Az EU által megszabott 2003 októberi határidőhöz képest jelentős késéssel, e hét elején fogadták el az új törvényt a holland honatyák. Hatályossá csak májusban-júniusban lesz, amikor megjelenik a hivatalos közlönyben.

A spamellenes törvényeknek két válfajuk van. A lágyabb változat az, angol terminológiával, opt-out, amelyiknél a célszemélynek közölnie kell a küldővel, hogy nem kíván levélszemetet kapni, míg az opt-in esetében a spam törvényellenes, ha a fogadó fél nem adta hozzá előzetes beleegyezését. A holland törvényhozók az opt-in mellett tették le a garast.

A törvény elfogadásának elhúzódásához viszont alighanem hozzájárult, hogy sajátos engedményeket tesz, csak a magánszemélyeket védi és nem terjed ki sem a vállalatokra, sem azok alkalmazottaira. A gazdasági miniszter már be is jelentette, hogy módosító javaslatot készül benyújtani az alighogy elfogadott törvényhez. Az sem tetszik sokaknak, hogy a végrehajtásért felelős távközlési hatóság nem kapott forrásokat a megnövekedett feladataihoz.