igényper vagy végrahajtási kifogás?


lindaram2012 # 2015.02.04. 18:27

Kiköltözni nem akaró albérlőim több milliós tartozást halmoztak fel. A megbízottam nem a szerződésben foglaltak alapján látta el feladatát. Így önhibámon kívül kerültem ilyen helyzetbe. A közüzemi számlák végrehajtáson vannak. Víz, gáz, fűtés, és közös költség is. Bírósági pert indítottam az albérlők ellen. Ők a tárgyalásokon nem jelentek meg. A bíróság meg csak napol, napol, és napol, nem törődve azzal, hogy részemre az adósság napról napra kamatostul növekszik, amit természetesen én nem tudok kifizetni. Már a kocsimat lefoglalták. A garzon lakásom amit a fiam használt szintén elúszott. ugyanis volt rajta egy jelzálog kölcsön aminek a számláját a másik lakásom tartozásai miatt inkasszózták. Így 3 havi törlesztő részlet hiány keletkezett A bank azonnal felmondta a szerződést, mivel ez már egy megmentett hitel szerződés volt ahol a szerződésben foglaltak alapján nem volt türelmi idő. A fiamék a kisbabával utcára kerültek, mert kilakoltatták őket. Én jelenleg munkanélküli vagyok de nem kapok segélyt. Állást keresek, de életkorom miatt elég nehéz elhelyezkedni.Nem tudom mi tévő legyek. Szeretnék haladékot kérni. Milyen lehetőségeim vannak? Levéltitok megsértése és leveleim át nem adása miatt is büntető pert indítottam az albérlőim ellen. Várom a válaszokat és előre is köszönöm mindenkinek a válaszát.

ObudaFan # 2015.02.04. 16:02

Ja, és érd a végrehajtás felfüggesztését a keresetlevélben, különben tényleg elszállítja.

ObudaFan # 2015.02.04. 16:02

Szerintem próbáld azért meg az igénypert.
Egyébként az autó értékének - vagy ha a vh. érték kisebb, annak - a 6%-a az illetéke.

mikroferi # 2015.02.04. 13:46

Sajnos ma kintjárt nálunk a végrehajtó és elvitte a törzskönyvet és a forgalmi engedélyt.Azt mondta nincs értelme az igénypernek sem, és ha ez vigasztal sokan járnak így. Az autót elszállítja 2 hét múlva. Most akkor tényleg ilyenek a jogszabályok? Se pénzem, sem autóm?? Nem kellene ezen változtatni, hogy legalább a törzskönyvet elvegyék foglaláskor?

willow # 2015.01.30. 14:56

Kedves mikroferi, sajnos én is csak laikusként kérdezősködöm itt az ügyvéd uraktól, ezért nem tudok segíteni... nálunk a szomszédságomban zajlik ez az idegőrlő procedúra, és miután az érintettek egyben a családtagjaim is, nem tudok kimaradni belőle, mert évek óta húzódik az ügyük, és szépen, lassan belerokkannak lelkileg... és igen, itt sem lehet a világon semmit behajtani az adóstól - ezen az ingatlanon kívül, amit már a végrehajtás előtt több mint tíz évvel eladott nekik... Ők már benyújtották az igénypert, csak a tétlen várakozásnál nem sok kiborítóbb van, ezért próbálunk kutakodni megoldási lehetőségek iránt.

Az ő ügyvédjük szerint nincs vesztenivalójuk az igényperrel, én ezért az ön helyében mindenképpen beterjeszteném, és a legjobbakat kívánom hozzá! Üdvözlettel.

mikroferi # 2015.01.30. 14:36

Kedves willow!

Sajnos esélytelen a behajtás az eladótól, ezért is gondoltam az igényperre, de mint egy átlagos faiapri vállalkozó, mitsem értek a joghoz.

Ezért az az lenne a kérdésem, hogy ön lát-e reális esélyt rá, hogy megítéljék az autó átírás jogát nekem, illetve, hogy egy esetleges ilyen per kb. mennyi időbe és pénzbe kerül? Köszönöm a válaszát előre is!

willow # 2015.01.30. 11:10

Sajnos itt is az a kérdés, mint mikroferinél, hogy az eladótól - aki az adós a vh. eljárásban - nem lehet követelni semmit, vagyis követelni lehet, csak érvényesíteni nem.

Ehhez kapcsolódva kérdezném, hogy ha jogerőre emelkedik az árverés, kielégítik a vh.kérőt, és minden járulékos díjat, költséget levonnak a az árverés során befolyt vételárból, a fennmaradó összeget ki kapja ilyenkor? A várományos tulajdonos, vagy az adós, aki korábban már elidegenítette nekik az ingatlant?

willow # 2015.01.30. 10:19

Máris, az árverés lezárásakor? Az ügyvédjük 30 nap múltán történő jogerőre emelkedésről beszélt... lehet, hogy félreértettek valamit? 26-án zárult az árverés, tehát most már nem fizethetnek a végrehajtónak? Köszönöm válaszod.

ObudaFan # 2015.01.30. 10:13

mikroferi

Biztosabb lenne az eladótól visszaperelni a vételárat, de ha mondjuk nem lenne miből végrehajtani, akkor tényleg az igényper marad, kötelmi jogcímen.

ObudaFan # 2015.01.30. 10:11

Ha már túl vannak a sikeres árverésen, akkor leginkább abban lehet bízni, hogy a bíróság valamiért mégis megsemmisíti az árverést, mert ha nem, akkor az ingatlan az árverési vevőé.

willow # 2015.01.30. 08:51

Üdv, még mindig ezzel az ingatlan-végrehajtással kapcsolatban kérdeznék, hogy a követelés a végrehajtási eljárásban meddig fizethető meg a végrehajtónak?

Itt, ahogy írtam, már túl vannak egy sikeres árverésen, ami még nem emelkedett jogerőre - úgy tudom, ez 30 nap, de javítsatok, ha tévedek -, igénypert terjesztettek be, kérték az eljárás felfüggesztését, stb., de érdemi intézkedésre még nem került sor, ezért mindenféle megoldási lehetőségre nyitottak... kérdésem az, hogy amennyiben az igényperben nem vonják ki az ingatlant a végrehajtás alól, ill. nem függesztik fel az eljárást, akkor ők kifizethetik az adós helyett a követelést, csak hogy ne veszítsék el az ingatlanukat? Meddig tehetik ezt meg? És egyáltalán megtehetik-e? /Mert a végrehajtó még iratbetekintést sem engedélyezett nekik./ Köszönet előre is minden válaszért...

mikroferi # 2015.01.27. 13:55

Jó napot kívánok!

Abban kérném ki a véleményüket, hogy vettem egy lefoglalt autót. 2013-ban foglalták le, de sem a törzskönyvet nem vették be, sem kivonatva nem volt a forgalomból, sem az autót nem vitték el.

Így most szépen belementem a csapdába és törzskönyvestől megvettem,de persze okmányirodában közölték a tényállást.

A pénzem már vissza nem adja, elzárkózott. Az én érzésem szerint a végrehajtó hibázhatott, mert legjobb tudomásom szerint ha a törzskönyvet és a járművet sem tudja lefoglalni, akkor forgalomból kellene kivonni.

Az illetékes Nav-nál azt mondták egy próbát megérne az igényper. Ez esetben kérdezném a véleményüket, hogy ennyi adat ismeretében, önök látnának-e benne reményt, hogy megnyerjem az autó átírásának jogát?

Előre is köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.25. 16:04

Akkor is elállhatnak, ha elveszítik az igénypert.
De látod, hogy nem biztos, hogy elvesztik, hátha én tévedek.

willow # 2015.01.25. 14:25

Ha ez az ügy eleve veszett fejsze nyele így, az érintettek elállhatnak esetlegesen a 2002-ben kötött adásvételi szerződésüktől?

Kérhetik a vételár visszafizetését? És legfőképpen: nem akadálya ennek a 2002-től való szakadatlan birtoklásuk?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.25. 13:23

Igénypert nem csak dologi, hanem kötelmi jogcímen is lehet indítani."
Indítani, persze, hogy lehet. De arra, hogy meg is lehet nyerni, szívesen látnék egy részletesebb - jogszabályi hivatkozást is tartalmazó - indoklást, esetleg döntvényeket.

willow # 2015.01.25. 13:19

Obudafan, nagyon szépen köszönöm neked is a válaszokat.

willow # 2015.01.25. 13:17

Kedves Obudafan, én is így tudom, és az érintettel éppen a kötelmi jogukra alapítva terjesztettek elő igénypert, tekintve, hogy a végrehajtási jog 2009-ben került feljegyzésre, míg ők a tulajdonjogi pert 2002-ben terjesztették elő, ami azóta is folyik.

Egyébként ez az egész a közvetlen szomszédságomban zajlik, ahol a tulajdonjog várományosa a sógorom, és szegény nővérem, mint érintett fél, nagyjából az idegösszeomlás szélén áll, mert éppen most kereste meg őket telefonon az árverési vevő, hogy mikor költöznének ki... pedig az árverési vétel még jogerőse sem emelkedett. Mondta a sógorom, hogy igénypert terjesztettek elő, de a vevőt ez nem érdekli, szerinte joga van beköltözni a jogszabály szerinti 30. nap elteltével...

ObudaFan # 2015.01.25. 11:54

Hogy milyen határnappal kerül majd bejegyzésre a tulajdonjoguk, ha végre megállapítják nekik, azt sajnos nem tudom, ilyenkor mi a gyakorlat?

Olvasom itt lejjebb, hogy ez nem egyáltalán egyértelmű... laikus fejjel azt gondolnám, hogy az adásvételi szerződés aláírásának napjától, de ezek szerint nem, akkor a jogerős ítélet napjától..?

Majd a földhivatali bejegyzés napjával tulajdontszereznek. De ennek nincs jelentősége az igényper vonatkozásában, mert, ahogy írtam, nem csak a tulajdonos indíthatja el az igénypert.

ObudaFan # 2015.01.25. 11:51

Az igénypert nem nyerhetik meg, hiszen nem az övék az ingatlan.

Ezzel nem értek egyet. Igénypert nem csak dologi, hanem kötelmi jogcímen is lehet indítani.

willow # 2015.01.25. 11:30

Most, 26-án zárult az árverés, sajnos eredményesen. A tulajdonjogi pert pedig azonnal elindították, még 2002-ben. Azért húzódik ilyen sokáig, mert az eladó különféle keresetek előterjesztésével próbálja azóta is megakadályozni a tulajdonjogi jogi per befejezését, és minden egyes ilyen per jogerős befejezéséig felfüggesztésre került a tulajdonjogi perük. Hogy milyen határnappal kerül majd bejegyzésre a tulajdonjoguk, ha végre megállapítják nekik, azt sajnos nem tudom, ilyenkor mi a gyakorlat?

Olvasom itt lejjebb, hogy ez nem egyáltalán egyértelmű... laikus fejjel azt gondolnám, hogy az adásvételi szerződés aláírásának napjától, de ezek szerint nem, akkor a jogerős ítélet napjától..?

Köszönöm, hogy időt szakítasz a kérdésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.25. 10:42

Azt mondod "árverésre került sor". Meg is vette valaki? Mikor?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.25. 10:40

Nincs jelentősége a tudomásszerzés időpontjának. Aki nem tulajdonos, annak a keresetét igényperben elutasítják. És ők nem tulajdonosok. (Egy halvány esély, ha korábban indították a tulajdonjogi pert, mint a végrehajtás bejegyzése, és a bíróság a tulajdonjogukat a keresetlevél benyújtásának időpontjára visszamenőleg állapítja meg. De akkor a per idejére fel kell függeszteni az igénypert, és ami még fontosabb, a végrehajtást fel kellene függesztetni.)

willow # 2015.01.25. 00:57

Eh, kicsit nehéz lefordítanom a köznyelvre a szavaidat, de azt hiszem, talán sikerült, tehát évüléstől nem kell tartani, ez a lényeg... köszönöm az infót.

A másik kérdés is rendkívül fontos lenne, mert azzal riogatták őket, hogy az új Vht-ban megszigorították a „tudomásra jutás” bizonyításának szabályait, szal, mivel lehet bizonyítani, ha valamiről az embernek nem volt tudomása? Van ebben valakinek tapasztalata, mit fogad el a bíróság?

(Az érintettek egy nyilatkozatot csatoltak be attól, aki megkereste és tájékoztatta őket, meg mellé még a végrehajtó írásos közlését, hogy nem értesítette őket. Ez elegendő lehet? //Tudom, nem vagy jós, de véleményed?)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.24. 22:26

A tulajdoni igények nem évülnek el.
Ami pedig az esélyeket illeti, nem tudom, hogyan adhattam volna egyértelműbb választ.

willow # 2015.01.24. 22:16

És ha arra célzol, hogy az ingatlan tulajdonjogát nem szerezték meg, akkor úgy kérdem: a tény, hogy arra birtokkal megerősített kötelmi jogot szereztek, nem elegendő alap az igényper megnyerésére?