adósság felbukkanása hagyaték átadás után


gerbera317 # 2017.09.08. 06:46

Illetékmentes.

Carragher_x # 2017.09.07. 17:25

Köszi az eddigi válaszokat! Még annyi kérdésem lenne, hogy a végrehajtóhoz benyújtandó kérelem illetékköteles-e? (Csak hogy ha postázok, akkor ne ezzel fussak egy felesleges kört.)

gerbera317 # 2017.08.13. 13:40

@Carragher_x

Ha az az ítélet valóban 2010-es, és még nem rendeltek el végrehajtást, akkor sikerrel lehet elévülésre hivatkozni. Nincs semmi teendőd, csak várni, hogy végrehajtás induljon ellened, majd pedig azonnal kérni a Vht. 41. § szerinti eljárást, hivatkozva az elévülésre.

Lizpet # 2017.08.11. 17:44

Röviden leírom a történetünk hátha tud valaki segíteni nekem:

2010. decemberében a párom apukája meghalt. 2011 márciusában megkapták a jogerős hagyatéki végzést. Sajnos nem lett lemondva a hagyatékról. A hagyaték értéke 1.650 000Ft. Ebből 950 ezer Ft a páromé, mert egy autót( amiért egyébként csak fizet) ő örökölt kizárólagosan, 700 ezer Ft a húgáé.

A napokban megkeresett minket a végrehajtó, hogy 616 ezer forintot + a töke kamatát+ a végrehajtói meg egyéb költségeket fizessük be. Illetve mi még nem kaptuk meg csak a párom tesója, de egyetemleges adósok úgyhogy gondolom csak napok kérdése. Én úgy tudom, hogy amikor meghalt az apukája ott le kellett volna zárniuk a hitelt( az egyik hitelkártya, a másik hitelszámla amit most összevontak 1 követelésbe) nem lehet kamata!?

Az egyik ügyben amiket most összevontak, mi kaptunk levelet a banktól, és küldtünk is válaszlevelet tértivevénnyel, a közjegyzőnek aki meg volt jelölve a levélben, de nem válaszoltak, és most pedig összevonták a két ügyet( mindkettő a Budapest Banknál volt/van) és elindították a végrehajtást, ez jogtalan nem? Mi hajlottunk volna a kifizetésre, miért indították el? Ezzel csak plusz költséget számolnak fel.

Ha a végrehajtás elindul akkor is él az a jogszabályhely, hogy csak a hagyaték erejéig felel az örökös a tartozásokért?

Mi már fizettünk ki tartozásokat ami az apukája nevén volt. Ebben volt olyan amivel a végrehajtó keresett meg minket. Olyan amiben az özveggyel egyetemleges adósok voltak. illetve a hagyatékban volt egy autó, amire ugyancsak fizetünk. Ha ezeket összeszámolom akkor megvan a hagyaték ránk eső része.Illetve egy picit több is. De ezeket hogyan kell igazolnom? Mert volt olyan benne amit a párommal fizettünk ki, de a csekken az özvegy neve van( mert így kérte a végrehajtó) de az én kártyámról ment a befizetés!?
Ugye így is beszámolható, ha írok egy kézzel írt nyilatkozatot?

A másik kérdésem pedig, hogy a húgának a tartozását is nekünk kell majd valószínűleg kifizetni, mert a házban ahol lakunk van egy 1/3 része és meg akarjuk majd tőle venni ( nem pont mostanra terveztük) de nincs annyi készpénzünk, lehet e egyezkedni még ilyenkor a bankkal vagy a végrehajtóval , hogy részletekben kifizetnénk (7000000 Ft.)?

És ha elkezdjük fizetni, és jön egy következő követelés akkor mondhatom e azt, hogy én már xy-nal megegyeztem, hogy a hagyaték értékéig kifizetem, és ne követeljen semmit?

Carragher_x # 2017.08.11. 14:40

Nos hát közben annyi derült ki, hogy 2010 augusztusában már született egy jogerős végrehajtási ítélet, amivel viszont látszólag senki sem csinált semmit jó sokáig. Konkrétan az eredeti cég megszűnt 2012-ben, s annak felszámolása során egy másik cég megvette a követeléseket még abban az évben, viszont a jogutódlási kérelmüket csak 2015 szeptemberében adták be a bíróságra ezzel kapcsolatban. Más esemény elvileg nincs rögzítve sehol. A kérdésem az lenne, hogy ez így elévült-e vagy a 2012-es engedményezési szerződés a régi és az új jogosult között végrehajtási cselekménynek minősül?

gerbera317 # 2017.07.30. 08:43

A végrehajtás megszüntetésének az alapja ebben az esetben az lehet, hogy 1) vagy édesanyád még életében megfizette a tartozás, 2) vagy pedig a követelés egyébként megszűnt (például elévült). Másban ne nagyon gondolkozz. Bármelyiket választod, neked kell bizonyítanod hogy az úgy van.

Carragher_x # 2017.07.28. 22:15

Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám 2013-ban elhunyt, a hagyatékátadó végzés az év őszén emelkedett jogerőre (ebben a mostani ügyben szereplő követelésről egy szó nem szerepel, ez nem volt benne a leltárban).
Van egy állandó lakcímem és egy ideje egy bejelentett, a lakcímkártyára is felvezetett tartózkodási hely, ahol értelemszerűen elérhető vagyok (míg az állandón évente egyszer-kétszer).

A napokban kaptam egy levelet az állandó lakcímemre (egy ott lakó továbbította nekem ma) a bíróságtól, mely egy rövid végzést tartalmazott, miszerint X Kft végrehajtást kérőnek a velem szembeni végrehajtási ügyében a bíróság megállapította, hogy a jogutódlást megállapító végzése június 24-én jogerőre emelkedett.
Mivel X kft-vel semmiféle ügyről nem volt tudomásom, s tudtommal tartozásom sincs, pláne nem végrehajtási eljárásom, így telefonáltam a bíróságra.

Kiderítettük, hogy az említett követelés édesanyámmal szembeni volt, amit én most kvázi megörököltem. Arról már felvilágosítottak, hogy a tartózkodási helyemtől függetlenül az az én saram, hogy az esetleges korábbi ajánlott leveleket nem kaptam meg (ha voltak egyáltalán, a sima postai küldemények közül sztem minden eljutott hozzám előbb-utóbb, olyat X kft-től biztos nem kaptam), mert nekem kellett volna átirányíttatnom a postán (mondjuk azt nem értem, hogy akkor minek a hivatalos tartózkodási hely, ha az állami szervek nem azon leveleznek velem, de mindegy, ez az én tudatlanságom, nem mentség).

Hétfőn tudok betekintést kérni az ügyiratba, viszont nem tudom, hogy elérhető-e a végrehajtás megszüntetése és az eljárás újraindítása arra hivatkozva, hogy az egész ügyről csak most értesültem? (már ha van értelme egyáltalán újraindítani)
Illetve ilyen esetben amikor egy a korábbi hagyatéki eljárásban egyáltalán nem szereplő tartozás bukkan elő évekkel később, ilyenkor hogyan alakul például az elévülés? Ha például édesanyámmal szemben ez a tartozás már egyszer elévült, akkor arra én is hivatkozhatok? Az édesanyám halála óta eltelt 4 év beleszámít az elévülésbe?
Ha a követelés nem évült el, akkor legalább azt el lehet érni vhogy, hogy a járulékos költségeket (végrehajtó díja és hasonlók) ne kelljen megfizetnem, melyek abból keletkeztek, hogy eddig semmi tudomásom nem volt az ügyről?

Nagyon megköszönném a válaszokat, tanácsokat, mivel sosem volt ilyen ügyem, így eléggé sötétben tapogatózom, hogy hétfőn egyáltalán mire fókuszáljak az ügyirat megtekintésekor, illetve hogy utána mit is kéne csinálnom, merre kéne indulnom. (Természetesen szó nincs arról, hogy ha a követelés tényleg jogos és nem évült el, akkor el akarnám kerülni a fizetést, csak ez az eljárás azért elég faramuci, hogy évekkel a hagyatéki után jön egy ilyen csodás végzés és értelemszerűen többet nem szeretnék kifizetni, mint amennyit valóban szükséges...)