Újabb nagyszabású építőipari kartellügyben kutat a GVH. A vizsgálatba vont cégek között van a Vegyépszer is. Nem kizárt, hogy az eddigi konkrét beruházásokhoz kapcsolódó kartellezés mögött országos, több évre visszanyúló piacfelosztás húzódik meg.

Meglepetésszerű vizsgálatokat, helyszíni kutatásokat tartott számos budapesti és vidéki útépítő vállalkozásnál a Gazdasági Versenyhivatal kartellcsoportja. A vizsgálatba vont cégek között szerepel a Vegyépszer is – értesült a Világgazdaság. A versenyhatóság a hozzá eljutott információk alapján arra gyanakszik, hogy a vállalatok különböző módokon felosztották egymás között a piacot.

Az építőipari cégek közötti piacfelosztás leggyakoribb módja a „körbenyeretés”, a közbeszerzési pályázat győztesére vonatkozó megállapodás. A megállapodásban részt vevő vesztesek jutalma vélhetően valamilyen megfelelő ellenszolgáltatás: pénz, gyakorta alvállalkozói munka, illetve – ami adott esetben újabb kartellügy lehet – a következő közbeszerzési tender megnyerése.

Bővebben:
http://www.vg.hu/index3.php?…