A Pénzügyminisztérium pénteken benyújtotta a jövedéki adótörvény tervezett módosításáról szóló javaslatot a Parlamentnek. A javaslatról szerdai ülésén döntött a kormány.

A javaslat szerint a kormány felhatalmazást kap arra, hogy jelentősebb üzemanyag áremelkedés esetén csökkentse a jövedéki adót, s így mérsékelje a drágulást. Mindez azonban úgy történhet, hogy nem csökken a költségvetés ez évre várt bevétele, az államháztartás az áremelkedésből származó többlet adóbevételről mond le.

A kormány akkor intézkedhet, ha a benzin, gázolaj átlagára egymás után következő két hét során elér, illetve meghalad egy magas szintet. (Ha két hétfői napon mért átlagár alapján számított számtani átlagár a 95-ös benzinnél meghaladja a 250, a gázolaj esetében a 225 forintot, akkor a kormány dönthet átmeneti jövedéki adó mérséklésről.)

A benzinnél 250 forintos literenkénti ár esetén az adótartalom 2 forinttal mérsékelhető, és ennek hatására ugyan ennyivel csökkenhet a fogyasztói ár. Amennyiben az ár tovább emelkedik, minden öt forintos drágulás, egy forintos adóteher mérséklésre, árcsökkentésre ad lehetőséget.

Az árfigyelés Magyarországon megoldott, erre nem kell külön szervezetet létrehozni, hiszen ezt a munkát a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban végzik.

Amennyiben az országgyűlés hétfőn sürgősséggel, négyötödös többségi szavazás után azonnal napirendjére tűzi a törvénymódosítást, kedvező döntés esetén, leghamarabb szombaton csökkenhet az üzemanyagár.

Mivel a jövedéki adócsökkentés átmeneti, így az üzemanyag árak kedvező változása esetén, visszaállnak az eredeti jövedéki adótételek.