költségtérítés részletfizetés kapcsán


BataG # 2016.05.07. 20:12

Ezt nem értem.
(Mi a "felézés" ?)
gerbera317:
A törődő, időráfordításos válaszolást (előbbiekben, máskor is) köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.07. 19:31

:O)

gerbera317 # 2016.05.07. 19:29

Például ez a kib*tt felézés. Az nagyon. A többit mondják meg a többiek.

BataG # 2016.05.07. 19:04

gerbara317:
Válaszolást köszönöm.
Egyeskérdéseimre - úgy érzem - nem kaptam választ, de ...
Mi az ennyire irritáló a kérdése(i)mben ?

gerbera317 # 2016.05.06. 08:07

az elsőfok, részletfizetési kérelemnek helyt ad.
Felperes, mint vh.kérő végrehajtás elrendelését kezdeményezi, kiállításra kerül a vh.lap.

Csak halkan kérdem meg: az adós megkezdte az engedélyezett részletfizetést?

Alperes, mint adós vh.kifogást terjeszt elő a végrehajtó inkasszóival szemben

Aztán miért? Ha a végrehajtást elrendelték, és a vh-okirat kézbesítésre került, a végrehajtó nem sértett törvényt az inkasszóval, tehát alaptalan a vh-kifogás.

és a részletfizetés engedélyezésére tekintettel kéri a vh. szünetelése megállapítását, inkasszók visszavonását

Aztán mire fel? Az 52/A. § szerinti szüntetelést a végrehajtó csak a saját maga engedélyezte részletfizetés esetén állapítja meg. Ha a bíróság állapítja meg a részletfizetést, ami nem jogerős, ráadásul az adós rögtön az elején nem tesz eleget a részletfizetési kötelezettségének, ugyan miért kellene szüneteltetnie a végrehajtást?

egyébiránt a vh. felfüggesztésére is terjeszt elő kérelmet egyéb indokokkal"

Na, azért akad itt értelmes momentum is. Bravó!

”valamint a vh.lap visszavonását is kezdeményezi, mondván, hogy a részletfizetést engedő végzés miatt a vh.lap kibocsátása feltételei nem álltak fenn hiszen az ítéleti teljesítési határidő helyébe lépett a részletfizut engedő végzési határidő.„

Ez így értelmesen hangzik, de csak hangzik. És valljon az adós meg is kezdte határidőre a részletfizetést? Ráadásul a végzés nem is jogerős, tehát nem léphetett az új határidő az ítéleti határidő helyébe.

”Költségtérítést kért.„

Na és? Majd a bíróság eldönti, ez megilleti-e.

”A vh.lap visszavonási kérelmet a bíróság elsőfokon elutasította„

Nagyon helyes.

”költségtérítésről nem rendelkezett„

A felperes pedig így járt.

”Adós vh.felfüggesztési kérelme elbírálása körében vh.kérő több kérelemmel is élt, és adatokat szolgáltatott a bíróság felé, melyek véleménye szerint érdemben cáfolják adós vh.felfüggesztésére előadott érveit.„

Ez vagy elírás, vagy baromság.

”Időközben az inkasszó sikeres, s beszedi a végrehajtandó összeget, és a végrehajtást megszünteti.

Itt a lényeg! Amíg a felek a szenvedő bíróság bevonásával a sz*rt rágják, a végrehajtó már régen megoldotta a problémát. Miért nem lehet ennek örülni, de minimum belenyugodni, és békén hagyni egymást de főleg a bíróságot, és legfőképpen a végrehajtót, és legeslegfőképpen ezt a fórumot???

BataG # 2016.05.05. 17:08

Felperes javára alperest összegszerűen marasztalja a jogerős ítélet. Alperes/Adós a teljesítési határidőre nem teljesít, elemben a bíróságtól (a másodfokútól) a teljesítési határidő lejárta előtt részletfizetést kér érkeztetett kérelmében. E részletfizetési kérelmet másodfok átteszi elsőfokra. Elsőfok felperest nyilatkozattételre hívja fel (ellenzi, nem ellenzi kérdésben). Felperesi nyilatkozat elkésettnek találtatik, s érdemben nem veszi figyelembe az elsőfok, részletfizetési kérelemnek helyt ad.
Felperes, mint vh.kérő végrehajtás elrendelését kezdeményezi, kiállításra kerül a vh.lap.
Alperes, mint adós vh.kifogást terjeszt elő a végrehajtó inkasszóival szemben, és a részletfizetés engedélyezésére tekintettel kéri a vh. szünetelése megállapítását, inkasszók visszavonását; egyébiránt a vh. felfüggesztésére is terjeszt elő kérelmet egyéb indokokkal; valamint a vh.lap visszavonását is kezdeményezi, mondván, hogy a részletfizetést engedő végzés miatt a vh.lap kibocsátása feltételei nem álltak fenn, hiszen az ítéleti teljesítési határidő helyébe lépett a részletfizut engedő végzési határidő.
Felperes, mint vh.kérő a részletfizut engedő végzést megfellebbezi. Másodfok a fellebb-i kérelemnek megfelelően hatályon kívül helyezi a részletfizut, s új eljárásra, határozathozatalra utasítja az elsőfokot. Időközben az inkasszó sikeres, s beszedi a végrehajtandó összeget, és a végrehajtást megszünteti.
Kérdés1:
Iyen esetben jogosan igényelhet-e a vh.kérő ~eljárási költséget, vagy kérheti-e az eljárás során felmerült költségei megtérítését ... az adós részletfizetési kérelme elbírálása kapcsán ?
Kérdés2:
Adós vh.lap visszavonási kérelme kapcsán vh.kérő kérte annak elutasítását, arra hivatkozván, hogy a kérelem alaptalan. Költségtérítést kért. A vh.lap visszavonási kérelmet a bíróság elsőfokon elutasította, költségtérítésről nem rendelkezett. Megilleti-e költségtérítés ezügyben a vh.kérőt ?
Kérdés3:
Adós vh.felfüggesztési kérelme elbírálása körében vh.kérő több kérelemmel is élt, és adatokat szolgáltatott a bíróság felé, melyek véleménye szerint érdemben cáfolják adós vh.felfüggesztésére előadott érveit. Vh.kérő kérte a vh.felfüggesztési kérelem elutasítását. A vh.felfüggesztési kérelem elbírálása előtt (sikeres inkasszálás miatt) végrehajtó a végrehajtást megszüntette. Reálisan jár-e vh.kérőnek költségtérítés ?
Kérdés4:
Mivel ~idő közben a végrehajtás befejeződött, el kell-e bírálnia a bíróságnak a részletfizetési kérelmet?; a vh.felfüggesztési kérelmet ?
(Türelmet külön köszönöm.)

ObudaFan # 2016.05.05. 06:38

A perkoltseg viselésének általános szabályai szerint, vagyis ha pl a vegrehajtast kero jogi képviselővel nyújtja be az ellenkerelmet és a birosag az adós kérelmet elutasítja, akkor járhat.

gerbera317 # 2016.05.05. 06:29

@BataG
Homályosan fogalmazol. Kinek a költségtérítését szeretnéd elérni (rögtön három topikban is)?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 05:59

Ezek a mondatok...

BataG # 2016.05.04. 22:06

... bíróságtól kért részletfizetési kérelem esetében ...

BataG # 2016.05.04. 22:01

Jár-e, ~megítélhető-e költségtérítés ítéleti marasztalásra részletfizetést kérő beadvány elbírálására lefolyt(atott) eljárás (abban való részvét) esetén. A marasztalt és részletfizetést kérő féllel szemben a másik fél jogosult-e ilyesmire ?