Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megjelentette a társasházak működtetéséről szóló könyvet. Az egyesület emellett kiadta a hulladékszállításról összegyűjtött fogyasztói tudnivalókat is – jelentették be pénteken.

A társasházakról szóló könyvben összefoglalják a 2004. január 1-jétől érvényben lévő új törvény változásait – mondta Baranovszky György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) jogi és tanácsadási vezetője, a könyv szerkesztője. A fogyasztók szemszögéből nézve gyakorlati információkat adnak közre, például az új jogszabály szerint a társasház közgyűlésén írásban is lehet szavazni. A hulladékszá­llításról szóló, a Jó tudni sorozat részeként megjelent kiadványban többek között a díjfizetéssel kapcsolatos anomáliákra hívják fel a figyelmet.

Baranovszky György elmondta, hogy Magyarországon a hulladékszállításra is fogyasztói szerződést kell kötni. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az az önkormányzat hozza a szemétszállítási rendeletet, amely valamilyen arányban tulajdonos a szolgáltatóban.

Az OFE hulladékszállítás-ügyben még tavaly novemberben pert indított Szolnokon a fogyasztók érdekében, mert az önkormányzati rendeleten alapuló szolgáltatói szerződés túlságosan sok konkrétumot határozott meg a fogyasztók hátrányára. Az OFE szerint a kötelezően igénybe veendő közszolgálat, a hulladékszállítás területén kevés mozgástere van a fogyasztónak fogyasztói döntések meghozatalához.

Elhangzott, hogy az OFE kiemelten foglalkozik a szolgáltatói szerződésekkel, fogyasztói hátrány esetén pert indítanak. Legutóbb a Vodafone ellen nyertek pert első fokon nem jogerősen tisztességtelen szerződésfeltétel miatt. Elmondása szerint a Vodafone úgy módosította egyoldalúan a korlátlan internetre vonatkozó szerződését, hogy a meghirdetés után az adatforgalom függvényében szüneteltethette a szolgáltatást.

Az OFE jogszabály-véleményezési tevékenységében rendszeresen kitér arra, hogy szerinte a fogyasztóvédelemben érintett különböző hatóságok által kiszabott bírságok meghatározott részét pályázat útján kellene szétosztani a civil fogyasztóvédelmi szervezetek között. Az egyesület legközelebb a Jó tudni sorozat keretében a hitelkártyákról, illetve a fiataloknak szóló nyugdíjbiztosí­tásról jelentet meg ingyenesen beszerezhető kiadványt.