nyugati határ mellé, mert Ausztriában dolgoznak. A kérdésem az lenne, hogy mint tulajdonostárs élhet e édesanyám elővásárlási joggal és megvásárolhatja e a Magyar Állam 40/48 tulajdonrészét és ilyenkor milyen áron tudná megvásárolni. Esetlegesen, ha nem sikerül megegyezni az Eszközkezelővel, akkor élhet e a közös tulajdon megszüntetése perrel, vagy az előbérleti jogával azonos bérleti díjjal.

Köszönöm előre is a válaszát!

gerbera317 # 2017.01.24. 15:50

Az erről szóló törvény 10. §-a egyértelműen visszavásárlásról szól, tehát harmadik személy nem vásárolhatja meg az ingatlant. Harmadik személy mindenki, aki nem azonos az eredeti tulajdonos-hiteladóssal, tehát az esetleg elhunyt hiteladós örökösei is.
A jogalkotó nem készült azzal, hogy ilyen esetek is előfordulhatnak, mint ahogy nem rendezi a hiteladós halála esetén az örökösök jogállását a bérleti joggal és a visszavásárlással kapcsolatosan.
További kérdés nálatok, hogy mi történik a bíróság kötelezésével, ha az ingatlant közösen vásárolják vissza a hiteladósok. Éppenséggel, ez a kérdés könnyebben rendezhető mint a nem közös visszavásárlás kérdése.

Pe.Kitti # 2017.01.24. 14:09

Sziasztok!

Nálunk 2db probléma van.
Net Zrt tulajdonába van a lakás és a szüleim már 2 éve elváltak.
1.Mivel a bíróság úgy ítélte meg hogy az édesapámnak ki kell költözni a lakásból így ki kellett volna onnan őt jelenteni de ez a mai napig nem történt meg mert mindenki másra mutogat h ez kinek a felelőssége lenne.
Nos jelenleg én úgy tudom ezt a Tulajnak vagyis a Net Zrt-nek kellene megtenni vagy az államnak de ők ezt nem teszik meg mert valaki másnak kéne.
Kérdésem hogy mégis akkor kinek a dolga lenne, ha nem nekik?!

2. Most ott tartunk h elviekben vissza tudnánk vásárolni az ingatlant DE...
A Net Zrt telefonon azt az információt kaptuk hogy mivel ketten vannak voltak a bérlők így fele fele arányban van a visszavásárlás.
De mivel már csak édesanyukám bérli a házat és édesapám nem lakik- lakhat velünk 2!!!éve így ez miért van még mindig fele fele arányban?
Nem tudjuk 11-ben visszavásárolni?
Mik ilyenkor a teendők?

Válaszokat előre is köszönöm.

szabi1980 # 2016.11.30. 10:38

Sziasztok!
Én már 3 szor is hívtam a NET Zrt és azt mondták várjak türelemmel. Azt mondta a hölgy,hogy volt olyan akinek 2!!! év után vette meg a Net a házát. Nekünk január eleje óta van beadva vagyis a bank akkor küldte el a Net felé a papírokat. Azóta semmi sem történt.... A hölgy azt mondta örüljünk addig sem kell fizetni.... Lenne egy kérdésem. Ha a bank elfogadott minden papírt és elküldött mindent a Net felé akkor már biztosan meg veszi az eszközkezelő az ingatlant? Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv Szabi

gerbera317 # 2016.11.18. 19:16

bank felé a tartozást
Mifelénk ezt úgy mondják, hogy a "banknak".

Nem tudják megvenni. A lakás a törvényes örökös államé, aki egyben az elhunyt jogutódja a kölcsön tekintetében. A banknak kellene lépnie, hogy zálogtárgy egyszerűsített értékesítésére irányuló végrehajtást indít az állam ellen (Vht. 204/B. §), és ebben az eljárásban veheti meg bárki az ingatlant. Elővásárlási jog itt nincs.

boboka56 # 2016.11.18. 17:17

Tisztelt szakértők!
A lányomék május óta johiszemű jogcim nélküli lakáshasználók egy ingatlanban amiből a tulajdonos 2014 ben meghalt. Az örökösök lemondtak és igy az államhoz került a lakás.Viszont az ingatlanon van 4 millio forint banki tartozás. A lányomék fizetnek az államnak a lakáshasználatért. Az állam nem fizeti ki a banknak a tartozást. Az lenne a kérdésem hogy a lányoméknak van e valami elővásárlási joguk a lakáshoz? És ha kifizetik a bank felé a tartozást akkor megvehetik? Az állam nem nyilatkozik hogy szándékukban áll e eladni a lakást.

Köszönettel

Mónika70 # 2016.11.18. 13:08

gerbera 317
Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen.

Mónika70 # 2016.11.18. 13:08

gerbera 317
Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen.

gerbera317 # 2016.11.18. 11:18

Nincs határidő-előírás. De azért nézd át te is a törvényt, hátha találsz valamit:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
A 14/A. § is csak annyit ír, hogy a Nemzeti Eszközkezelő eljárása során mik nem számítanak bele az ügyintézési határidőbe, de hogy maga az ügyintézési határidő mennyi, arról egy szó sincs.

Mónika70 # 2016.11.18. 08:28

Gerbera 317
Igen, így gondoltam : állam megveszi a házat és utána a bérlés...de kb. mennyi idő alatt hoz döntést az eszközkezelő? Erről van infód? Köszönöm.

gerbera317 # 2016.11.18. 06:44

Fohász, ennek semmi köze az eszközkezelős dologhoz.

fohász # 2016.11.18. 05:44

Csinálják ezt, nem kapja meg az illető a fizetési meghagyásokat, amivel szemben nem él ellentmondással...furcsa sztorik vannak a neten is erről, rossz a címzés, kilopják az értesítőt életbe lép a kézbesítési vélelem, stb., és akkor a jogerős fizetesi meghagyással mehetnek végrehajtóhoz.

gerbera317 # 2016.11.17. 18:20

A sajátjában soha. Majd ha az állam megvette, akkor lehet.