elévülés


Saltlake1 # 2017.04.11. 13:48

Nagyon szépen köszönöm. Kussolok és reménykedek :-)

gerbera317 # 2017.04.11. 13:23

Nagy vonalakban tudna segíteni mi a protokol ilyenkor?

Nagyjából annyi, hogy akinek érdeke fűződik az elévüléshez, az kussol, és reménykedik, hogy tényleg elévült.
Az elévülés kérdése nem jön szóba mindaddig, amíg a követelés jogosultja nem kezdeményezi a követelése behajtását. A te esetedben van egy 2010-es jogerős fizetési meghagyás. Tehát valami már volt. A kérdés, hogy volt-e más is.
A Ptk. szerint, ha végrehajtható határozatot hoztak (ilyen a jogerős fizetésimeghagyás is), az elévülést többek között a végrehajtási cselekmények szakítják meg. Végrehajtási cselekmény a végrehajtási kérelem benyújtása is. Nem tudjuk, hogy 2010. óta volt-e ilyen. Az a gond, hogy te sem. Még nagyobb gond, hogy csak úgy tudhatod meg, hogy volt-e ilyen, ha megtöröd a csendet. A nagy kérdés pedig az, hogy célszerű-e megtörni azt a csendet.

Saltlake1 # 2017.04.11. 12:27

Tisztelt VH Ügyes,
Köszönöm a válaszát.
Nagy vonalakban tudna segíteni mi a protokol ilyenkor? Tudna ajánlani valakit aki segítene nekem ebben?
Köszönöm.

Vh-ügyes # 2017.04.11. 11:05

sattlake

az elévültség joghatásának "kikényszerítése" egy elég merev protokolláris eljárás.
egyedül nem fog menni...

Saltlake1 # 2017.04.11. 08:23

tisztelt Fórumozók,
A következő a történetem. 2007-ben elmentem kezesnek egy Banif Plus-os hitelhez melbyen a bank nyújtott hitelt egy gépkocsi megvásárlásához a gyerekem apjának.A gyerekem apja egy ideig fizette a részleteket, azután "elfelejtette". Miután már nem éltünk együtt nekem ez csak akkor tűnt fel, amikor 2010-ben kaptam egy fizetési meghagyást. Az ügy végrehajtóhoz került, aki megindította a végrehajtási eljárást a gyerekem apja ellen. Néhány 10 e forintot le is sikerült tiltani a fizetéséből, de utána a gyerekem apja munka nélküli lett, ingatlan és ingó vagyona nincs. Így nincs mit végrehajtani rajta. Feketén ugyan dolgozik, dehát ugye tudjuk, hogy ezen nem tud végrehajtani a végrehajtó. Én legutoljára az ügyben akkor kaptam levelet amikor 2010 márciusában megjött a fizetési meghagyás. Azóta semmit. A végrehajtótól sem. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben elévült a tartozásom? Ha igen, mit kell tennem?
Köszönöm