Árverezés alatt levő ingatlan és a gyerektartás esete


runningman # 2016.04.18. 23:42

Talán még nem késő: (bár talán már az, mert gyorsabban pereg az átvételi mint a sima árverés)

Átvételi eljárás akkor van, ha már voltak sikertelen árverések, de az ingatlan a kutyának se kellett (ha erről van szó). Ilyen esetben bármelyik végrehajtást kérő azt mondhatja hogy kell neki a dolog. A normál árverésnél alkalmazott kielégítési sorrend azonban ilyenkor módosul:
az átvételi ár felét nem kell kifizetnie az átvételt akaró végrehajtást kérőnek (ha van legalább annyi követelése)
az átvételi ár felét felosztják a szokásos módon (első a vh költség, utána jön a gyerektartás)

Azaz - szerencsétlen esetben - a becsérték felén átveszi az egyik vh kérő, elég a becsérték negyedrészét kifizetnie, abból meg sokat elvihet a végrehajtási költség. De azért maradnia kellene a pénzből.

Én úgy látom, hogy az átvételhez nem kell kikérni a többi végrehajtást kérő beleegyezését, de talán az eszközkezelőre van vmi szabály, ezt nem tudom.

Amit lehet(ett volna) tenni:

  • megtagadni a beleegyezést
  • beszállni az átvételi eljárásba

mivel a gyerektartás elöl van, a vh költségeket kell kifizetni, a gyerektartás (+kamatok) teljes egészében beszámít, a maradékot kell készpénzből rendezni, ha van még maradék.

Ilyen esetben - ha sok a maradék készpénzben teljesítendő összeg - szerencsés lett volna, ha van - mondjuk - a férj és egy jóbarát között egy kölcsönszerződés amit végrehajtásra ad a jóbarát. Az átvételi ár felét, azaz a becsérték negyedét (vagy 35%-t) lefedi a kölcsönszerződés, a maradék 25 (35%) megy a gyerektartásra, egyes-egyedül a vh költségeket kell kifizetni (mondjuk sok pénz az). (Később a jóbarát visszaadja az ingatlant)

Azt is el tudom képzelni, hogy nem átvételi eljárásról van szó, hanem árverésen kívüli,árverés hatályával történő eladással értékesítették az ingatlant, ebben az esetben ha beleegyezett a gyerektartás jogosultja az eladásba, akkor konkrétan bukta