A magyar bíróságoknak aktívan be kell kapcsolódniuk az uniós igazságügyi együttműködésbe – jelentette ki Lomnici Zoltán annak kapcsán, hogy a napokban Helsinkiben részt vett az uniós legfelsőbb bírósági elnökök szervezetének tanácskozásán.

A közvélemény az EU-csatlakozás előnyös vagy hátrányos voltát nem csupán anyagi helyzetén, de a közintézmények működésén is leméri – figyelmeztetett Lomnici Zoltán magyr főbíró, akit tavasszal választottak a tekintélyes Európai Uniós testület alelnökévé.

Kifejtette: az európai jog védi az esélyegyenlőséget, az emberi jogokat, nagy hangsúlyt helyez a fogyasztóvédelemre. Kiemelt jelentősége van annak, hogy a hatóságok, bíróságok betartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket, tiszteletben tartják-e a polgárok jogait.

A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke szerint az uniós főbírák testülete hatékony segítséget nyújthat a magyar bíróságoknak. A testület elhatározta, hogy az unió régebbi tagállamainak bíróságai segítséget nyújtanak a csatlakozott országok bíróságainak.