Zárolni kénytelen munkatársainak jutalmazási keretét az adóhivatal. A takarékossági intézkedések nyomán átcsoportosítják a felújításokat és korlátozzák a telefonhasználatot is. 56 milliárd forintos igazgatási költségkeretéből hatmilliárd 600 millió forintot kell megtakarítania az APEH-nek.

Király László György, az adóhivatal elnöke pénteken bejelentette, hogy az intézménynél 2,5 milliárd forint átcsoportosításával, illetve az egész évre tervezett 4,4 milliárd forintos jutalom zárolásával próbálják meg a működőképességet megőrizni, és pótolni a csaknem 6,5 milliárd forintos költségvetési elvonást.

  • Igen, az ez évi költségvetésünkben olyan hiányok voltak a működési költségeket illetően, vagy legalábbis a megszokott működési költségeinket illetően, amelyekről valamilyen módon gondoskodnunk kellett. Ez részben a beruházások és felújítások átcsoportosításával történt meg, részben olyan tényleges takarékossági intézkedésekkel, amelyek a telefonhasználatra vonatkoznak például, vagy a belső levelezésre, ami papírtakarékosságot eredményez – közölte Király László György. Ettől várunk összességében 2,5 milliárd forintot, illetve az évközi jutalomra szánt, mintegy 4,5 milliárd forintot zároltuk, de reményeink szerint, hogyha a takarékossági intézkedéseink eléggé hatékonyak és sikeresek lesznek, akkor ezt a zárolást talán már az első félév végén, vagy a harmadik negyedév végén fel tudjuk oldani, és akkor tudunk jutalmat fizetni. Ezen felül az APEH-nál az elmúlt időszakban szokásossá vált egy teljesítményekhez kötött év végi jutalom, erre vonatkozóan tárgyalásokat folytattam – több ízben is már – a Pénzügyminisztériummal, és a pénzügyminiszter úr határozott ígéretet tett arra, hogy amennyiben az APRH a reális célokat teljesíti, ebben az esetben az év végi jutalmazásra is lehetőség nyílik – tette hozzá az APEH elnöke.