Az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek esti ülésén közleményben foglalt állást az EP-választási kampányban induló jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségnek a médiában történő biztosítása érdekében. A bizottság azt követően adta ki közleményét, hogy tárgyalt két, ezzel a kérdéssel foglalkozó beadványról.

“Az OVB leszögezi, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán az indulás feltételeinek megfelelt és nyilvántartásba vett jelölőszervezetek azonos jogokkal rendelkeznek a kampányban és a közszolgálati médiában való megjelenés terén” – áll a közleményben, amelyet a testület több órás vita és szövegezés után fogadott el.

A közlés szerint az OVB az esélyegyenlőség biztosítása érdekében határozottan állást foglal a jelölőszervezetek bármilyen hátrányos megkülönböztetésével szemben. A választási bizottság és felhívja a médiumok vezetőit, hogy a választás tisztaságának biztosítása érdekében őrködjenek a választási műsorok kiegyensúlyozottságán, a választáson induló valamennyi párt egyenlő esélyének biztosításán, valamint a diszkrimináció tilalmán.

Ficzere Lajos, az OVB elnöke az ülés szünetében elmondta: a választási eljárási törvény előírásai szerint az OVB azonos feltételek megléte alapján veszi nyilvántartásba a jelölőszervezeteket, így azok egyenlő résztvevői a választási folyamatnak. Éppen ezért érvényre kell juttatni a választás alapelvei közül az esélyegyenlőséget is, így a médiában való megjelenés egyenlő és azonos feltételek mellett kell, hogy történjen.

Hozzátette: a testülethez érkezett egyik beadványban Balogh Gyula független országgyűlési képviselő, az EP-választáson induló Magyar Nemzeti Szövetség elnöke azt kifogásolta, hogy a kampányban megengedhetetlen diszkrimináció éri a parlamenten kívüli pártokat. Ugyanis valamennyi közmédia, a közszolgálati rádió, az MTV és a Duna TV is, műsoraiban külön szerepelteti a parlamenten belüli és a parlamenten kívüli pártok képviselőit.

A másik beadványban Nika György, az MTV választási irodájának vezetője arra kérte az OVB-t, foglaljon állást a választási kampány során az egyes pártrendezvényekről szóló tudósítások közzétételével és arányával összefüggésben követendő műsorszolgáltatási magatartásra vonatkozóan, mivel azt tapasztalták, hogy egyes pártoknál a négy kampányhét alatt nincs annyi rendezvény, ahányszor a híradóban megjelenhetnének, és ebből következően egyes pártok akár napi rendszerességgel, mások viszont ritkábban juthatnak megjelenési lehetőséghez.

Ficzere Lajos közölte, mindkét beadványt az Országos Rádió és Televízió Testülethez küldik el, és határozat helyett, még a pénteki ülésen, közleményt bocsátanak ki az ügyről, mert az OVB csak a politikai hirdetések tekintetében rendelkezik hatásköri jogosítványokkal. Ficzere Lajos emlékeztetett arra: az OVB 2003-ban már javasolta az Országgyűlésnek, hogy a választási eljárási törvény részletesen szabályozza a médiában való megjelenést a kampány során az esélyegyenlőség elvének hatékony érvényesítése érdekében.