A Szabad Demokraták Szövetsége szerint az internetes szólásszabadság nem korlátozható, a párt ezért fontosnak tartja, hogy az információs jogokról szóló törvény a világháló használatáról is szóljon – mondta Szent-Iványi István vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

A párt az egy hét egy kérdés tájékoztatósorozat értelmében arra adott választ: “Ön korlátozná-e az interneten a szólásszabadságot?”.

A liberális válasz, így az SZDSZ válasza az, hogy ez a szabadság nem korlátozható. A szólásszabadság alapjog, amelyet csak kivételes esetben lehet korlátozni. A hatályos törvények és a kialakult önszabályozás megfelelő biztosítékot jelent – mondta Szent-Iványi István.

Majtényi László, korábbi adatvédelmi biztos elmondta: a törvényben szükséges szabályozni, hogy mely közintézményeknek kell kötelezően honlapot fenntartaniuk és ezeken milyen adatokat kell szerepeltetniük. Majtényi László az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet munkatársaként az informatikai tárca felkérésére vizsgálta a jogszabályalkotás lehetőségeit.

Hozzátette, lehetővé kell tenni azt is, hogy az emberek elektronikus úton is kommunikálhassanak a közhatalommal.