A Baumag-ügy lehet az első olyan eset Magyarországon, amelyben alkalmazzák azt az május 1-jétől Magyarországon is érvényes európai uniós jogszabályt, melynek alapján céggel szemben is cégekkel szemben is büntetőjogi intézkedések alkalmazására nyílik lehetőség.

A magyar jog szerint mindeddig jogi személynek csak a meghatalmazottaival szemben alkalmazhattak büntetőjogi intézkedést. Monostori Attila ügyvéd véleménye szerint a jogszabály alkalmazásával kiterjednek az intézkedési lehetőségek az olyan típusú átláthatatlan gazdasági bűncselekmények felderítésében, mint amilyen például a Baumag-ügy.

A büntetőügyben érintett cégek gazdasági tevékenysége felfüggeszthető vagy korlátozható lesz, pénzbírsággal is sújthatók majd a vállalkozások – magyarázta Monostori Attila, aki szerint a jogszabály alkalmazása alapvető segítség lehet egy átláthatóbb, tisztább gazdasági rendszer létrejöttéhez Magyarországon. Az ügyvéd közölte azt is, hogy beadványáról, illetve az uniós jogszabály tudomása szerint első magyarországi alkalmazásáról tájékoztatja az Európai Bizottság illetékes főosztályát is.