II. János Pál Pápa vasárnapi Úrangyala imádságában bírálta az Európai Unió pénteken elfogadott alkotmányát mert abból – szavai szerint – hiányzik a konkrét utalás a keresztény gyökerekre.

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt hívek előtt köszönetet mondott szülőhazájának, Lengyelországnak, amely harcolt azért, hogy ezeket az értékek bekerüljenek az EU alkotmányába.

“Köszönetet mondok Lengyelországnak, amely az európai intézményekben állhatatosan védelmezte kontinensünk keresztény gyökereit, amelyből napjaink kultúrája és fejlődése elindult” – hangsúlyozta lengyel nyelven elhangzott imájában a pápa, eltérve a számára előkészített beszéd szövegétől.

A Szentszék szóvivője szombaton elégedetlenségét fejezte ki, amiért egyes kormányok ellenkezése megakadályozta, hogy az EU alkotmánya konkrétan utaljon a keresztény gyökerekre.

A pápa a menekültek világnapján felszólította a nemzetközi közösséget: tegyen többet a menekültek érdekében. Minden ember számára biztosítani kell, hogy biztonságos körülmények között éljen – hangoztatta az egyházfő, hozzátéve: méltányolja és ösztönzi a menekültek érdekében az egyház keretében végzett tevékenységet.