Lefoglalt / nem lefoglalt autó ördögi kör


MantraJoe # 2016.03.08. 14:39

Köszönöm a választ, szerencsére ez az állapot nem az enyém, hanem egy ismerősöm került ilyen áldatlan helyzetbe.

Örülök, hogy a "végrehajtó cég" megnevezéssel sikerült jó napot szereznem!

További szép napot!

MantraJoe # 2016.03.08. 14:39

Köszönöm a választ, szerencsére ez az állapot nem az enyém, hanem egy ismerősöm került ilyen áldatlan helyzetbe.

Örülök, hogy a "végrehajtó cég" megnevezéssel sikerült jó napot szereznem!

További szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.08. 06:25

"végrehajtó cég..." Istenem...

gerbera317 # 2016.03.08. 06:17

Ehelyett az lesz, hogy a befolyt vételárat a végrehajtó felosztja az általános szabályok szerint, csökkentve a tartozásodat a végrehajtás szerinti ügyben. Az autó a vevőé lesz tehermentesen. Az autófinanszírozó nem élt az opciós jogával, az autóhitelt most már fel fogja mondani (ha még nem tette), és valószínűleg végrehajtást fog kezdeményezni ő is.

MantraJoe # 2016.03.07. 23:42

Tiszteletem!
A szituáció melyben szeretnék tanácsot kérni a következő:
Adott egy autó melyen bank felé tartozás van, a gépjármű törzskönyve ebből kifolyólag a banknál van.

Egy nem visszafizetett bevásárló kártya ügye végrehajtóhoz került, és a végrehajtó, most el akarja árverezni a gépjárművet.
A kocsin lévő hitel, jelenleg magasabb, mint a végrehajtó által meghirdetett kikiáltási ár. A gépjármű piaci értéke viszont, jelenleg a kikiáltási árat sem érti el.

Kédéseim a következő lenne:
Jogosan jár-e el a végrehajtó?
Ha jogosan, akkor személy szerint úgy okoskodtam, hogy az végrehajtási árverésből befolyó összeget nem a végrehejtó cég fogja megkapni, hanem a teljes összeg a kocsit terhelő tartozásba kell, hogy befolyjon. Így a végrehajtó cég egy buznyákot sem fog látni az egészből.

A mihamarabbi választ előre is köszönöm.

gerbera317 # 2015.11.04. 10:52

A végrehajtó tűzzön ki árverést a roncsra, úgy, hogy a harmadik árverésen a minimálár korlátlanul leszállítható legyen, tehát akár 1 forintért is megvásárolható legyen. Ha akkor sem kell senkinek, a végrehajtó feloldja a foglalás alól a roncsot.
Kérd a végrehajtót, hogy gyors egymásutánban csinálja meg ezt.
Megjegyzem, hogy az árverés sikertelenségétől függetlenül, továbbra is tartozni fogsz az adóhatóságnak, és az ügynek - elméletileg - a végrehajtónál kell kell maradnia, aki más módon folytatja ellened a végrehajtást.

lacesz1 # 2015.11.04. 10:23

A cégem nevén lévő autót a NAV egy önálló bírósági végrehajtón keresztül elfoglalta. A kocsi egy totálkáros roncs. Meg is állapították róla, hogy értékesíthetetlen. A végrehajtó jegyzőkönyvet is kiállított róla és ezzel ki is szálltak az ügyből. A NAV azonban nem fogadta el a végrehajtó álláspontját és fenntartotta az elidegenítési tilalmat. EZ nem baj, de én nem tudom tovább őrizni a roncsot, mert el kell költöznöm és nem tudom megoldani, a roncs szállítgatását. Ahol most van, ott nem maradhat. Mi ilyenkor a megoldás? Az utcára nem tehetem ki, a MÉH-be nem adhatom le, mert akkor nem valósult meg a felelős őrzés...

Grave7 # 2015.10.22. 22:33

@magyalka: A végrehajtó a foglalással egyidejűleg forgalomból is kivonatja az autót. A Vht. 103. § (8) bek. alapján, ha a foglalásról való tudomásszerzést követő 8 napon belül kéred a bíróságtól a használat engedélyezését és igazolod, hogy miért van szükséged rá, a bíróság ezt engedélyezi (forgalomba visszahelyezteti a végrehajtó útján). Ekkor használhatod az árverésig.
Akkor szállítja el, ha nem biztosított a gépjármű megőrzése, illetve elektronikus árverést akar kitűzni.
Ha több árverésen sem sikerül a gépjárművet értékesíteni (nincs ajánlattevő) és a végrehajtást kérő sem veszi át, akkor a Vht. 135. § alapján visszakapod.

bundis # 2015.10.21. 04:46

Nem vagyok szakértő, de a mi esetünkben úgy volt, hogy az autókat lefoglalták, papirjait magukhoz vették, tehát használni nem lehetett. Több mint 10 évig fedetlenül álltak a kertben, tönkrementek, értéktelenné váltak, ezért árverésre sem került sor. Azóta is ott állnak a kertben, nem tudunk mit kezdeni velük. Eladni nem adhatjuk el, mert le van foglalva, még az utcára sem húzhatjuk ki, mert úgy tudom kötelesek vagyunk őrizni, de ez nem biztos. Én is örültem volna, ha valaki tudott volna valami használható ötletet adni, hogyan szabadulhatnánk meg az autóktól.
Én most úgy vélem, hogy már a lefoglalás pillanatában, valahogy ki kellene térni az Ön álatal emlitett lehetőségre és törekedni kellene arra, hogy irásba is legyen rögzitve minden.
Röviden ennyit tudok mondani.

magyalka # 2015.10.19. 12:37

Tisztelt Szakértők!

Banki tartozásom miatt valószínűleg az autómra árverést tűznek ki. Kérdésem, ha a végrehajtó lefoglalja az autómat, akkor használhatom-e továbbra is én az árverésig? Valamint ha az árverés sikertelen, akkor továbbra is nálam maradhat-e az autó? Milyen esetekben szállítják el? Köszönöm

bundis # 2015.10.13. 07:24

Úgy érzem a végrehajtók azt csinálnak amit akarnak. A mi esetünkben pl. több mint 10 éve foglaltak le 3 autót, ami idő közben értéktelenné vált, nem bocsátható árverésre, viszont nem tehetünk vele semmit sem, ott áll a kertben. Már felszólitottuk őket, hogy
vigyék el, mert kell a hely, de nem jelentkeztek. Tehetetlenek vagyunk.

Vh-ügyes # 2015.10.03. 03:59

A tárolás vh költség, nincs vége az eljárásnak.
"munkaautót" nem lehetne csinálni belőle?

Bori Bori # 2015.10.02. 18:54

Gondolom a végrehajtási költségek tartalmazzák ezeket a költségeket is. Mi van írva a végrehajtó lefoglalást megszüntető papírjában? Lehet hazavinni? Akkor ülj bele, és vidd haza, én is azt tenném, amit Attika mond. Nem foglalhatja le az autódat a tároló bácsi zálogként, akkor sem, ha követelése van.

Dr.Attika # 2015.10.02. 14:18

Ki ez mi ez a tároló? A végrehajtó bízta meg? Nem hiszem, hogy jogosan tartaná magánál. Üljön be az autóba és hozza el. Szerintem a végrehajtónak valamilyen cimbije.

majommarton # 2015.10.02. 06:38

A történetem a következő: végrehajtás alatt voltam 3 hónapig.
A végrehajtó lefoglalta az autómat. (nagyjából 600 ezer forintot hajtott be rajtam 3 hónap alatt)
A végrehajtást kifizettem a fogamat összeszorítva.

Most az a történet, hogy csak akkor adja vissza az autómat, ha minden napra 1000 Ft tárolási költséget fizetek.
Azt mondja a tároló ember, hogy ő "állagmegőrzésre" tartja bent a járművet, nem adja ki, amíg nem fizetek.
A tárolási költség ma 105 ezer forint. (kint ázik az esőben)
Jelenleg nincs 105 ezer forintom, de az autó papíron újra az enyém, a tárolási költség meg az övé.

Nem állok valami jól, kábé 3 hónap múlva tudnám kifizetni a 100 ezer forintot, ami akkor viszont már kb 200 ezer lenne.
Ha így folytatódik akkor az fog történni, hogy ott rohad el az autó a kavicson, mert nem tudom elhozni.

A tároló ki akar állítani egy számlát, amit ha nem fizetek ki, akkor újból végrehajtásra küldi.

Az autóm elveszett?
El szerettem volna adni, és az árából kifizetni a további tartozásaimat, mert különben újból lefoglalják, és ez a világ végéig nem áll meg.

Nem nagy értékű kocsi, 500-600 ezret érhet.