Nem tekinti kényszervállalkozóknak a művészeket, újságírókat, sportolókat és vagyonőröket Burány Sándor munkaügyi miniszter. A Világgazdaságnak adott interjúban a tárcavezető elmondta, ezeknél a szakmáknál speciális szabályokat alkotnak.

Komoly bírsággal és öt évre visszamenőleg megfizetendő adó- és járulékteherrel számolhat az, akit júliustól kap színlelt vállalkozási szerződésen a revizor. Burány Sándor munkaügyi miniszter szerint kizárólag azok a munkaadók félhetnek, akik szabálytalanul foglalkoztatják alkalmazottaikat. Mindenesetre senkit sem érhet meglepetés, hiszen a jogszabályok adottak és ismertek: tavaly az indokoltnál is nagyobb figyelmet kaptak a médiában.

A miniszter szerint néhány szakmát le kell választani erről az egész problematikáról. Bizonyos területeken ugyanis a foglalkoztatás az utóbbi években igencsak rugalmassá vált, és a legtöbb esetben nem a hagyományos munkavállalói viszonyok jöttek létre, hanem – különböző okok miatt – vállalkozói szerződések. Burány Sándor ezeket nem tekinti kényszervállalkozásoknak.

Ezekhez a szakmákhoz tartozik a korábbi értelmiségi szabadúszó foglalkozások közül ide tartozik a színházak világa, az újságírószakma és új elemként – mert ez a két terület korábban is hasonló volt – a vagyonőri tevékenység is egyre inkább ebbe az irányba mozdult el. És ehhez kapcsolódnak még a sportolók is.

Ezeken a területeken már folynak a szükséges jogszabály-előkészítések, a szakminisztériumok, így a sport- és a kulturális tárca közreműködésével, melyek biztosítják majd ezekben a szakmákban a speciális szabályok meglétét. Burány szerint mire a moratóriumnak vége, addigra tiszta helyzetet kell teremteni ezekben a szakmákban is.