A hivatal nagyobb gondot fordítana arra, hogy beszedje a be nem fizetett adókat. Az új mérési technikát a hátralékok keletkezésének megakadályozására hozzák létre.

Az “elméleti” és a tényleges adóbevétel közötti különbség, az adórés csökkentése segítheti az adóhivatalt az idei bevételi tervek végrehajtásában, ennek érdekében idén megkezdődik az adórés mérési technikájának kialakítása – derül ki az APEH 2003-as tevékenységét összefoglaló Bulletinből. A nyakatekert megfogalmazás mögött a hátralékok keletkezésének megakadályozása, vagy legalábbis mérséklése sejthető, illetve az a politikai szándék, hogy az államháztartás tervezett hiányát ne lépjék túl.

Részben a hátralékállomány emelkedésének tudható be, hogy tavaly nem teljesült a költségvetés – többször módosított – bevételi előirányzata. Az adóhivatal szerint az ellenőrzési, behajtási és szankcionálási tevékenység 239 milliárd forinttal emelte a tavalyi bevételeket, ami az egy évvel korábbi – egyszeri, nagy összegű tételeket is tartalmazó – teljesítménynél mintegy nyolcmilliárd forinttal kevesebb.

A működő vállalkozások hátraléka csaknem 12 százalékkal bővült 2003-ban. A magánszemélyek felhalmozott adóssága nem változott; csökkent a végelszámolás alatti, illetve a már megszűnt vállalkozások tartozása, tíz százalékkal emelkedett ugyanakkor a felszámolás alatti gazdálkodók hátraléka. A behajthatóság szempontjából a hátralékállomány összetétele a korábbi évekhez hasonlóan kedvezőtlen, a kinnlevőség több mint felét a nem működő, felszámolással vagy végelszámolással érintett társaságok és megszűnt vállalkozások tartozása teszi ki.

Bővebben:
http://index.hu/…/apbe040507/