Eszközkezelő - Intrum Justitia


gerbera317 # 2017.05.04. 06:33

Tehátakkor:
a) Van egy ingatlan, melynek tulajdonosa 1/2 részben a M.Állam mint törvényes örökös az MNV kezelésében + 1/2 részben az özvegy.
b) Adós az örökrésze erejéig a M.Állam + adós az özvegy, aki minden jószágával felel a tartozásért.
c) A követelés jogosultja az Intrum, aki valamennyiért (nem derül ki, hogy 7 vagy 5 millióért) kiengedné az özvegyet a kötelemből. A M.Állam csak az örökrésze erejéig felel, így ő az ingatlan értékesítését követően eleve szabadul.
d) A betűfolyamból nem derül ki, indult-e végrehajtási eljárás. Valószínűleg indult.

Megoldás: Mivel az MNV-nél töketlenkedés folyik, nem jöhet szóba a 157. § szrinti árverésen kívüli értékesítés. Egyedüli megoldás, ha a végrehajtó árverés útján értékesíti az ingatlant. A végrehajtót pedig kérni kell, hogy mi lesz már, tűzze már ki azt az árverést. Az árverésről érdemes értesíteni az eddigi érdeklődőket is, hátha még fennáll a vételi szándék, ez azonban nem a végrehajtó, hanem az eladásban érdekeltek dolga.

Megjegyzés1: Már régen elkelt volna az ingatlan árverésen kívül, ha nem mondatok le az örökségről.

Megjegyzés2: Nemzeti Eszközkezelő Zrt. =/= Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.!!!

K.Zsuzsa90 # 2017.05.03. 17:23

Tisztelt Fórumozók!

Segítségre lenne szükségem. A probléma a következő:

Édesapám és Édesanyám 2007-ben felvettek az Erste Banknál egy hitelt. A hitel összege 7 millió forint, svájci frank alapú hitel volt 20 év futamidőre.

Édesapámat 2012 januárjában meggyilkolták, így a hitelt nem tudtuk fizetni tovább. A lakást ott hagytuk és albérletbe költöztünk. A hagyatéki tárgyalás során a testvérem, édesanyám és én is lemondtuk az öröklésről.

Így az Édesapám része a Magyar Állam tulajdonába került. A tulajdonjog így 1/2 része az Édesanyámé a másik 1/2 része pedig a Magyar Államé.

2015-ben lett volna vásárló a lakásra. A Bank kiszállt volna a hitelből 7 millió forinttal, viszont az Eszközkezelő nem engedélyezte az eladást. Ezt követően további 2 vásárló lett volna, de meg van kötve a kezünk.
Az Eszközkezelő nem egyezkedik, nem adja el az ő részét viszont nem veszik meg a mi részünket.

Az Estre Bank időközbe átadta az Intrum Justitia-nak a követeléskezelést, akik közel 17 millió forintot akarnak behajtani, ha behajtásra kerül a sor.

A mai napon megkerestek minket az Intrum Justitia egyik képviselője és kaptunk egy ajánlatot, mely szerint ha valaki kérelmet nyújt be, hogy megvásárolná a követelést teszem fel 5 millióért, akkor nem kerül az ingatlan végrehajtásra, mert a magánszemély tulajdonába kerül a követelés és neki lehetősége van a lakás piaci értékének megfelelően követelni a tartozást és a fennmaradó tartozást elengedni.

Mi az ingatlanba nem szeretnénk vissza költözni a célunk annyi lenne, hogy kiszálljuk az egész dologból a legkedvezőbb módon.

Van arra bármi lehetőség, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. belemenjen az ingatlan értékesítésébe és ne a végrehajtási eljárásra várjon?