Végrehajtás


umut # 2017.03.15. 23:03

Tisztelt szakèrtők!
Ha mondjuk 10-éve volt szabàlysèrtèsi eljàràsom ès megvàltozott a lakcímem,amit a lakcìm nyilvàntartóban bejelentettem esetleg ha büntetèst szabtak ki ràm vagy àtvàltottàk közmunkàra az új címen is megtalàlnak vagy körözèst adnak ki mert nem mentem le dolgozni?Ez ìgy èvek utàn csak eszembe jutott.
A vàlaszokat köszönöm!

csúcslúzer # 2016.11.18. 12:02

Kedves Kovács Béla Sándor ! Kedves Fórumozók!
Segítségét, illetve fórumozó társaim segítségét kérem az alábbi ügyben: NAV-tartozás miatt keres a végrehajtó (jogossága kérdéses, bonyolult ügy, nem részletezem, mert nem ezzel kapcsolatos a kérdésem). Ingatlan nincs a tulajdonomban, ingóság is csupán annyi, amelyekkel minimalista stílusban, még emberhez méltó módon el lehet vegetálni. Kényszerűségből a szüleimhez jelentkeztem be, papíron ez az állandó lakcímem, viszont ténylegesen nem lakom és soha nem is laktam ott. A végrehajtó – gondolom -, az állandó lakcímre vonul ki, és ott foglal. Hogyan tudják bizonyítani a szüleim, hogy lakásukban semmiféle ingóság nem az én tulajdonom, hanem az övék? Nagyon megfoghatatlan az ingóárverés szabályaiból az a tétel, hogy „Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Nem lehet lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő ingóságot, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában.” Gondolom, nem elegendő a szüleim írásbeli nyilatkozata sem, akár tanúk előtt, hogy gyakorlatilag nem lakom ott, és nincsen lakásukban ingóságom. Másik kérdésem: van bejelentett tartózkodási helyem is, oda megy ki a végrehajtó először, vagy az állandó lakcímre? Idős szüleimet szeretném mindenféle zaklatástól megkímélni. Kérem segítségeteket ez ügyben (az erkölcscsőszök kíméljenek meg ítéletnyilvánítástól és rosszindulatú megjegyzésektől, van bajom éppen elég). Előre is köszönöm a segítő válaszokat!

Babett43 # 2016.11.18. 11:11

Tiszteletem!
Kérdésem a következő:
Sajnos nagyon sok a banki tartozásom,mert közben beleestem két kezességbe is,amit egy éve vonnak a munkabéremből és így az Én hiteleimmel elcsúsztam,majd sorba felmondták azokat is.
Számlámat a végrehajtó zárolta+egy másik végrehajtó a munkabérem 50%-át viszi.
Az a kérdésem,hogy a munkabérem bizonyos összegét a számlámra utalom a maradékot pedig,hogy megtudjak élni egy idegen ember számlájára utaltatom már féléve.(barátnőm)
Az volna a kérdésem,hogy a végrehajtó esetleg erre rájöhet?
Semmi vagyonom nincs az autó is direkt a bank tartozások miatt a párom testvére nevén van,hogy a végrehajtó el ne vigye.
Párom a tulajdonos a házon és Én haszonélvező vagyok,amit ügyvédileg a bankok miatt direkt így kötöttünk meg!
Gondolom,hogy így nem viszik el a házat?!!!?
Legjobban az érdekelne,hogy az idegen számlámra utalt munkabérem utalását jól csinálom-e?
Előre is köszönöm a segítséget a választ!

gerbera317 # 2016.10.26. 20:20

Az osztrák? Simán.

francoskrumpli # 2016.10.06. 19:40

Ausztriaban elek, megtalal a vegrehajto ?
A valaszt elore is koszonom.

Coala # 2016.06.21. 19:01

@Grave7
Az ellentmondást arra értettem, hogy szerinted helyesen járt el a tekintetben a végrehajtó, hogy elhunyt személynek küld levelet , ugyanakkor ha ez helyes akkor az árverési jk miért nincs még kiküldve.Nálunk olyan nincs, hogy senki nem tartózkodik otthon, eleve kizárt hogy nem vettük át. A postás az árverési hirdetményt és a becsérték közlést is kikézbesítette és megkérdezte hogy átvesszük-e, átvettem írtam már, ráírtam címzett elhalálozott. Úgy gondolom nagyon jogosan "hőbörgök". Igen igazad van, ő ismeri az iratokat. De ha a vh nem képes reagálni a család felvetéseire semmilyen formában,úgy gondolom nem fogunk kérvényt benyújtani hogy ugyan álljon már velünk szóba.Arra van külön személyzet akiknek az a feladata hogy a panaszt kivizsgálja.Nem mindenki olyan együttműködő ám mint te ezt érts meg.Szó sincs arról én én téged hibáztassalak, félre ne érts. Köszi hogy próbálnál segíteni!

Grave7 # 2016.06.21. 18:05

@Coala: Első hozzászólásodban még elhunyt apukádról volt szó, aztán most én keveredem ellentmondásba?
Még mindig: mivel a végrehajtónál lévő összes iratot csak a végrehajtó ismeri, simán lehet, hogy kiküldte, de nem vettétek át; vagy postás visszaküldte "címzett elhunyt" jelzéssel; vagy stb. Ezt akkor fogjátok biztosan megtudni, ha félfogadási időben bementek hozzá (a korábban említett irataitokkal együtt).
De persze könnyebb hőbörögni, meg panaszt írni, mint érdemben utána nézni.

Coala # 2016.06.21. 17:13

@Grave7
De van hagyatékátadó végzés, ahogy meghalt a nagyapám akkor készült 20 éve. Azon apukám neve van feltüntetve örökösként,nem az enyém.
Nem keresem fel majd megkeresik, a panasz már be van adva.A haszonélvező lánya próbált vele beszélni, de ő nem volt bent, aki felvette a telefont az meg ahogy kapta az infót szó szerint levágta a telót. Két alkalommal sem tudott beszélni érdemben senkivel az üggyel kapcsolatban, a becsérték közlésnél volt az első telefon, amikor azt az infót kapta hogy 1/16-od részt senki nem fog megvenni.Hát nem így történt, mint korábban írtam. Saját magadat keverted ellentmondásba. Ha helyesen járt el akkor az árverési jk-et is köteles lett volna az elhunyt nevére kiküldeni és kész. De én nem akarok vitatkozni veled.
Köszi a segítséget!

Grave7 # 2016.06.18. 18:53

@Coala:
Szóval még nincs jogerős közjegyzői hagyatékátadó végzés? Akkor honnan kellene tudnia, hogy ki lesz az örökös? Én is mondhatom, hogy valakinek a valakije vagyok, de ezt igazolni is kell hivatalos dokumentummal.

A végrehajtót kell megkérdezned, hogy küldött-e újabb levelet, kinek, miért, stb. Látatlanban ezt senki nem fogja tudni megmondani neked.
Még mindig, keresd fel félfogadási időben a végrehajtó irodáját, a hozzátartozói kapcsolatodat igazoló dokumentumokkal, illetve apukád halotti anyakönyvi kivonatával.

Coala # 2016.06.15. 11:21

@Grave7

Az egész ingatlan fele fog 9 fele menni.
én+2 testvér
unokatestvérem(adós)+1unokatestvér
unokatestvér 3fő
haszonélvező lánya
Az adós részét árverezték, aki megkapta nem ismerjük.
Apukámnak volt szintén 2 testvére, elhunytak már (ezért van 5unokatestvérem).
Egyébként: ha nem igazoltad, hogy érdekelt vagy az eljárásban (pl. társtulajdonos), akkor miért kellene válaszolnia a végrehajtónak?A tértivevényre címzett elhalálozott,átvettem xy lánya ezt a feladóvevényen ő látja!Érdekes módon azóta nem küld semmit.Erre sem kaptam tőled választ még, pedig nagyon kíváncsi lennék rá hisz helyesen járt el.
Köszi a segítséget!

Grave7 # 2016.06.15. 08:50

@Coala: Te írtad:
ha örökös vagyok egy ingatlanban de egy másik örökös hitele miatt az ő részét elárverezték”,
az elhunyt apukám nevére küldte ki”,
én ugyanolyan örökös vagyok”.

De valóban hibáztam, mert ezekből rákérdezés nélkül valószínűsítettem, hogy édesapád tulajdonos volt, elhunyt, tulajdonjogát pedig te és az adós örököltétek.

Szóval, ha nem ez a tényállás, akkor persze értelmetlen amit írtam.
Erre tekintettel kérlek egyértelműsítsd a helyzetet.

Egyébként: ha nem igazoltad, hogy érdekelt vagy az eljárásban (pl. társtulajdonos), akkor miért kellene válaszolnia a végrehajtónak?
A végrehajtónak sem kell utána néznie, hogy az eljárásban nem résztvevő személlyel mi a helyzet - még mindig, amit gerbera317 írt.

Coala # 2016.06.15. 06:36

@grave7
Köszönöm szépen a szakszerű tájékoztatást.

Én írtam levelet a végrehajtónak, annyit nem érdemeltem meg, hogy válaszoljon vagy felhívjon.
Az én logikám azt diktálja, ha a becsérték közlést és az ingatlan árverési hirdetményt ki lehet küldeni egy elhunyt személynek, akkor az árverési jegyzőkönyvet miért nem???? Nekem ez magas. A központi nyilvántartásban is szerepel hogy az a személy elhunyt. A földhivatalnál persze hogy nem fogják nézni naponta az eseményeket ez természetes. De egy végrehajtó adott esetben azért nézze már meg kinek küld ki levelet, minden nyilvántartásba betekinthet.
Te milyen okiratra gondolsz hogy befáradjak hozzá és igazolni tudom hogy én tulajdonos vagyok??? Márcsak azért kérdezem mert az én nevem sehol nincs feltüntetve csak az apukámé.
Bocsi de nem értem.

Grave7 # 2016.06.14. 20:03

@Coala: Az ingatlan-nyilvántartás közhiteles.
Tehát, ha szerepel jogosultként (tulajdonos, haszonélvező, stb.) egy személy, ellenkező bizonyításig azt kell valóságnak elfogadni, hogy az úgy van (=az illető még mindig pl.tulajdonos, életben van).
Ha a földhivatallal senki nem közli a változást, a földhivatal nem fogja csak úgy, önszorgalomból naponta/évente megnézni, hogy még él-e az illető (nem is kötelessége).
Ezért a végrehajtó helyesen járt el, ha a becsérték közlése, árverés kitűzése előtt lekért tulajdoni lapon szereplő személynek küldte a levelet. Erről szól a gerbera317 által hivatkozott jogszabály.

Javaslom a végrehajtó személyes felkeresését, félfogadási időben, azzal az okirattal együtt, amivel igazolod, hogy te is tulajdonos vagy - ekkor az ingatlannal kapcsolatos iratokba betekinthetsz, mert jogi érdekedet igazoltad.
Egyébként jelentsd be a földhivatalnál, halotti anyakönyvi kivonat másolatának megküldésével, hogy apukád elhunyt, ha a jogerős közjegyzői hagyatékátadó végzésben az ingatlanról is szó van, azt szintén küldd meg. Ezek az iratok akkor legyenek nálad, amikor a végrehajtóhoz mész.

Coala # 2016.06.14. 16:44

gerbera317

Ne érts félre én nem kötekedni akarok veled!
Egy személynek a halálával a jogképessége megszűnik ez azt hiszem kész tény. Ha a végrehajtó jogosan küldözget elhunyt embereknek leveleket, akkor az árverési jegyzőkönyvet miért nem küldi ki a mai napig sem? Azért mert én ezt neki írásban jeleztem azért, és ha ő jogosan küldözget akkor ezután is küldenie kéne a levelet.
Ha ez nem így van fejts ki légyszives, tv-t ne linkelj azt már rég elolvastam.Az más kérdés, hogy nem minden világos számomra, nyilván azért kérdezek.
Köszi!

Coala # 2016.06.10. 19:01

Köszönöm szépen a választ!

Akkor ha jól értelmezem mindegy hogy él-e még valaki vagy sem, akkor is az ingatlannyilvántartásban szereplő névre és címre küldi a leveleket.Elég furcsa számomra hogy mindenféle nyilvántartásba betekinthet és elhunytnak küld levelet, nekem ez nagyon morbid. Akkor ne küldjön semmit és kész.Egyébként a lakcímem ugyanaz, a vezetéknevem is.
Azt nem értem,hogy akkor ezek szerint ennyivel letudva a dolog, és nekem nem lett volna jogom esetleg az árverésen licitálni holott én ugyanolyan örökös vagyok.

gerbera317 # 2016.06.10. 06:35

140/B. § (1) Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogok jogosultjai részére a végrehajtó valamennyi szükséges tájékoztatást - ha nem ismert más cím - az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett, illetőleg az ingatlanügyi hatóság által közölt címre küldi meg.
(2) A tájékoztatás megtörténtéhez fűződő jogkövetkezmények az (1) bekezdésben megjelölt címre történő kézbesítéshez fűződnek, az eljárás folytatásának nem akadálya az, ha e címre történt kézbesítés sikertelen.

Coala # 2016.06.09. 17:01

Az lenne a kérdésem ha örökös vagyok egy ingatlanban de egy másik örökös hitele miatt az ő részét elárverezték miért nem kaptam a végrehajtótól meg az Ingatlan árverési jegyzőkönyvet. Azt megjegyezném hogy az elhunyt apukám nevére küldte ki a becsérték megállapítást és az árverési hirdetményt is. Azt nem tudom, hogy a végrehajtó a nyilvántartásokban nem néz utána annak hogy akinek levelet küld az még él-e egyáltalán? Nem kötelessége felkutatni engem?
Előre is köszönöm a válaszokat!