Az ír elnökség vasárnap új javaslatot juttatott el a tagállamokhoz, amelynek vitája a mai külügyminiszteri értekezleten esedékes.

Az indítvány kompromisszumos megoldás lehet a vétójog lehetőségét követelők és az azt elvetők között: a tagállamok igazságügyi-, belügyi- és társadalombiztosítási kérdésekben visszautalhatnának egy-egy kérdést az Európa Tanács elé, amennyiben úgy látják, hogy az EU-direktíva ellentétes nemzeti érdekeikkel.

Ez lehetne az a módja a minősített többségi döntés érvényesülésének, amely mellett az egyes országok aggályai is meghallgatásra találnának.

Az ír javaslatnak megfelelően egyhangú szavazást igényelnének az adóügyek és a hat éves ciklust átfogó költségvetés.

Még mindig nyitottak a gazdaságpolitikai kérdések: mekkora joggal rendelkezzen az Európai Bizottság ezekben az ügyekben, és mekkora teret biztosítson az alkotmány a testületnek a stabilitási paktumban foglaltak szigorú kikényszerítésére.

Az ír javaslat ellenzi Isten és a kereszténység említését az alkotmányos szerződésben, ragaszkodna az “Európa kulturális, vallási és humán öröksége” megfogalmazáshoz. Ez megfelel Belgium és Franciaország erőteljes követelésének, ugyanakkor ellenkezést válthat ki Olaszország és Lengyelország részéről.

A végső döntés az e hét végi EU-csúcsra vár az alkotmány ügyében.