Végrehajtók felettes szerve


gerbera317 # 2018.01.30. 15:50

De hát ez olyan egyszerű.
Fizessen az adós pl. 10.800 forintot havonta.
Ebből a részletfizetés kezdetén a költségátalányt, készkidást, munkadíjat, általános költségátalányt, végrehajtást kérő 164. § szerinti költségeit kell kielégíteni. Ha ezek lefogytak, akkor áll be az elszámolás a 7,4 + 92,6 százalékos megosztásra: 800 Ft a végrehajtóé, 10 ezer Ft pedig a végrehajtást kérőé. Ki nem találná Kávázós hogyan, de elárulom: a végrehajtó átutalja neki a pénzt. Gondoltátok volna? Na, most akkor lelepleztük a nagy titkot...
Tiszta óvoda...

Vadsuhanc # 2018.01.30. 15:46

Kedves kávézós!

Azt hiszem Te nem érted a lényeget. Tartozol X tőke összeggel, amelynek éves kamata Y összeg. A Te törlesztésed jelenleg valószínűleg nem éri el az Y összeget. Az Y összeg minden évben ujra generálódik, minden évben újra tartozol az X tőke kamatával azaz az Y összeggel. Tehát ha évente az Y összegnél kevesebbet fizetsz a tartozásod nem csökkenni hanem nőni fog.

Az X tőke összeget minden évben megmarad és az Y kamat összeg meg nem fizetett része is.

Ahogy írod kútba dobott pénz és ezért kellene többet fizetned.......

Immaculata # 2018.01.30. 15:41

:) Akkor még mindig fennmarad egy kérdés?

Hová kerül a befizetés?

Végrehajtást kérőnek. Költség, kamat, tőke, ez a sorrend, melyet megelőz végrehajtó költsége.

gerbera317 # 2018.01.30. 15:40

Azt még megjegyzem, hogy a részdíjjegyzék (meg a díjjegyzék is) a végrehajtás költségről való elszámolás. Arról szól, hogy a teljesített összeg 7,407 százalékát mire könyvelte el a végrehajtó. Ha már évek óta tart a részletfizetés, akkor egyértelmű, hogy jutalékra. Én egy ilyen szar információért nem adnék egy kanyi vasat sem, nemhogy 500 forintot havonta.

Nem tartalmazza a teljesített összeg felosztását. Utóbbi a Ptk. szerint történik, és ahogy írtam, akár egy táblázatkezelővel is nyomon lehet követni.

A teljesített összeg maradék 92,592 százalékát pedig kapja a végrehajtást kérő, a Ptk. 6:46. § szerinti beszedési szabály alkalmazásával. Én ezért a szar információért nem adnék ki pénzt.

Kávézós! A te dolgod, mit kezdesz az itt kapott tájékoztatással!

gerbera317 # 2018.01.30. 15:33

egyetlen egy darab elszámolást nem kaptam a VH-tól.Szerinted ez mennyire korrekt eljárás?

Na és? Hogy mennyit kell megfizetned, tudod (tudnod kell, korábban leírtam, hány elemi kell hozzá). Hogy mennyit fizettél meg, tudod. Hogy a teljesítésed hogyan kerül jóváírásra, azt a Ptk. 6:46. § szabályozza. A folyamatot akár egy szar Excel-táblán vezetve is nyomon lehet követni. A telejsítés elkönyveléséről (felosztásáról szóló tájékoztatás pedig nem érdemi kérdés, hanem ügyviteli. Nem véletlen, hogy a részdíjjegyzékes elszámolási kötelezettséget nem a törvény, hanem csak egy rendelet írja elő.
Ha az adósnak csak annyi esze van, hogy ragaszkodik a részdíjjegyzék havonkénti elkészítéséhez és postázásához, akkor ezt a dilijét ki kell szolgálni, a postaköltséget pedig kegyetlenül be kell zúzni a megfelelő rubrikába. Én nem ragaszkodnék hozzá. Nem azért, mert nem vagyok adós, hanem mert... találd ki, miért. Az eljárás végén a végrehajtó egyébként is köteles nem rész-, hanem rendes díjjegyzékkel elszámolni. Az eredmény ugyanaz, csak a jelenlegi dilid miatt jónéhány tízezer forinttal rövidebb. Nem gondolom, hogy ez a problémád a fórumra tartozna, szerintem igazán megtarthatnád magadnak.

beperelem a VH-t, nem érdekel, mibe kerül
Ehhez mindenképpen fogadj fel jogászt! És azt, aki elvállalja, rögtön rúgd is ki, mert aki ilyet elvállal, vagy nem ért a végrehajtáshoz, vagy pedig nagyon is ért hozzá, csak téged akar lehúzni, érdemi eredmény nélkül.

kávézós # 2018.01.30. 15:30

Uraim, tényleg kezdem azt hinni, velem van a baj:
tényleg senki nem értelmezi azt, amit kérdezek? :-)

Jelen esetben nem az érdekel, mennyi még a tartozásom, hanem az, hogy amit eddig a napig befizettem az elmúlt x évben, azon pénzösszegek hová kerültek, milyen tételeket vont le belőle, mennyit utalt át a VH-t kérőnek...
Nem tudom ennél egyszerűbben megfogalmazni...

Vadsuhanc # 2018.01.30. 15:21

Kedves kávézós!

A kérdésedre gerbera 317-től megkaptad a választ, de bemásolom neked a lényegét...

..." Ami a követelés csökkenését illeti:
Ha ez hitelkártya-tartozás, a mindenkori tőke 35-49%-kal kamatozik (a vh-okiratban benne van, mennyivel). Pl. egy 500 ezer forintos tartozás havonta 15-18 ezer forintot is kamatozhat. Ha te ezzel szemben 10 ezer forintos részleteket fizetsz, akkor a tartozásod valóban nem csökken, hanem továbbra is növekszik. Ez (már harmadszor írom le) hatodikos számtan. Erre a buktatóra ő nem köteles felhívni az adós figyelmét, elvégre felnőttek vagyunk...."

Menj be a végrehajtóhoz és kérdezd meg tőle pontosan mennyi a követelés ( ezt tudnod kellene ) ls havonta mennyi a kamat. Ha az általad befizetett havi összeg kevesebb mint maga a kamat nem fog csökkenni soha a követelés csak nő. A bíróság és bárki más ezt fogja megállapítani.

Sajnálom, de tényleg így van.

kávézós # 2018.01.30. 15:12

Vadsuhanc, nem vagyok vért kívánó ember, de jelen esetben nagyon szeretném ezt a VH-t egy kicsit megfingatni, elnézést a kifejezésért. Többször kértem, írtam neki, telefonon próbáltam elérni (természetesen csak a helyettesével tudtam beszélni), hogy mit szeretnék: a legtöbb, ami választ kaptam az volt, hogy még mennyivel tartozom, és nem értette, hogy ok, értem, hogy még -elvileg- ennyivel tartozom, de hol a többi pénzem,amit befizettem az Ő számlájára? És ez lényeges szempont :az Ő számlájára. Nem a VH-t kérő számlájára....Tudom, kishal vagyok én ehhez, de nem fogom hagyni magam, ha kell, beperelem a VH-t, nem érdekel, mibe kerül.Az aljasságot nem tűröm senkitől, azt meg pláne, ha az én pénzemen akar tollasodni, vagy egy új autót vásárolni!Hozzáteszem, ismét tisztelet a kivételnek, még mielőtt megköveznek...

kávézós # 2018.01.30. 15:09

gerbera, nem fikáztam senkit.Csak elvárom, hogy tudjak arról, hogy mikor mi történik a pénzemmel.Ha engem törvény kötelez bármire, akkor a túloldalt is, még akkor is, ha most épp én vagyok a köz ellensége, mert adós vagyok.Esetünkben szó sem esett készkiadási díjakról, és nem 200 Ft-os havi befizetésekről van szó, hanem kemény 10.000 Ft-okról. De tegyük fel, még igazad is van: az elmúlt 3 évben 1 db, ismétlem, egyetlen egy darab elszámolást nem kaptam a VH-tól.Szerinted ez mennyire korrekt eljárás?

Vadsuhanc # 2018.01.30. 15:05

Kedves kávézós!

Amit leírtál az alapján valóban egy feneketlen kút az egész és tudod mi a baj... valószínűleg törvényes is.

gerbera317 # 2018.01.30. 14:41

Nem kell itt fikázni a vidéki végrehajtóra. Mindegyik végrehajtó tudja a rá vonatkozó szabályokat. És ha az adós ragaszkodik hozzá, nagyon szívesen küld neki minden egyes befizetése után 500 forintos költségű tértivevényes levelet. Akár a 200 forintos befizetés után is. Csak utána az adós ne csodálkozzon az 50-60 ezer forintos készkiadáson.

kávézós # 2018.01.30. 13:43

Semmi gond....ember legyen a talpán, aki el tud igazodni néha ezeken a dolgokon...Sajnos, annyira eltérő, és sok helyen úgy éreztem, hogy ellenem irányuló válaszokat kaptam, hogy megtettem azt,amit le is írtam, miszerint állásfoglalást kértem hivatalos szervtől jelen helyzetről Egyszerűen nonszensznek érzem, hogy jó ideje fizetek valamit, ami feneketlen kútnak tűnik, és semmi rálátásom nincs arra, melyik forintom hová kerül.Ezt nem lehet megmagyarázni, még ha annyira védik is a mundér becsületét egyesek....

Vadsuhanc # 2018.01.30. 13:36

Bocsánat én azt gondoltam a végrehajtást kérőnek fizeted a részleteket mivel vele állapodtál meg. Mondjuk mást el sem tudok képzelni, de lehet van ilyen lehetőség.

kávézós # 2018.01.30. 13:22

Szia Vadsuhanc. Senkit nem akartam bántani, meg kötözködni, és köszönöm válaszodat természetesen.A helyzet az, hogy ahogy írtam is, ez az ügy az ország egyik végében van, viszont saját butaságom miatt van, pontosabban mostmár csak volt egy másik ügyem is egy Pest megyei VH-val (szerencsére rendeztem, lezárt ügyről van szó.)
Ő pl. minden egyes hónapban, miután átutaltam a VH-val megállapodott összeget az Ő letéti számlájára, minden esetben korrekt elszámolást, bevételi bizonylatot küldött.Tőle tudom azt is, hogy pl. ha valaki, jelen esetben én, kapok egy VH-jegyzőkönyvet, vagy hívjuk bárminek, amelyben már ugye konkrétan az van, hogy ennyivel meg ennyivel tartozom, és fizessem meg egyösszegben, vagy keressem fel a VH-t, és állapodjunk meg, akkor igazából a VH megkérdezi a VH-t kérőtől, hogy beleegyezik-e a részletfizetésbe.Az esetek túlnyomó többségében bele szoktak egyezni.Ugyanez a VH mondta, hogy a VH-nak, főleg ezek után, mivel effektíve én, mint adós, neki fizetek, köteles minden Ft-ról elszámolást küldeni,amit én neki átutalok.Ez meg is történt, ahogy írtam, a Pest megyei VH-val, viszont az ország túlfelén lévő VH vagy nem ismeri a rá vonatkozó törvényeket, vagy még senki nem találta meg ilyen vagy hasonló problémával. Így gyakorlatilag azt sem tudom, hogy a távoli VH vont-e már le előzetesen VH-költséget-jutalékot, nevezzük bárminek, arról nem is beszélve, hogy fogalmam sincs hivatalosan arról, hogy a VH mennyit utalt át a VH-t kérőnek.Az egy dolog, hogy én tudom, hogy x hónap alatt x 10.000 Ft-ot utaltam a VH számlájára, de azt már nem tudom, Ő ebből mennyit utalt tovább a VH-t kérőnek.Érted, mi a problémám? És lássuk be, a VH-k azért nem mindig a becsület mintaképei feltétlenül....tisztelet a kivételnek természetesen.

Vadsuhanc # 2018.01.30. 13:07

Kedves kávézós!

És kivel van megállapodásod a részletfizetésben? A végrehajtást kérővel? Mert akkor neki valóban havonta illene a végrehajtót tájékoztatnia a a tartozás csökkenéséről. De a Te tartozásod nem csökken hanem nő.

A végrehajtónak ehhez meg semmi köze nincs talán csak annyi, hogy megkérdezed tőle, hogy a végrehajtással kapcsolatos költségek hol tartanak. Na ezt megfogja mondani neked és talán ezért is jelezte neked, hogy fizess kicsit többet.

Mielőtt azt mondod a barikád másik oldalán állok elmondom neked, hogy nem. Az adós oldalán állok, de közel két éve olvasom ezt a szar 317 szakaszból álló törvényt és még mindig a egymilliomod részét sem értem.

Amit belinkeltél az arra vonatkozik, hogy a végrehajtás költségeivel kapcsolatban hogyan állsz. Ezt még telefonon is megmondja neked a végrehajtó, de erről Ő nem köteles havonta tájékoztatni csak ha a végrehajtás költségei megtérültek. Díjjegyzék.

kávézós # 2018.01.30. 12:43

Nos, a VH "baszogatásához" csatlakozva, és mintegy, megerősítve magamat abban, hogy valaki nem mond igazat.Az előzmények: az volt az alapkérdésem, hogy a vh köteles-e a befizetéseinkről elszámolást küldeni?Kaptam itt hideget-meleget, nyilván, többen a barikád túlsó oldalán állnak,ezzel semmi gond.Én viszont nem voltam rest, és állásfoglalást kértem az MBVK-tól, amelyre mai napon érkezett meg a hivatalos válasz, amelyből ideidéznék egy pár sort (kérésre az egész levelet ideteszem, ha kell, okulásképpen). Tehát:
"A fentiek alapján tehát a végrehajtó letéti számlájára történő utalással végbemenő
részletfizetéseket is nyilván kell tartani és arról a végrehajtónak a számviteli törvény szerinti
számviteli bizonylatnak megfelelő okiratot kell a befizető részére kibocsátania. Amennyiben a
végrehajtás során befolyt összegből a végrehajtó az eljárás befejezését megelőzően számol el
vdgrehajtási költséget, úgy a birósági végrehajtói dijszabásról szóló 35/2015. (XI.10.) lM rendelet
28. $ (3) bekezdése alapján köteles erről részdíjjegyzéket késziteni a dijjegyzék készitésére
vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával."

Nekem ebből az jön le, hogy igeni,s kötelessége minden egyes befizetés UTÁN!,és nem külön kérésre elszámolást küldeni, és nem még az eljárás alá vont személyt vegzálni, ha ilyen "merészel" tőle kérni. Jöhetnek a pofonok...

drbjozsef # 2017.10.28. 20:53

A végrehajtót baszogatni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem. Érted...

drbjozsef # 2017.10.28. 20:51

Hogyne lenne elszámolási kötelezettsége. De az nem egyenlő a _számolási_ kötelezettséggel.

Ha fizettél eleget, osztottál-szoroztál, és az jött ki, hogy mind a kamatot, tőkét, és költségeket megfizetted, akkor szólsz a végrehajtónak, hogy szerinted kész vagy, és zárjuk le a témát. Na ekkor esetleg ő is előveszi az abakuszt, tologatja kicsit, és vagy egyet ért veled, vagy nem.

Persze, elvileg megteheted ezt havonta is, de nem fog szeretni ezért, és az neked, hidd el, nem lesz jó.

De ha normális hangnemben, emberként kezelve kérdezel tőle, és éppen nincs nyakig benne ezer munkában, akkor még az is lehet, hogy kiszámolja neked, sőt, el is magyarázza, mi miért van. De ez ritkán szokott menni az adósoknak, akik ellenséget látnak csak a sátáni végrehajtóban, de ha mégsem, akkor is nehezen dolgozzák fel, hogy nem ugrik első szóra. Fogadd el, hogy nem köteles, és kérj. Hátha.

kávézós # 2017.10.28. 19:15

Igen, valóban.A megtestesült jóság és becsület.......Ettől függetlenül azért bevontam a problémába a feletteseit is, mert kizártnak tartom, hogy egy VH-nak csak annyi kötelessége legyen, hogy behajtsa a lét kvázi bármi áron, és neki ne legyenek elszámolási kötelezettségei, még akkor is, ha én vagyok a rossz, gonosz gyökér adós, aki csak púp a pénzemberek hátán!
Mindenkinek köszi a választ, akár barikád innenső, akár a túloldalán játszik is.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.27. 10:19

Kifejezetten rendes a végrehajtó, hogy figyelmeztetett, fizess többet, mert a jelenlegi részlet a kamatokat sem fedezi.

gerbera317 # 2017.10.27. 07:31

Ja, sejtettem, hogy az.
Ha a végrehajtás részletfizetéssel szünetel, akkor a végrehjató nem piszkálgatja az adóst mindaddig, amíg az rendszeresen fizet. Nálad valószínűleg nem állnak fenn a szüntelés feltételei, ezért a - a befizetésekkel csökkentett - teljes összeg úból esedékessé vált.

Azt, hogy mennyivel tartozol, a végrehajtó nem köteles bizonyítani. A követelés-felszámítás ugyanis egyszerűbb, mint gondolnád (számtan következik):

+ vh-okirat alapján felszámítandó követelés (ennek van egy változó része is, a kamat -> hatodikos számtan),
+ az ügyértékhez igazodó végrehajtási költség,
- az adós teljesítései a Ptk.6:46. § szerint jóváírva.
= fennálló tartozás.

Ha tehát az eljárás kezdetén közölte veled a végrehajtó a megfizetendőt (márpedig közölte), akkor annak, valamint némi hatodikos számtannak, valamint a saját teljesítéseid ismeretében köteles vagy tisztában lenni a tartozásod összegével, ő pedig nem köteles azt minden második héten közölni veled.

Ami a követelés csökkenését illeti:
Ha ez hitelkártya-tartozás, a mindenkori tőke 35-49%-kal kamatozik (a vh-okiratban benne van, mennyivel). Pl. egy 500 ezer forintos tartozás havonta 15-18 ezer forintot is kamatozhat. Ha te ezzel szemben 10 ezer forintos részleteket fizetsz, akkor a tartozásod valóban nem csökken, hanem továbbra is növekszik. Ez (már harmadszor írom le) hatodikos számtan. Erre a buktatóra ő nem köteles felhívni az adós figyelmét, elvégre felnőttek vagyunk.

A gondjaiddal ő nem köteles foglalkozni. Az ő dolga annyi, hogy a feljebb leírtak szerint behajtsa a követelést, illetve végrehajtási kifogás esetén el tudjon számolni a befizetéseiddel.
A te dolgod, hogy fizess, illetve szükség esetén tudd bizonyítani a teljesítéseidet.

Ha mégis úgy gondolod, hogy a végrehajtó törvényt sérve mulaszt(ott), akkor ez ellen végrehajtási kifogással élhetsz (illetékköteles!). Ha úgy gondolod, hogy - bár törvényt nem sértett, de - nem etikus az eljárása, panasszal élhetsz a végrehjatói karnál.

nonolet # 2017.10.27. 07:17

Hitelkáryta?!!

Akkor egész BIZTOSAN nőtt!!!

Mert a hitelkártya tartozás kibaszott magas kamattal ketyeg.

- -
Azt ki KELL fizetni... egyösszegben, mindenestől.
- -

Akár egy másik normálisabb kamatú kölcsönből is.

Különben SOHA!!!!! nem szabadulsz meg tőle
Folyton csak nő, nő, nő a tartozásod .... pedig fizetsz.
Plusz a behajtási díjak is ketyegnek.

Szóval, irány egy bank és alkudj ki egy kiváltó hitelt.

Aminek annyi lesz a részelte,
mint
amennyit most is törlesztesz.

(vagy szedd össze a teljes tartozást másként és fizesd ki egyösszegben + a végrehajtót is persze)

kávézós # 2017.10.27. 06:40

Ja, és köszi a választ gerbera317....

kávézós # 2017.10.27. 06:39

Van egy részletfizetési megállapodásunk, amit be is tartok, de a vh úgy gondolja, hogy ez mégsem korrekt, és egyoldalúan fenyeget, hogy fizessek többet, mint eddig, pedig aláírt részletfizetési megállapodásunk van.Arról nem beszélve, hogy többszöri megkeresésem ellenére sem kaptam még egyetlen 1 darab elszámoló nyilatkozatot sem a befizetéseim sorsáról.Ja, és jelenleg, - szerinte -, ott tartunk, hogy a tartozás összege az elmúlt lassan 2 év befizetései ellenére nemhogy csökkent volna, hanem nőtt.Értem én, hogy hitelkártya végrehajtás, de szerintem jogomban áll tudni, hogy a befizetéseim hová kerülnek.

gerbera317 # 2017.10.27. 06:20

Konkrétabban is kérdezhetnél. Előfordulhat ugyanis, hogy valami oltári nagy f*szságot forgatsz a fejedben, amitől kapásból el fog tanácsolni a fórum, illetve megmondja, hogy helyette inkább mit tegyél.