Az Alkotmánybíróság (AB) elutasította azokat az indítványokat, amelyek az európai parlamenti választással kapcsolatos szabályozást kifogásolták – tudatta közleményben a testület.

Az indítványozók úgy vélték, hogy a törvény korlátozza a passzív választójogot, mivel csak pártok állíthatnak listát, társadalmi szervezetek, egyének nem – olvasható a közleményben. Az Európai Parlament képviselőit az egyes tagállamokban az arányos képviselet elve alapján listás vagy egyetlen átvihető szavazatos rendszer szerint választják. Az alkotmány a választás alapelvein túl az uniós képviselők választási rendszerére nem tartalmaz rendelkezést – írta a testület. Az Alkotmánybíróság megállapította azt is, hogy az új alkotmányi szabály sem rendelkezik az európai parlamenti képviselők választásának a rendjéről.

Az Országgyűlés önállóan dönthetett arról, hogy a választás listás rendszerben történjen és listát bejegyzett pártok állíthassanak – áll a közleményben. A jelöltállítási jog nem alkotmányos alapjog az országgyűlési és az önkormányzati képviselők választásánál sem. A listás választás nem jelenti a választójog korlátozását – állapította meg az Alkotmánybíróság.