Az Európai Unió perrel fenyegette meg Görögországot, Belgiumot és Spanyolországot, ha nem változtatnak a szabadkereskedelemmel ellentétes gyakorlatukkal.

Az Európai Bizottság a múlt héten küldte el második figyelmeztetését az érintett országoknak, megnevezve azokat a nemzeti törvényeket, amelyeket kifogásolnak, mert korlátozzák a termékek szabad mozgását.

Görögország esetében a bizottság arra kérte Athént: engedélyezze, hogy a közönség által látogatott helyeken, – például az internet-kávézókban – lehessen a nyilvános számítógépekre játékprogramot telepíteni és azokat futtatni. Belgiumnak két törvényt kell módosítania. Az egyik előírja, hogy az előrecsomagolt termékeknek – mint például üveges italoknak – mekkora legyen a mérete, a másikkal az a baj, hogy a flamand országrészben diszkriminatív módon pluszköltséget ró az alternatív energia használóira. Spanyolországban a textiltermékek címkézési gyakorlatát kell megváltoztatni, a címkéken fel kell tüntetni a gyártó, a nagykereskedő vagy az importőr nevét és címét.

Az áruk szabad áramlásának elve az Európai Unió belső piaci politikájának alapelve. Az érintetteknek két hónapjuk van az EU által kifogásolt törvények módosítására, különban a történet az Európai Bíróságon folytatódik.