Tanfolyami díjtartozás behajtása


runningman # 2017.02.09. 20:33

Annyiban lehet tartozásod, hogy egy tanfolyamszervező egy adott tanfolyamot akkor indít el ha megvan a kellő létszám - ez a feltétele a tanfolyam elindításának. A szerződésébe pedig belefoglalhatja, hogy a tanfolyam elindításának a feltétele a kellő minimum létszám, amiben te is benne foglaltatsz és részére a díj akkor is jár (vagy jelentősen nagy hányada jár) ha nem jelensz meg egyszer sem, mert a díj magában foglalja a tanfolyam költségeit, úgymint terembér, tanári díj, stb. És ő a tanfolyamot az előzetes szerződéskötések alapján megindította, ha azon akárcsak egyetlen fő megjelent és végig akarja járni, akkor a tanfolyamszervezőnek kutya kötelessége végigvinni, fizetni a helyet s a tanerőt. Aztán behajtja a meg nem jelenteken a kötelezettségeket.

Online szintén lehet szerződést kötni. A tértivevényes levéllel gondolom nem az online jelentkezésed valódiságát vitattad.

Egyébként én magam rühellem legjobban a légbőlkapott kötelezettségeket, de az esetedhez hasonlók mögött általában magyar kisvállalkozók munkája és befektetett pénze áll, nem kamu kötbérek mint mondjuk egy vodafone-nál. Szerintem próbálj megállapodni velük és pótlólagos költségek nélkül az egészet egyben fizesd ki. Esetleg harcoldd ki, hogy részt vehess valamely általad választott tanfolyamukon, adjanak egy évig beváltható kupont vagy mittudomén.

Adalind # 2017.02.09. 10:50

Kedves Fórumozók!
Szeretném a véleményüket/segítségüket kérni az alábbi problémával kapcsolatban:
Tavaly májusban jelentkeztem egy, az interneten reklámozott 4 napos OKJ tanfolyamra a szervező cég honlapján keresztül kitöltött jelentkezési lappal. A tanfolyamon végül nem vettem részt, nem iratkoztam be, a helyszínen meg sem jelentem. A cég ennek ellenére a tanfolyam díjáról kiállított számlát postán megküldte számomra.
A számla összegét nem fizettem ki.
Decemberben minden előzmény nélkül kaptam a Credit Controll Kft. nevű behajtó cégtől egy levelet csekk kíséretében, amelyen a tanfolyam díja + a behajtás költsége szerepel.
E-mailt írtam a tanfolyamszervezőnek, hogy egyezzünk meg abban, hogy leállítják a behajtást, mivel úgy gondolom, hogy nekem nincs tartozásom feléjük. Az e-mailemre nem válaszoltak közel 1 hónapig, ezért elküldtem ajánlott tértivevényes levéllel ugyanazt. Erre azt a választ írták, hogy az e-mailemet nem kapták meg, és már a jelentkezéskor jelezték, hogy akkor is ki kell fizetnem a tanfolyam díját, ha azon végül nem veszek részt, így fizetnem kell most már a behajtó cégnek.
Az a kérdésem, hogy jogilag lehetséges-e ilyen feltételt szabni egy tanfolyami jelentkezéskor? Az online jelentkezés szerződésnek számít? Papíron szerződést nem írtam alá. Mi alapján keletkezik így tartozásom?