Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet jelentése szerint 2003-ban 1146 embert végeztek ki a világ 28 országában. A legtöbb halálos ítéletet Kínában, Iránban, az Egyesült Államokban és Vietnamban hajtották végre. Ezek azonban csak a szervezet tudomására jutott esetek, valószínűleg ennél sokkal több embert végeztek ki.

Bár 2003-ig 77 országban törölték el a halálbüntetést, a világ országainak egy részében még mindig bevett gyakorlat a kivégzés, akár nyilvánosság előtt is. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet, mely elutasítja a halálbüntetés bármilyen alkalmazását, minden évben megjelenteti a világon végrehajtott és tudomásukra jutott kivégzésekről szóló jelentését.

Eszerint 2003-ban 2756 halálos ítéletet hoztak a világ 63 országában, és legkevesebb 1146 embert végeztek ki 28 országban. Az Amnesty International felhívja a figyelmet, hogy ezek csak a szervezet tudomására jutott estek, valószínűleg sokkal több kivégzést hajtottak végre. A halálos ítéletet végrehajtó országok között találjuk többek között Szomáliát, Egyiptomot, Mongóliát, Pakisztánt, Kubát, Thaiföldet, sőt Japánt is. Akárcsak az előző években, a kivégzések nagy többségét ugyanabban a néhány országban hajtották végre. 2003-ban az Amnesty tudomására jutott esetek 84 százalékát Kínában, Iránban, az Egyesült Államokban és Vietnamban követték el.

Bővebben:
http://www.origo.hu/…406tobb.html