végrehajtási moratórium


gerbera317 # 2016.12.12. 18:19

Ja. Hány helyen kérdezted még meg?

MitCsináljak # 2016.12.12. 17:27

Üdvözletem!

Sürgös információra lenne szükségem!
Én és néhány lakótársam egy lakásban vagyunk albérletben, a tulajdonos engedélyével és szerződés nélkül.
XY esemény történt anno/nemrég ami miatt elárverezték az ingatlant.
Az új tulaj megjelent x.-én, hogy x napunk van elhagyni az ingatlant vagy rendőrőkkel/végrehajtóval fog megjelenni.
Kérdésem az lenne, hogy minket véd e a kilakoltatási moratórium?
Köszönöm!

recece0609 # 2015.12.11. 08:47

A devizahiteles és ( "normál") kilakoltatási moratórium csak arra az ingatlanra vonatkozik amelyikben az adós lakik ? Vagy bármelyik ingatlanára? Ha évek óta senki nem lakik benne akkor birtokba adható?Köszönöm Gerbera a választ :)

gerbera317 # 2015.11.28. 18:14

Ha nincs szerződés, akkor önkényesen vannak ott. Nálunk a bíróság gyakorlata ezt mutatja. Először én is hörögtem, de simán önkényesnek minősítették. Hát, legyen.

Ha önkényes, akkor nem érvényesül semmilyen moratórium. Egyébként pedig, ld. cider véleményét.

ius latratus # 2015.11.28. 13:11

Már amennyiben önkényes lakásfoglalóknak minősíthetők az éppen ott lakók. Nem ismerjük azt a "megállapodást" amelyről a kérdező írt.

gerbera317 # 2015.11.27. 20:38
AngeloDivina # 2015.11.26. 14:16

Üdvözlet!

Jóhiszemű voltam és pórul jártam. Egy két kisgyermekes család jelentkezett hogy megvennék a családi házam. Megengedtem nekik hogy beköltözzenek, amíg ki nem tudják fizetni a vételárat a megállapodásunkban megjelölt időpontig. Kizárólag rezsit kértem tőlük arra az időszakra. Nem történt meg az adás-vétel és most nem akarnak kiköltözni, hitegetnek hogy majd januárban megveszik szocpollal (CSOK). A kérdés az lenne, hogy a kisgyermekek miatt kilakoltatási moratórium vonatkozik rájuk április 15-ig? Hogyan tudnék megszabadulni tőlük törvényesen?

Köszönöm a segítséget!

(Írtam ebbe a fórumba is „kilakoltatási moratórium és albérlet”, de úgy láttam rég óta nem írt oda senki.)

Grave7 # 2015.10.22. 22:05

@Pityesz628:
. a Vht. 182/A. § alapján minden év december 1-től következő év március 1-ig kilakoltatási moratórium van (természetes személy kötelezett és lakóingatlan esetén),
. a közölt tányállás alapján más moratórium nem vonatkozik és nem is vonatkozhatott a kérdezett esetre,
. persze amennyiben további lényeges információ is van, ami nem került közlésre, az változtathat a helyzeten (pl. mit értesz magánhitel alatt, volt-e pénzintézetnek zálogjoga az ingatlanon, volt-e olyan végrehajtás a hirdetményen feltüntetve, ami 'devizakölcsön', stb.).

Pityesz628 # 2015.10.21. 06:23

Kedves Fórumozók!

Ingatlan árveréssel kapcsolatban, ami nem DEVIZA hitel, hanem egy magánhitel miatt létrejött ingatlanárverés.

Milyen kilkoltatási moratórium van életben most 2015 év végefelé.
2015 október 16-tól 2016 április 15-ig
vgy pedig
2015. december 01-től 2015. március 01-ig

Köszönöm a segítséget!

Babó02 # 2015.07.10. 06:12

Köszönöm, annyit tudok a takarék még nem áll abban a fázisban hogy végrehajtóhoz adta volna, csak felszólították őket a fizetésre, de azt mondták előbb a kezest fogják megtalálni, aminek nem örülök, mivel akkor én és egy másik ismerősöm lettünk a kezesek. Így az a helyzet hogy nekem tartoznak, és a takarék is engem fog megtalálni még pluszba. Ezért hívtam a végrehajtót, nem e lehetne hogy a takarék is csatlakozzon ha lenyilatkozik erről, mert velük beszéltem és az ő érdekük is az lenne megkapják a pénzt. Mind a 2 fél jó járjon, nekem se kelljen még plusz helyettük fizetnem, hanem ha úgy is árverezést indítok csatlakozzanak az én árverezési folyamatomhoz. Ekkor mondta a végrehajtó hogy pihen az ügy, de azt hogy ez a becsérték megvan e már, azt megkérdezem, és írok! Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is!

Grave7 # 2015.07.09. 20:50

@Babó02: Röviden: mindkettő.

Az esetedhez kapcsolódó 2014. évi XXXVIII. törvény és 2014. évi XL. törvény zanzásítva:
. Fogyasztói kölcsönszerződések esetén nem végezhet eljárási cselekményt a végrehajtó (akár forint, akár nem).
. Az ilyen kölcsön fedezetét (pl. ingatlan) más végrehajtási eljárásban sem lehet értékesíteni.
. Az eljárást akkor lehet folytatni (és a fedezeti vagyontárgyat értékesíteni és adóst kilakoltatni), ha a kölcsönszerződés jogosultja fenti jogszabály szerint bejelenti a forintosítás-elszámolást és ezután eltelik a jogszabályban meghatározott idő.

Tehát ha természetes személy ("magánszemély") az adós és ingatlanát bank/stb. (jel)zálogjoga teheli, akkor 99%, hogy nem lehet most még árverezni.

Hogy előre tudj lépni, tudd meg:
. a takarék indított-e már végrehajtást,
. az ingatlan becsértékét megállapította-e már a végrehajtó (ha igen, jogerős-e).

Ezeket írd meg és utána meglátjuk van-e bármi tennivaló a várakozáson kívül.

Addig is hidd el, a végrehajtó érdekes szintén az, hogy megfizetésre kerüljön a tartozás, és árverezni is fog, mihelyt jogszabályi lehetősége lesz rá.

Babó02 # 2015.07.09. 13:34

Most milyen moratórium van érvényben? Kilakoltatási vagy árverezési? Kire vonatkozik? Forint hiteles adósra is?
Vagy azzal szemben indítható árverezés? De kilakoltatás nem? Vagy hogy is van ez?
Van egy adósom, a végrehajtói jogom már rajta van az az ingatlanon, kértem az árverezést, de úgy tett ma a végrehajtó mikor érdeklődtem, hogy nem árverezhető mert hitel van rajta, és a moratórium védi! Ez forint alapú hitel, rá is vonatkozik? Másik ez tényleg így van, vagy az érverezés elindítható csak kilakoltatni nem lehet? Másik tény hogy nem fizeti a hitelét! Ha a takarék lenyilatkozik hogy ő is csatlakozik az árverezéshez akkor sem lehet? Egyáltalán igazat mondott a végrehajtó, vagy csak ezt a legkönnyebb mondani, hogy várjak! :(

Köszönöm a segítséget!!

Vh-ügyes # 2015.03.05. 19:04

hurrá (biztos jogkövető...)

Belatata # 2015.03.03. 18:14

Mert az Adós felszívódott.
De már van megoldás.

Vh-ügyes # 2015.02.23. 07:42

Az "árverési vevő" is egy szakma...
Miért nem állapodik meg az adóssal?
Jó sakkozó lát előre pár lépést...
Még az árverési vétel előtt kellett volna "megmérni" az adóst!
A mostani helyzet a dilettantizmus ára.

Belatata # 2015.02.22. 15:22

Kedves gerbera317!

Két alkalommal volt birtokbaadás, de mivel tüntetők voltak ott, így a Bank, mint árverési vevő (mivel nem akart a sajtóban szerepelni) mind a két alkalommal halasztást adott az adósnak.

Ezt követően pedig bejött a téli, meg a bankhiteles kilakoltatási moratórium.

Az adós, közben kvázi elköltözött az ingatlanból, mivel a villanyt és a gázt is kikapcsolta a szolgáltató.

CCA. 1,5 éve már nem is lakik ott, azonban azt nem tudom megállapítani, hogy az ingóságai az ingatlanban vannak e még, de ő nem lakik ott.

Kértem a végrehajtó által állásfoglalást a VH Kamarától, hogy mivel 2013-ban volt az árverés, ezért a téli moratórium után, vagyis március 01-után indítható e a kilakoltatás, vagy csak a devizahiteles elszámoltatás után lehet az ingatlant ebben az esetben is csak birtokba adni.

Másrészről azt sem értem, hogy ha valakinek ad a végrehajtó és az árverési vevő kiköltözésre haladékot, akkor ebben az esetben nem egyértelmű, hogy a haladék lejártával már nem eshet ilyen- olyan moratórium alá, mert vállalta, hogy .... időpontig elmegy és kész.

Vagy ha nem ment el, akkor minden kvázi elölről indul...

Nem értem...

Várom a végrehajtó válaszát a VH Kamara állásfoglalásáról, illetve ha nem pozitív, akkor feltöröm a lakást, előtte tértis levélben 2x felszólítom, lakcímnyílvántartóból kiderítem a tartózkodási helyét, és a szomszédokat nyilatkoztatom, hogy látják e ott életvitelszerűen lakni.

Mást nem tudok tenni...

gerbera317 # 2015.02.22. 11:48

Olyan nincs, hogy a végrehajtó egy kitűzött átadási eljárást elhalaszt csak azért, mert tüntetők vannak a helyszínen. Ebben az esetben rendőri erővel távolíttatja el az ellenszegülőket, és az általános szabályok szerint birtokba adja az ingatlant. Ha az adós haladékot kapott, kétszer is, az biztos, hogy nem ebben a formában történt.
Írásodból nem derül ki a pontos tényállás, ezért nem ítélhető meg, hogy egyáltalán kérheti-e még az árverési vevő a birtokba adást. Amit a bank ügyvédje tanácsol, rejt ugyan kockázati tényezőt, de alapvetően kivitelezhető.

Belatata # 2015.02.20. 08:25

Írtam már az ügyről, de kiegészíteném.

Tények: A Bank 2013.06. 20-án árverésen megvásárolta az általa végrehajtott ingatlant.
A tulajdonjoga 2013. 09. 02-án került bejegyzésre a tulajdoni lapra.
Két alkalommal próbálták birtokba adni, de a bentlakó, adós kétszer kapott a kiköltözésre türelmi időt.
Mivel tüntetőket vitt a birtokba adáskor az ingatlanhoz.
CCa. 1,5 éve életvitelszerűen nem lakik az ingatlanban, nem látja ott senki, villany, gáz kikapcsolva.
A Banktól megvettem az ingatlant.
Kérdés: a két halasztás után jár e még valakinek moratórium, vagy ebben az esetben azt vállalja , hogy a halasztás után moratórium ide, vagy oda, akkor is kiköltözik.
A Bank ügyvédje azt tanácsolta, hogy vegyem át az ingatlant, mert a tulajdonos életvitelszerűen nem lakik ott.
Mit javasoltok?
Köszönöm.

gerbera317 # 2015.02.16. 22:14

Kilakoltatási moratórium október 15-ig volt, és csak bankhiteles adósok ügyében. December óta pedig a rendes, téli moratórium van érvényben. Nincs két egyforma ügy, ezért általánosságban nem lehet állást foglalni, így a kamara sem foglal állást. A végrehajtó mulasztását minden egyes ügyben külön-külön kell megtámadni, ha van mit kifogásolni rajta.

Belatata # 2015.02.16. 09:29

Kedves Fórumozók!

Több hozzászólásban olvastam már azt , hogy 2014.július 26.-a előtt árverésen megvásárolt egy- egy ingatlant, és valamelyik végrehajtó ugyanarra a törvényi szerkezetre hivatkozva birtokbaadja az ingatlant, más végrehajtó pedig nem adja át, mondván, hogy kilakoltatási moratórium van.

Kérdésem az lenne, hogy a Végrehajtó Kamarától esetleg nem lehet kérni egy egységes eljárási rendet ezzel kapcsolatban? Vagyis, hogy a 2014. július 26.-a előtt lezárult ingatlanok átvételére mikor kerülhet sor? Jelenleg március 01-ét követően, vagy ezekre az ügyekre is fel van függesztve a birtokbaadás ?

van ilyenre lehetőség?

Vagy csak konkrét üggyel kapcsoltban lehet vh kifogást előterjeszteni?
Köszönöm a válaszokat.

reményteljes # 2014.10.07. 06:57

Fedezeti vagyontárgy értékesítésről beszélünk, a bank jelzálog jogot jegyeztetett be az ingatlanra, tehát ebben az esetben él a moratórium, ha jól értem.


reményteljes

reményteljes # 2014.10.04. 22:11

Ez a pár sor, ami számomra nem teszi egyértelmúvé a helyzetet: "A Magyar Közlöny mai 98. számában kihírdetésre került a 2014. évi XXXVIII. törvény A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről.

Ez azt jelenti, hogy a jogszabály július 26.-án lép hatályba.

A július 25-ig (jövő hét péntekig) záródó árverések - érvényes licit esetén - eredményesek. Az ezekkel kapcsolatos eljárást le kell folytatni (például kilakoltatàs) Azok az ingatlanárverések, amelyek 26-án vagy később fejeződnének be, eredménytelenül lezárásra kerülnek."
És a végrehajtó erre hivatkozik.


reményteljes

reményteljes # 2014.10.04. 21:59

Chf jelzálog van,magánszemély vette fel, a lakást jelzálog jog terhelte, a végrehajtó úgy félretájékoztatta a vevőt, hogy a lakást nem lakják és forint hiteles....az adós esetében nem állnak fenn a törvényben megjelölt moratórium kizáró tényezők.


reményteljes

reményteljes # 2014.10.04. 21:43

Kedves Grave7!
Köszönöm a választ, de ezek a meghatározások olyan tekervényesek, hogy teljesen belezavarodtam. Tehát?
deviza jelzálog van a lakáson, amit a bank 2008-ban felmondott. Díjbeszegő is terhelődött rá, ő kérte a végrehajtást, de a bank is bekapcsolódott. A végrehajtó arra hivatkozik, hogy a moratórium ebben az esetre nem vonatkozik, mivel az árverés a törvény hatályba lépése előtt történt. A Perenkivüli csoporthoz adtam be gyorsított eljárási kérelmet, végrehajtási cselekmény halasztására vonatkozóan. Másolatot küldtem a végrehajtónak. A felülvizsgálati kérelemben hivatkoztam a 303, 304 par.-ra, aminek ellentmond a vh határozata.
Ha a Bíróság 8-ig, nem dönt, akkor valószínú megtörténik a kilakoltatás?


reményteljes

gerbera317 # 2014.09.25. 14:21

Ehhez éppenséggen nincs mit hozzátenni.