Az adóhivatal fokozottan ellenőrizni fogja június 30.-át követően a vállalkozói szerződések minősítését munkajogi és társadalombiztosítási szempontból – áll az adóhivatal 2004-re elkészített ellenőrzési irányelvében.

Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke a távirati irodának elmondta: ez azt jelenti, hogy nemcsak adóellenőrzések alkalmával, hanem célzottan is ellenőrizni fognak olyan munkahelyeket, ahol nagy valószínűséggel alkalmaztak, vagy alkalmazzák a munkavállalóknál a vállalkozói szerződéseket.

A kiemelt vizsgálati célok között szerepel még a 2004-es ellenőrzési irányelvekben a termékexporttal kapcsolatos 0 kulcsos áfa alkalmazása. Erre azért fordít különleges figyelmet a hivatal, mert az uniós csatlakozás után a vámhatárok részben megszűnnek, így kiesik a vámhatóság az ellenőrzés folyamatának egy részéből. Az áfa ellenőrzéseknél még arra hívta fel a figyelmet Király László György, hogy az 1 millió forint feletti visszaigénylés szinte biztos, hogy automatikus ellenőrzik.

A személyi jövedelemadóval kapcsolatban az állam által adott kedvezményekre, vagyis a lakáshitellel és a Sulinet programmal kapcsolatos adókedvezményekre figyel oda kiemelten az APEH. Király László György felhívta arra a figyelmet, hogy a Sulinet programban vásárolt termékek után összesen maximum 60 ezer forintig lehet adókedvezményt igénybe venni. Az elnök azt is közölte, hogy az eladóktól tájékoztatást kap a hivatal a vásárlás részleteiről (ezért kellett nyomtatványokat kitölteni), így a bevallásokat össze tudják vetni azokkal.

A multinacionális cégeknél a transzferárak alkalmazásának jogszerűségére fog odafigyelni jobban az adóhivatal 2004-ben. Ezen belül is különösen a külföldről igénybe vett üzletviteli, marketing és egyéb tanácsadási szolgáltatások teljesítésére.

Vizsgálatra lehet számítani a nagy összegű számlák befogadásánál is, különösen ha azt az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adózó állította ki.