Miután a kétszeri figyelmeztetés sem használt, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az Európai Bíróság elé idéz hat uniós tagállamot – adta hírül a Rapid. Az ügyben érintett országok – Belgium, Németország, Görögország, Franciaország, Luxemburg és Hollandia – ugyanis a mai napig nem építették be jogszabályaikba az elektronikus hírközléssel kapcsolatos uniós irányelveket.

Ugyanakkor nem múlt el minden hatás nélkül a bizottság legutóbbi, őszi figyelmeztetése sem, hiszen azóta Spanyolország és Portugália már megtette a szükséges lépéseket. Hollandiában a közelmúltban döntöttek az uniós elvárásokkal kapcsolatos törvény elfogadásáról, és Franciaországban is a közeli jövőben várható a megfelelő jogszabályok megalkotása. Az Európai Bizottságnak a lépéssel egyértelműen az a célja, hogy ráébressze a tagállamokat arra, a fontos reformok bevezetése tovább már nem halasztható.

A direktívákat a tagállamoknak már tavaly júliusig be kellett volna építeniük jogszabályaikba. Az előírások elsősorban a távközlési piaci verseny élénkítését célozzák. Az EU szabályozási keretrendszerének alkalmazásával megteremthetők a további beruházások feltételei, új munkahelyek létrehozása válik lehetségessé, illetve a magán- és üzleti előfizetők több és jobb minőségű szolgáltatás közül választhatnak Európa-szerte.

A bizottság döntése üzenetet hordoz a közösséghez május elsején csatlakozó új tagok számára is, akiknek ettől az időponttól kell alkalmazniuk az uniós szabályozási keretrendszert. Magyarország a tavaly elfogadott és 2004. január elsején életbe lépett elektronikus hírközlési törvénnyel eleget tett a jogszabályi környezetre vonatkozó EU-elvárásoknak. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a törvényi előírások mennyire alkalmazhatók majd a valóságban, az annak betartatására létrehozott Nemzeti Hírközlési Hatóságnak lesz-e elég ereje feladata ellátásához.