Két korábbi megyei bírósági elnököt választottak az újonnan felállítandó két ítélőtábla elnökévé – értesült a HavariaPress.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a Györi és a Debreceni Ítélőtábla elnökének is az érintett megyék egy-egy korábbi bírósági elnökét, Havasiné dr. Orbán Máriát illetve dr. Kerékgyártó Juditot választotta meg. A két új ítélőtábla munkába állása azonban még hosszabb időt vehet igénybe, mivel meg kell választani az elnökhelyetteseket, sőt dönteni kell a táblabírák személyéről is. Minderről pénteken délelőtt, az összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón számolt be Lomnici Zoltán, az OIT és a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács az új ítélőtáblák felállításával párhuzamosan célul tűzte ki, hogy az ítélkezés lehetőleg “naprakésszé” váljon, vagyis az ügyeket lehetőleg egy éven belül le tudják zárni. A tanács másik fontos célja a Fővárosi illetve a Pest Megyei Bíróság tehermentesítése, ezek ugyanis sokszorosan túlterheltnek számítanak más megyei bíróságokhoz képest. A tanács szerint a hazai peres ügyek 50 százalékát tárgyalják e két bíróságon, ahol ráadásul egy-egy bíróra sokszor 6-700 ügy esik, holott ez vidéken – és Európában – ritkán haladja meg a 100-150-et. Mint kiderült, a Pest Megyei Bíróságot székházának rossz állapota is sújtja, s a felújításhoz vagy új épület vásárlásához szükséges nyolcmilliárd forint híján a bíróság akár bérleménybe is kényszerülhet.