Az MSZP-frakció szerint az ingyenes jogi segítségnyújtás, tanácsadás, azaz a nép ügyvédje szolgáltatás két hónapos tapasztalata egyértelműen sikeres – tájékoztatott Vastagh Pál volt igazságügy-miniszter, az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának MSZP-s elnöke.

„A 2004. április 1-jével elindult szolgáltatás valóban a szociális egyenlőséget és a jogérvényesítésben az egyenlőséget biztosító rendszer, amely a jóléti rendszerváltásnak és az Európai Unió követelményeinek is megfelel” – fűzte hozzá.

Két hónap alatt kétezren vették igénybe ezt a szolgáltatást a 19 megyében és a fővárosban felállított irodákban, a költség pedig mindössze hárommillió forint. A szolgáltatást két lépcsőben vezetik be: 2004. áprilisától okirat-szerkesztésben és egyszerű ügyekben folyik tanácsadás, 2006. januárjától pedig már a perbeli ingyenes képviseletre is kiterjed majd a szolgáltatás.

Tanácsadóként, szervezőként pillanatnyilag 300-an vesznek részt e tevékenységben, ebből 280 a bejegyzett jogi képviselő, ügyvédek, egyetemi oktatók, jogtanácsosok, és szó van arról, hogy az egyetemeken működő jogklinikák is bekapcsolódnak a rendszerbe – mondta a volt miniszter.

Az MSZP-s képviselő elmondta azt is, hogy a jogi segítségnyújtást végzők között sokan beszélnek idegen nyelvet, erre azért is szükség van, mert a szolgáltatást igénybe vehetik az Európai Unió állampolgárai is, illetve segítséget jelent a menekültekkel való foglalkozásban is.