A kis Unix cég valószínűleg kiszélesíti a frontot a kék óriás elleni jogi küzdelemben, miután állítólag olyan dokumentumokra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy az IBM megsértette az SCO-val kötött licencmegállapodást, amikor kifejlesztette az AIX legújabb verzióját.

Az SCO-hoz közel álló forrás szerint az IBM felhasználta a Unix kódot az AIX 5L-ben, amelyet az SCO a Project Montrey-hez licencelt az IBM-nek, hogy megépíthesse az Intel Itanium processzorához a Unix változatát. Az IBM 2001-ben leállította a Monterey programot, és az Itanium-alapú kiszolgálókhoz a Linuxot preferálta. De az SCO most állítólag talált egy olyan e-mailt, hogy az IBM felhasználta a Montereyhez licencelt kódot az AIX 5L-ben anélkül, hogy erre engedélyt kért volna az SCO-tól.

A dologról először a Forbes.com adott hírt még szerdán, amikor az SCO vezérigazgatójának, Darl McBride-nak a cég felhasználói konferenciáján elhangzott egyes megjegyzéseit elemezte.

“A dologról várhatóan többet is lehet majd olvasni az SCO jövőbeni bírósági beadványaiban”, fogalmazott a nevének elhallgatását kérő hírforrás.