A kormányzat támogatja a bírósági reform továbbvitelét, ezen belül is a az ítélőtáblák rendszerének kialakítását – mondta az igazságügy-miniszter. Bárándy Péter szerint egy modern demokráciában nélkülözhetetlen az igazságszolgáltatás függetlensége.

A kormány azért is segíti a bírósági reformot s ezen belül az ítélőtáblák kialakítását, mert az igazságszolgáltatás függetlensége nélkülözhetetlen a modern demokráciában – mondta az igazságügy-miniszter. Bárándy Péter közölte azt is, hogy a reformfolyamat része a bírói életpályamodell megvalósítása, amely megteremti a stabilitás feltételeit.

A miniszter szerint a strasbourgi nemzetközi bírósághoz Magyarországról kétezren fordultak a bíróságok munkáját kifogásolva, s ebből 13 esetben született elmarasztalás, jelezve, hogy a magyar igazságszolgáltatás színvonala európai összehasonlításban a felső harmadba sorolható.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke arról szólt, hogy éppen a bírósági reform eredményeként a hosszan elhúzódó ügyek száma csökkent. A további korszerűsítés fontos feltétele, hogy a bírók száma bővüljön, s a munkakörülmények is javuljanak – emelte ki Lomnici.