magáncsőd 2016 őszétől


drbjozsef # 2016.12.17. 08:58

Ja, hogy így számoljuk, bocs, így persze nagyjából igaza van. Csak ez így persze értelmetlen, a kamat értelemszerűen éves.

Na meg a sima összeadása is a matematika megerőszakolása, mindenhol annuitásos módszerrel számítják a hiteleket, úgyhogy a valóságban még a másfélszeresénél is jóval többet fizet vissza valaki 30% éves kamatnál 5 év alatt, már persze ha fizeti, ha nem, akkor a szerződés hátrább lévő oldalaiból, amit kevesen olvasnak el, előjönnek még egyéb meglepetések is.

Jóhogynem már mindenki úgy adja meg a kamatot ahogy akarja. Én adok neked szívesen 0.1% kamatra is hitelt. Ja, hogy én meg majd úgy értem, hogy napi 0.1% kamatra.

Mellesleg ha értően elolvasod Linnax írását, tök egyértelmű, hogy pont nem erre gondol (mármint a 30%*5=150%).

Grave7 # 2016.12.16. 23:19

A kamat % ÉVES kamatot jelent, nem azt, hogy bármennyi idő is telik el, csak annyival emelkedhet a tartozás.
Ha évi 30% kamat van, az öt év alatt pont 150%.

drbjozsef # 2016.12.16. 14:49

személyi kölcsön, hitelkártya, autólizing?

Sajnálom, de olyan nagyon nem hatódtam meg. Persze, sok oka lehet eladósodásnak, betegségtől a csalás áldozatáig, ezt nem tudhatjuk.A 30% kamat egy fedezetlen hitelre szerintem nem sok, én sem adnák azalatt. A 150%-ot valszeg félreérted, a behajtás/végrehajtás költségei igen durván tudják megtolni a tartozásokat, de arról már nem a bank tehet.

Nem ítélkezem, bár szerintem egyikre sem kényszerített pisztollyal semelyik bank.

ObudaFan # 2016.12.16. 14:48

A nyomtatványcsomagot

  • az adós lakóhelye szerint illetékes területi Családi Csődvédelmi Szolgálathoz

vagy

  • ahhoz a pénzügyi intézményhez (bankhoz) kell benyújtani, amely az adós, adóstárs, vagy az eljárás kezdeményezésére saját jogán jogosult kezes, illetve dologi kötelezett vonatkozásában főhitelezőnek minősül.
Linnax # 2016.12.16. 13:50

Nem hallottad, mekkorát sóhajtottam!
Ez a baj, hogy semmit! Végigdolgoztam egy életet tisztességesen, utóbbi időben másodállásom is volt, aztán úgy kirúgtak, hogy csak másfél évem lett volna hátra a 40 évig. És persze tudva azt, hogy egyedül vagyok, senki nem ad egy kanál ételt, és épült a házam (és nagyrészt a saját pénzemből!!)
Tehát nekem fontos a pénz. Azért dolgoztam. Most pedig koldusbotra jutottam. És jobb lett volna, ha már nem élnék, mert minél tovább húzom, annál jobban gyűlik a tartozás. Ha időben meghalok, akkor még talán a szinte új autóm eladásából ki lehetett volna fizetni a többi tartozást. De most?
Valamikor, ha valaki 30 %-os kamatot kért, az már uzsorás volt! Most mi van? Nem normális dolog, hogy 100-150 % százalékos kamatig jutottunk, valami globális banki disznóságok miatt!
És még csak kezese sem lehetek a fiamnak! Így a gyerekek sem jutnak semmire. Én azt láttam a családban, hogy nem kótyavetyélnek el dolgokat, hanem ami megvan, azt meg kell tartani, és majd mindig lesz valaki, akinek nagy szüksége lesz rá. Egyszerűen képtelen vagyok elfogadni, hogy elvileg nincstelen lettem.

drbjozsef # 2016.12.16. 13:17

Linnax,

én nem ismerem a magáncsődöt, de az biztos, hogy csak adósságot nem hagyhatsz a gyermekeidre. Az adósságokért az örökösök csak a hagyaték értékéig felelnek, szóval lehet, hogy az adósságokra elmennek a saját vagyontárgyaid (lakás, autó, etc.), már ha vannak, de a gyerekeidnek a sajátjukból akkor sem kell kifizetniük a Te adósságodat, ha még maradna. Ha csak adósság van, akkor nem örökölnek semmit.

Csak azért írom, mert ha csak ez a szempontod, akkor csak ezért nem érdemes. Amúgy lehet, hogy igen.

Linnax # 2016.12.16. 12:00

Úgy kidobom ezt a....gépet az ablakon.....!! Minden eltűnt.
De legalább most rövidebben ismétlek.
Igen, pontosan úgy van, ahogyan ÓbudaFan feltételezte!
Most már csak az a bajom, hogy ezek szerint fogalmam sincs róla, hogy mi is az a csődeljárás?
Lehet, hogy nem is érdemes meglépni, mert mindent egyszerre elveszítek?
Akkor inkább sokáig élek, és had tiltatgassák le a nyugdíjamból. De én csak azért akarom csinálni, hogy tiszta lapom legyen, és ne hadósságot hagyjak a gyermekeimre.
Kérem, legalább a lényegét magyarázzák el nekem!

ObudaFan # 2016.12.16. 10:15

Szerintem a kérdező nem úgy értette, hogy egyes tartozásokra kéri, hanem úgy, hogy nem lakáshitele van, és így az első hullámban még nem volt jogosult kérni. HA jól értem a kérdést.

Burn Out # 2016.12.16. 08:33

Igen, KBS igazad van. Csak a hol kezdje kérdésre válaszoltam, de a lényeg az, az amit Te írtál. Így nem lehet magáncsődöt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.16. 05:21

Nem lehet csak egyes tartozásokra kérni a magáncsődöt.

Linnax # 2016.12.15. 17:17

Köszönöm szépen! Igen, valószínűleg már nem állok neki az ünnepek előtt, úgy gondolom, nem nagyon lenne értelme. De lesz mivel kezdenem az új évet :(

Burn Out # 2016.12.15. 15:36

"segíteni fognak" = tájékoztatnak majd a lehetőségeidről, meg az eljárás menetéről

Burn Out # 2016.12.15. 15:29

menj be a megyei kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztályára, ott foglalkoznak a természetes személyek adósságrendezésével és segíteni fognak.

ha január 1. után mész, akkor a megyeszékhely szerinti járási hivatal gyámügyi osztályán találod majd meg őket

Linnax # 2016.12.15. 14:23

Nem tudom, jó helyen kérdezek-e, ha valaki szerint más témakörhöz kellene csatlakoznom, kérem szóljon rám!

Szeretnék magáncsődöt indítani, de nem a házamra (azt fizetik rendesen a szüleim), hanem személyi kölcsönre, hitelkártyákra és autólízingre.
Hol, hogyan kezdjem?
Valaki segít ebben, vagy ki egyezkedik a bankokkal?
Állítólag rettenetesen sok papírt kell kitölteni hozzá. Valóban? Vagy csak az ingatlanhitelekre?
Van egy nagy problémám: többször volt suicid kísérletem, azok előtt az addigi papírjaim nagy részét elégettem. Kellenek-e, vagy elég csak a bankokat megnevezni, és megy tovább a dolog "hivatalból"?
Teljesen tanácstalan vagyok, bármi javaslatot elfogadok és megköszönök.