Immár megfelel a szabályoknak a Malév Rt. adattovábbítási eljárása, erről az ombudsman hétfőn személyesen is meggyőződött. Az utasoktól ezentúl írásos hozzájárulást kérnek, mielőtt adataikat eljuttatják az amerikai hatóságokhoz.

A Malév Rt. eleget tett az utasok személyes adatainak továbbításáról szóló ombudsmani állásfoglalásban foglaltaknak; Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos erről személyesen győződött meg a Ferihegyi repülőtéren tett hétfői tájékozódó látogatása során.

A magyar légitársaság az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján a hét vége óta a repülőjegy vásárlásakor írásban tájékoztatja utasait az Egyesült Államokba irányuló adattovábbítás tényéről, és a jegyvásárláshoz írásos elfogadó nyilatkozatot kér.

Péterfalvi Attila magánszemélyek panaszai alapján tavaly indított vizsgálatot azzal összefüggésben, hogy a Malév az utasok személyes adatait kiküldi az Egyesült Államokba a beutazás előtt. Az amerikai kormány a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően kérte az adattovábbítást. Az ombudsman állásfoglalása szerint az érintetteket tájékoztatni kell az adattovábbítás valamennyi lényeges körülményéről.

A Malév tájékoztatta az utazási irodákat, és azokat folyamatosan ellátja a szükséges formanyomtatványokkal és tájékoztatóval. Az utóbbiban részletesen ismertetik, milyen személyes adatokat, melyik hatóság, hol és mennyi ideig tárol.

Péterfalvi Attila elmondta: a most kialakított nyilatkozat mind tartalmában, mind formájában megfelel az adatvédelmi követelményeknek, amennyiben még a jegyvásárlás előtt írásos hozzájárulást kérnek az érintettektől. Az ombudsman megköszönte Sándor László vezérigazgatónak, hogy a Malév pozitív módon állt hozzá a vizsgálathoz és a január 16-i állásfoglalásában rögzítetteket a vállalt 30 napos határidő előtt teljesítette.