Amikor a munkakönyv megszűnt, a dolgozók bizonytalan helyzetbe kerültek, az új adatbázissal ez a bizonytalanság megszűnik; erről beszélt Burány Sándor. A munkaügyi miniszter elmondta: május elsejétől a munkavállalók telefonon vagy interneten bármikor ellenőrizhetik, hogy munkaadójuk bejelentette-e őket és fizeti-e utánuk a járulékokat.

A munkáltatónak pedig május elseje után be kell jelentenie a dolgozóival kapcsolatos változásokat.

  • Nem csak a munkavállalók biztonságát teremtjük meg, hanem hozzájárulunk ahhoz, hogy a munkaerőpiac átláthatóvá váljék. Naprakész, összesített információk állnak majd a Központi Statisztikai Hivatal rendelkezésére, meg lehet mondani, hogy éppen hányan dolgoznak az országban – mondta Burány Sándor.

A kormánypárti felszólalók szerint az új nyilvántartás ösztönzi majd a legális foglalkoztatást, és ez később akár járulékcsökkentést is lehetővé tesz. Az ellenzék támogatja az egységes munkaügyi adatbázis létrehozását, bár fenntartásokkal. Az MDF felszólalója szerint inkább munkahelyek létrehozásával kellene törődnie a kormánynak, a Fidesz pedig az új rendszerre elköltött pénzt sokallja.

  • Nem tudunk azzal egyet érteni, hogy a fáma szerint valahol 600 millió és 2,5 milliárd forint közötti propaganda költségeket kíván a tárca erre elkölteni. A kormány saját maga fényezésére kívánja felhasználni – vélte Fónagy János.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője cáfolta az elhangzott összeget. Kijelentette: mindössze 60 millió forintot költött a kormány az adatbázis reklámozására, és nyilvános közbeszerzési pályázaton hirdette meg a munkát.