A Matáv nem tudja elfogadni a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) összekapcsolási díjak csökkentéséről szóló hétfői döntését és azt bíróságon támadja meg, mondta MTI-nek a Matáv árpolitikai igazgatója, Kozma Zsolt.

Az NHHT hétfőn mind az öt magyarországi helyi vezetékes szolgáltatót az összekapcsolási díjak csökkentésére kötelezte. A döntés szerint az összekapcsolási díjak átlagosan 38-55 százalékkal, a Matáv esetében átlagosan 38 százalékkal csökkennek. Lapinformációk szerint az Invitel is bírósághoz akar fordulni.

A szolgáltatókat az, hogy bírósághoz fordulnak, nem mentesíti az NHHT döntésének végrehajtása alól. A díjcsökkentés megteremti a lehetőséget a fogyasztói árak csökkentésére is, azonban a tényleges hatást csak a piaci verseny fogja eldönteni – mondta Kozma Zsolt az MTI-nek. Kozma elmondta, a Matáv nem ért egyet a döntés több pontjával és “udvariatlannak” tartja azt, hogy a tanács az eljárási határidőhöz képest két hetes késéssel, úgy hozta meg a döntést, hogy azt egy nap alatt kellett volna érvényesíteni. A Matáv ezt jogilag aggályosnak, technikailag pedig megvalósíthatatlannak tartja. Nem hajtotta és nem is hajthatta volna végre határidőre, mert több mint tucatnyi társszolgáltatóval kell ugyanis a szerződéseket módosítani.

A Matáv a szerződések módosításakor, illetve az új szerződések megkötésekor az új összekapcsolási díjakat csak jogfenntartással fogja érvényesíteni. Kozma elmondta, az NHHT által megállapított összekapcsolási díjak nem fedezik a költségeket. A Matáv kimutatta a költségeit, az NHHT viszont nem költségszámítás, hanem ár-összehasonlítás alapján bírálta azokat felül. Kozma Zsolt hozzátette, bár az NHHT a többi szolgáltatót is az összekapcsolási díj csökkentésére kötelezte a Matáv szolgáltatási területén kívüli területeken – azaz az ország mintegy 20 százalékán – 50-80 százalékkal magasabb összekapcsolási díjak lesznek érvényben és ez hátrányos lehet az ott élő fogyasztók számára.