Gyermektartásdíj miatti vegrehajtas


gerbera317 # 2018.10.01. 11:07

Mi minősül itt rosszhiszemű magatartásnak?
Az, ha valamivel akadályozott téged a végrehajtási kérelem benyújtásában. Ennek nem feltétlenül kell fizikailag megvalósulnia; már a hitegetés is akadályozás.

A követelés 5 év alatt évül el. Ennél régebbi követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni. De ha a jogérvényesítéskor az adós nem hivatkozik elévülésre, akkor az elévülés a végrehjtandó határozat jogerőre emelkedésétől kell számolni.

szll # 2018.09.29. 09:53

Két kérdésem lenne gyermektartásdíj-tartozás elévülésével kapcsolatban:

  1. Úgy tudom, a bírósági határozatban megállapított gyermektartásdíj-elmaradás végrehajtását visszamenőleg csak 6 hónapra lehet kérni, ennél hosszabb időszakra csak abban az esetben, ha az az adós rosszhiszemű magatartására vezethető vissza. Mi minősül itt rosszhiszemű magatartásnak? Jelen állás szerint a bíróság azt, hogy az adósnak saját bevallása szerint volt jövedelme, de nem fizette a gyermektartást, nem minősül annak.
  2. Tartozás elévülésére vonatkozóan úgy tudom, ha a tartozás az elévülési időn túli, de az adós azt elismerte (van róla elismerési nyilatkozat ebben az esetben), akkor végrehajtható - ez fennáll a gyermektartásdíj esetében is?

Köszönöm előre is a válaszokat.

gerbera317 # 2018.07.30. 07:03

Azért ügyvéd útján közölte veled, hogy nem akar fizetni, mert valószínűleg olyan szinten van, hogy saját maga nem tud egy ilyet megfogalmazni. Miközben az ügyvéd írta a levelet, szerintem ő is röhögött, aztán jó elkért ötezer forintot.
Megjegyzem, rád is rád férne, hogy jogász fogalmazza meg helyetted a tényállást.
Ha az anyakönyvi kivonat másolatát kéri, hát küldd el neki! Szerinted mit fog tudni kezdeni vele, hacsak nem a hajára keni? Hát küldd el, ő pedig kenje. És te is fogadj fel valami jogászt.

Sren # 2018.07.29. 12:08

Tisztelt Fórumozók!

A volt férjem ellen tartásdíj letiltást kértem a Bíróságon, mivel ügyvéd útján közölte velem, hogy nem hajlandó tovább fizetni. A Bíróságon kinevették az ügyvédi levelet, mondván, hogy ilyen nincs és menjek a végrehajtásra. Meg is tettem, és valószínűleg fellebbezni akar az exem, ugyanis mivel beszélni nem hajlandó velem ezért sms útján utasított, hogy 3 napon belül küldjem el e-mailben neki a gyermek anyakönyvi kivonat másolatát. Köteles vagyok én ezt megtenni? Vagy bármiféle iratot ezzel kapcsolatban átadni neki? Csupán erre lennék kiváncsi. A választ köszönöm előre is.

gerbera317 # 2017.05.30. 08:27

Eladhatod, ha van, aki így megveszi. Meg is vehetik, de a vevő tisztában lesz azzal, hogy a te nemfizetésed esetén az ő ingatlana lesz a követelés fedezete. Ezt meg úgysem vállalja senki. Végül is, megértem a jogosultat, hogy azért kéri a végrehajtást a jövőben lejáró részletekre is, mert így nem kell elengednie az ingatlanfedezetet.

Csabii # 2017.05.29. 20:56

És mit tehetek abban az esetben ha el szeretném adni az ingatlanom? Így eladhatom, ha végrehajtási jog van rá bejegyezve?

gerbera317 # 2017.05.29. 12:52

Tartásdíj esetén a végrehajtást a jövőben lejáró tartásdíjrészletekre is el lehet rendelni. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül a végrehajtónak kell behajtania a jövőben is lejáró részleteket. Ezért, ha az adós a már lejárt hátralékát megfizette, a normális végrehajtó megállapítja ezt, a végrehajtást befejezi, és felhívja az adóst, hogy a továbbiakban közvetlenül a jogosultnak teljesítsen. De erre nem köteles, és a bíróság gyakorlata is azt mutatja, hogy a végrehajtás megszüntetése iránti keresetet is elutasítják.

Csabii # 2017.05.29. 03:49

Tisztelt Fórumozók!
Gyermektartásdíj elmaradásom volt, a volt feleségem 2014-ben végrehajtást indított ellenem, az ingatlanomra is bejegyzésre került a végrehajtási jog. Azóta az elmaradást kifizettem, és több mint egy éve rendesen fizetem, de azt mondta a végrehajtó, hiába nincs elmaradásom, hiába nincs mit végrehajtani, a végrehajtás tovább folyik ellenem, mert a volt feleségem kérhetné a végrehajtást megszüntetését. A volt feleségemmel nem vagyunk beszélőviszonyban, nem tudom megkérni, hogy vonja vissza. Az lenne a kérdésem, hogy mit tehetek, hogy ne menjen tovább ellenem a végrehajtás és lekerüljön az ingatlanomról a bejegyzett végrehajtási jog?

elfmage999 # 2017.05.21. 12:56

Grave7:

Amit írsz az igaz lehet, de ha nem a végrehajtási lapot vonatod vissza akkor a végrehajtási költségeket is viselheti ami 8% plusz tételes költségek.

Az általam javasolt úton viszont a rosszhiszemű vh kérő kap a nyakába minden alaptalan próbálkozással egy jó kis vh költséget.

A pontos nyilvántartást érdemes vezetni és akkor nincs szükség a végrehajtó általi bizonyított befizetésekre (8%-ért).

Grave7 # 2017.05.21. 11:34

@elfmage999: Ez igaz, ugyanakkor csak akkor lenne jó ötlet, ha a végrehajtást kérő "jóhiszemű tévedése" miatt került volna kiállításra a végrehajtási lap.
Kérdező állítása szerint nem így van, ezért az általad javasolt utat kb havonta meg kéne ismételnie, ami felesleges köröket eredményez, valamint közben tényleg le is vonhatnak a fizetéséből. Ebből a szempontból jobb a végrehajtón keresztül fizetni.

elfmage999 # 2017.05.20. 21:00

dehogyis!

A végrehajtási lap kiállítását kell támadni ha nem volt alapja!

Magyarul, minden befizetési igazolást másoljon le az adós, és írjon egy kérelmet a Bíróságra hogy alaptalan volt a végrehajtási lap kiállítása és kéri annak visszavonását valamint kéri hogy a vh költségeket végrehajtást kérőre terhelje.

Ha soha sehol nem volt adós hátralékban akkor ezt meg is teszi a Bíróság, és a vh kérőre marad a vh költség.

csilla 23456 # 2017.05.20. 20:58

a segìtséget köszönöm,hétfőn megyünk a végrehajtóhoz,aztán a bìróságra is.

Grave7 # 2017.05.20. 20:11

@csilla 23456: Be kell menni a végrehajtóhoz, megnézni a végrehajtási lapot, hogy milyen időszakra, milyen összegű havi gyermektartásdíjra szól.
Ha igaz amit írsz, akkor látatlanba azt tippelem, hogy olyan összegről és időszakról van szó, amit egyébként fizet az adós, csak a végrehajtást kérő ezt valamiért "elfelejtette".
Az adós vigye magával az önként, időben befizetett gyermektartásdíjakról szóló igazolásokat/bizonylatokat és azok másolatainak átadásával kérje a végrehajtótól az 1994. évi LIII. törvény 41. § szerinti eljárás lefolytatását; valamint kérje azt is, hogy annak eredményéről értesítse őt a végrehajtó (mindezt mondja jegyzőkönyvbe).
(A net.jogtar.hu/vht oldalon el tudod olvasni, hogy ez a jogszabály miről szól, mi a menete az eljárásnak.)

Előbbit még a 22:05-kor írt hozzászólásod előtt írtam, jobb lett volna ha rögtön közlöd ezt a körülményt is.
Mindenesetre, a fentiek állnak, azzal egészítem csak ki, hogy a fenti eljárás eredményétől függetlenül javaslom, hogy ezentúl közvetlenül a végrehajtó számlájára fizesse a gyermektartásdíjat az adós, mert akkor a végrehajtó látja és nyilvántartja, hogy rendesen van fizetve minden hónapban.

A végrehajtási lapon az ítéletben szereplő havi összegnek kell szerepelnie, ezt azért ellenőrizzétek.

csilla 23456 # 2017.05.20. 20:05

van egy jogerős ìtélet.amit a benne foglaltak szerint mi betartunk.a másik fél pár nap múlva bement a végrehajtóhoz és kérte a letiltást amit ő ki is adott.természetesen nem mondta hogy mi postai úton fizettünk.mi is bementünk és leállìtotta a letiltást.azt hittük hogy innentől kezdve nyugalom lesz,de nem.megint bement és közölte hogy nem fogadja el azt az összeget amit mi küldünk,a( bìrósági ìtéletben meghatározott összeg többszörösét.)neki több kell.más határidővel.tegnap jött a levél hogy a végrehajtó kiadta ez slapján a letiltást.ezért kérdeztem hogy a végrehajtó megváltoztathatja -e az ìtéletben foglaltakat.nem viccelek,tudom hogy hihetetlen,de ez sajnos igaz.

Burn Out # 2017.05.20. 15:48

csilla 23456: nem lehetséges, illetve ha rendesen fizeted, akkor miért is van végrehajtás?

csilla 23456 # 2017.05.20. 12:36

Kérem valaki segìtsen.a kérdésem az,ha van egy jogerős bírósági ìtélet ami kimondja hogy mekkora összeget kell fizetni,amit maximálisan betartunk,sőt többet is fizetünk akkor lehetséges hogy a végrehajtó azt a másik fél kérésére megváltoztatja és letiltást ad ki,mert a másik félnek nem tetszik a megállapított összeg?rá nem vonatkozik az ìtélet csak ránk?

kassait # 2017.05.12. 16:50

Üdv!

Folyamatos végrehajtás gyt-re mit jelent pontosan abból a szempontból, ha adós rendezi a tartozást és van pl. egy autója, akkor az kijön a végrehajtás alól és pl. eladhatja? vagy ameddig a folyamatos végrehajtás tart -bár nincs aktuálisan tartozás- végrehajtás alatt marad az autó? árverezhető is?

Köszönöm a segítséget!

gerbera317 # 2017.05.12. 07:30

Azt még tegyük hozzá, hogy félmilliós gyermektartás miatt nem célszerű kótyavetyére bocsátani az adós ingatlanát. Ha már minden áron arra törekszik a jogosult, hogy tönkretegye a másikat, akkor is célszerű megvárni, míg a követelése az ingatlan várható vételárának közelébe felkúszik. Mert annak mi értelme, hogy eltolják a 15 milliós ingatlant, abból félmillió lesz a gyerektartásé, a többit meg eltapsolhatja az adós, és onnan már vagyoni fedezete sem lesz a további gyermektartásnak?

Grave7 # 2017.05.11. 11:57

@Hajnal0228: A végrehajtás célja nem az ingatlan árverezése, hanem a tartozás megtérülése.
Miért nem örülsz annak, hogy pénzhez jutsz? Attól nem lesz még vége a végrehajtásnak, hogy rész-összegeket fizet az adós.
Írd meg a végrehajtónak, hogy kéred az ingatlan árverését, egyúttal az átvett pénzeket is jelentsd be. A végrehajtó akkor törli az árverést, ha az adós a teljes tartozást kifizette.
Ha a végrehajtó esetleg részletfizetést adna az adósnak, akkor az alább idézett Vht. 52/A. § (3), (5) bek. szerint jelezheted, ha nem értesz egyet.

1994. évi LIII. törvény 52/A. §
(3) A végrehajtást kérő a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban értesítheti a végrehajtót arról, hogy nem ért egyet a részletfizetés tartalmával [...].
(5) A végrehajtó a végrehajtást kérő (3) bekezdés szerinti nyilatkozata alapján a következők szerint módosítja a részletfizetési feltételeket:
.a) a részletfizetés megállapítását visszavonja, ha a végrehajtást kérő nem ért egyet a tartásdíjra[...] engedélyezett részletfizetéssel[...].

gerbera317 # 2017.05.10. 19:14

Ha a hülyének eszébe jut, hogy a végrehajtónál is lehet fizetni, akkor nem lesz árverés.

Hajnal0228 # 2017.05.10. 15:35

Az ugy mar ott tart,hogy apuka hazat arverezne a vegrehajto,becsles is volt, most viszont hirtelen fizetni szeretne. Tudom ne fogadjam el a penzt, mert akkor vege a vegrehajtasnak. Viszont mar mindennel probalkozik, postan is kuld penzt, amit nem vettem at. Baj lehet abbol,ha nem fogadom el a penzt?
Persze most 20.000,forinttal torlesztene, de mar van fel millios hátraléka.