Továbbra sem készül lista a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a prostitúciós szempontból védett utcákról Budapesten – jelenti a HavariaPress. A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete még tavaly indított pert a Fővárosi Közigazgatási Hivatal ellen, annak érdekében, hogy hatósági bizonyítványt kaphassanak a XI. kerület védettnek minősülő utcáiról.

Az ügyben tavaly jogerős döntés is született, ám a hivatal az ítélet felülvizsgálatát kérte a Legfelsőbb Bíróságtól, amely hatályon kívül helyezte azt. A Legfelsőbb Bíróság a döntést többek között azzal indokolta, hogy az egyesületnek nem lett volna joga pert indítani, s a kerületi jegyzőnek sem tartozott az ügy a hatáskörébe.

A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete azért fordult a XI. kerület jegyzőjéhez, hogy kikérjék a kerület védett utcáiról szóló hatósági bizonyítványt. Ezt azonban a jegyző elutasította, arra hivatkozva, hogy a lista csak a kibocsájtás napjára lenne érvényes, s csak az aktuális helyzetet tükrözheti, így nem volna hitelt érdemlő. A jegyző döntését a Közigazgatási Hivatal helybenhagyta, a Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiuma viszont tavaly tavasszal jogerősen igazat adott az egyesületnek, ezért új eljárásra kötelezte az alperest. Ezen döntés ellen nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a hivatal.

A Legfelsőbb Bííróság szerdai döntésével hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság ítéletét, és elutasította a felperes keresetét. Az indoklás szerint az egyesület nem indíthatott volna pert az ügyben, mivel Magyarországon a civil szervezetek csak akkor képviselhetnek magánembereket, ha erre törvény hatalmazza fel őket, a szervezett bűnözés elleni törvény azonban nem ad ilyen jogosítványt a prostituáltak egyesületeinek. Eszerint az egyesület csak abban az esetben perlekedhetett volna, ha egyedi meghatalmazásokat gyűjt az érintett prostituáltaktól a per megindítására. A bíróság egyúttal kimondta, hogy az ügy nem a kerületi jegyző, hanem a fővárosi közgyűlés jogkörébe tartozik, így ha a jegyző teljesíti az egyesület kérését, azzal elvonta volna a közgyűlés hatáskörét.