Eddig száz ügyvéd jelentkezett a jogi segítségnyújtás programra, ez elegendő ahhoz, hogy április 1-jén elinduljon a munka a Pártfogói Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó Szolgálat megyei hivatalaiban és Országos Hivatalában – mondta el hétfőn Bárándy Péter igazságügyi miniszter.

Április 1-jétől elindulhat a jogi segítségnyújtás, a jogi segítségnyújtó szolgálatnál már kialakult a szervezeti és személyi háttér, folyamatosan bővül a segítségnyújtásban résztvevő ügyvédek száma is – mondta el Bárándy Péter igazságügyi miniszter hétfőn.

A szolgáltatás segíthet elkerülni a felesleges és költséges pereskedést, a jogvitákat, ezzel hozzájárul a bíróságok tehermentesítéséhez is – érvelt a miniszter. A jogi segítségnyújtás két lépcsőben indul el: április 1-jétől a jogi segítők peren kívül adnak tanácsot, és segítenek a beadványok és más iratok szerkesztésében is. Peres ügyekben 2006 január 1-jétől ezek a hivatalok döntenek a bíróságok helyett a rászorultságról is.

Az ingyenes jogsegélyt azok vehetik igénybe, akiknél a családban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 23 200 forintot, akiknek ennél magasabb, de a minimálbérnél kevesebb az egy főre eső jövedelmük, azoknak az állam megelőlegezi a költségeket – mondta el Demeter Judit. Az Igazságügyi Minisztérium főcsoportfőnöke kiemelte, hogy a hivatal méltányosságból engedményeket adhat, ha a kérelmező körülményei ezt indokolttá teszik. Korábban a bíróság vizsgálta a rászorultságot, ez a feladat áprilistól a szolgálathoz kerül. A nép ügyvédjeként is emlegetett programra eddig száz ügyvéd jelentkezett, akik munkájukért a piaci árnál alacsonyabb, 2000 forintos óradíjat kapnak. Az IM folyamatosan várja a jogi segítők jelentkezését, akár a szolgálat honlapjáról letölthető dokumentumok segítségével is jelentkezhetnek az érdeklődők:

http://www.im.hu/nepugyvedje/