Május 1-jétől új vámárunyilatkozatokat kiadó informatikai rendszer működik a vámhivatalokban, amely integrálja az uniós és a magyar nemzeti vámszabályokat tartalmazó adatbázisokat.

A külkereskedelemmel foglalkozó magyar cégek egy új, tizenkét karakter hosszú uniós vámazonosító számot kapnak, az uniós rendszerben a jövőben ezen a számon tartják majd nyilván az ügyfeleket.

A VPOP honlapján szerdától már elérhető az új vámárunyilatkozat-kitöltő program és májusban egy 24 órán át üzemelő internetes információs és segítő lapon kérhetnek információt az ügyfelek.

Az uniós csatlakozással gyakorlatilag megszűnik az eddigi kedvezményezett helyzete a vámszabad területeken működő 142 termelő- és egy raktározó társaságnak. Májustól várhatóan tíznél kevesebb, főként logisztikai és raktározással foglalkozó cég dolgozik majd tovább a gazdasági tárca engedélyével, bizonyos feltételek mellett. A májustól hatályba lépő új vámszabályok alapján a vámbevétel háromnegyede ezután az uniós közösségi kasszába megy, csak a többi marad a magyar költségvetésben.

Hamarosan kijelölik az új vámszabadterületeket

A kormány tíznél nem több új vámszabadterületet jelöl ki még az ország európai uniós csatlakozása előtt. Májustól csökken a vámkezelő-helyek száma és a nemzeti költségvetés vámbevétele, egyes országokkal kapcsolatban pedig változnak a kereskedelmi szabályok.

A május elsejétől hazánkban is érvényes közösségi vámrendszer sok újdonságot nem jelent a gazdálkodók számára – mivel az elmúlt években fokozatosan beépítették a hazai vámszabályozásba az uniós előírásokat -, ám a vámeljárások, főként a nagyszámú és gyakran változó jogszabály miatt, az eddiginél bonyolultabbá válnak. Erről azon a beszélgetésen volt szó, amelyen a pénzügyi és külügyi tárca, valamint a vámhatóság szakemberei az uniós vámrendszer működéséről és annak hatásairól adtak tájékoztatást.

Jelentős újdonságot elsősorban a közös kereskedelempolitika bevezetése fog jelenteni. Május elsejétől így hatályukat vesztik a hazánk és a nem EU-tagállamok között érvényes megállapodások, és helyükbe az ezektől eltérő előírásokat megfogalmazó EU-s kereskedelmi vagy társulási szerződések lépnek – mondta Várkonyi László, a Külügyminisztérium főosztályvezetője.

Részletek:
http://www.magyarorszag.hu/…0040414.html