Az amerikai szenátus új törvénytervezete, amely lehetővé tenné, hogy a jogtulajdonos beperelje az olyan termékek létrehozóit, amelyek szellemi tulajdonsértésre “sarkalnak”, megakadályozná, hogy a technológiai cégek új médialejátszókat vagy más rögzítő eszközöket fejlesszenek ki, hangsúlyozták csütörtökön négy technológiai szervezet képviselői is.

Az Inducing Infringement of Copyrights Act of 2004 elnevezésű tervezet széles körben tenné lehetővé, hogy bepereljenek bárkit, ha termékére ráhúzható, hogy szellemi tulajdon elbitorlására ösztönöz – ezáltal a zene- és a filmipar pert indíthatna az új technológiákba beruházó kockázati befektetők ellen, vagy az újságírók ellen, akik digitális rögzítő technológiákat ismertetnek, vélekedik Gary Shapiro, a Fogyasztói Elektronikai Szövetség (CEA) elnöke, aki szerint a tervezet nem ad mentességet a fejlesztők számára, így elbátortalanítja őket, hogy kifejlesszék a jövő iPodjait vagy TiVO-it.

A P2P szoftverek kifejlesztői ellen irányuló új törvény lehetővé tenné, hogy a művészek vagy a szórakoztatóipari cégek bepereljék az olyan termékek kifejlesztőit, amelyek “szándékos jogbitorlásra késztetnek”. A Képviselőház jogi bizottságának elnöke, Orrin Hatch a kritikára azzal reagált: álljanak elő a kritikusok alternatív tervezettel, amivel gátat lehet vetni a jogvédett anyagok illegális online forgalmazásának. Hatch egyenesen azzal vádolta a P2P szoftvereket fejlesztő cégeket, hogy illegális fájlcserére késztetik a fiatalságot, majd cserben hagyják őket, ha a törvény fellép ellenük.

A tiltakozások ellenére a tervezet támogatói szerint szükség van törvényre, mert a P2P szolgáltatásokon forgalmazott fájlok 97 százaléka illegális, állítja Mitch Bainwol, az Amerikai Hanglemezipari Szövetség (RIAA) elnöke, aki szerint csak a felhasználók ellen indíthatnak pert, miután egy tavaly áprilisi kaliforniai bírósági döntés kizárta a P2P cégek elleni fellépést.