Állítólag a nagyobb anyagi haszon reményében tartják vissza a gyógyszereket a piac egyes szereplői, ezzel okozva hiányt az országban. Július 1-ével ugyanis újra a régi áron lehet forgalmazni a gyógyszereket.

A napok óta fennálló gyógyszerhiány miatt a patikusok és a gyógyszer-nagykereskedők egymásra mutogatnak. A szaktárca kérésére az ÁNTSZ vizsgálja, hogy az orvosságok miért nem jutnak el a betegekhez, mivel a szükséges gyógyszermennyiség az országban van.

Feltevések szerint a piac valamely szereplői tartják vissza a gyógyszereket, hogy megvárják a július 1-ét, amikor ismét az árbefagyasztás előtti, 15 százalékkal magasabb áron szállíthatják a készítményeket. Miközben a legnagyobb nagykereskedők állítják, hogy szállítanak, több vidéki gyógyszertárban egyre nő a hiánycikkek száma. A kormány minden törvényes eszközt fölhasznál a piac egyensúlyának helyreállítására – közölte Kökény Mihály egészségügyi miniszter. Kökény szerint súlyosan etikátlannak, hogy néhány napi haszon miatt egyes piaci szereplők nem szállítanak gyógyszert.
A versenyhivatal (GVH) ma indít eljárást tíz gyógyszer-nagykereskedelmi cég tevékenységét vizsgálva. Azt akarják kivizsgálni, hogy valóban áremelés előtti áruvisszatartás áll-e a gyógyszerhiány hátterében.