Az amerikai kongresszus döntése alapján a vízumoknak a jövőben biometrikus azonosítót is tartalmazniuk kell. Az USA budapesti nagykövetségén bemutatták azt az eszközt, amely digitálisan rögzíti az ujjlenyomatot. Az új technológiát alkalmazó vízumkiadás június 18-án lép életbe.

Az amerikai kongresszus a szeptember 11-i terrortámadás hatására döntött úgy, további biztonsági elemeket épít be a vízumokba, hogy azonosítani tudják az Egyesült Államokba utazókat. Az elfogadott törvény alapján csak géppel leolvasható, biometrikus azonosítóval ellátott vízumokat adhatnak ki.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén George Herbert Walker nagykövet hétfőn be is mutatta azt az eszközt, mellyel a vízumkérelmezők két mutatóujjának lenyomatát rögzítik digitálisan. Az ujjlenyomatot a kérelmező digitális fényképével együtt csatolják a vízumdokumentációhoz. A nagykövetség ígérete szerint az új rendszer csupán néhány másodperccel hosszabbítja meg a vízumkérelmezés folyamatát. Az új technológiát alkalmazó vízumkiadás június 18-án lép életbe.

Ujjlenyomat a magyar útlevelekben is

A Belügyminisztérium politikai államtitkárának korábbi tájékoztatása szerint az uniós bel- és igazságügyi miniszterek tanácsának június eleji ülésén az EU-tagországok úgy foglaltak állást, hogy az uniós állampolgáraik útlevelében a jövő év végétől kell alkalmazni a biometrikus azonosítókat.