Az Egyesület a Felsőoktatásért és Kutatásért (EFOK) arra kéri az országgyűlési képviselőket és minden felelős parlamenti politikust, hogy ne szavazzák meg az új felsőoktatási törvényt, mert az káros folyamatokat indítana el és jelen formájában alkotmányellenes.

Az erről szóló nyilatkozatot az ELTE-n pénteken rendezett fórumon fogadták el a résztvevők.

Horváth Zalán, az EFOK vezetője közölte, amennyiben jelen formájában a parlament elfogadja a törvényt, Alkotmánybírósághoz fordulnak. Javaslatként elhangzott útlezárás, transzparensekkel történő tiltakozás is. A rendezvényen az egyetemi oktatók, hallgatók mellett részt vett Pálinkás József, az előző kormány oktatási minisztere is.

A résztvevők tiltakozó nyilatkozatukban kifogásolják, hogy a felsőoktatási törvény tervezete csökkenti az egyetemi képzésben résztvevők számát, rontja a beiskolázott hallgatók továbbtanulási esélyeit.

Kabai Péter egyetemi oktató elmondta: a kormányzat be is vallja, hogy ettől évente 14 milliárd forintos megtakarítást vár. Úgy vélte, az intézkedés a hallgatói létszám csökkenését eredményezheti. A nyilatkozat szerint a tervezet csökkenti az akadémiai életpálya vonzerejét a fiatal tehetségek számára. A határozott idejű kinevezés kiszolgáltatott helyzetbe hozza az egyetemi oktatókat, veszélyezteti az oktatás színvonalának megőrzését. Utalnak arra, hogy vezető oktatók külföldi egyetemeken is jórészt határozatlan idejű alkalmazásban állnak.

A tiltakozó nyilatkozat szerint felmerül a törvény kapcsán a magánosítás lehetősége is. “Megítélésünk szerint helyes, hogy a törvénytervezet növeli az intézmények gazdasági mozgásterét, önálló gazdálkodásra nagyobb teret enged” – írják. Ellenzik ugyanakkor, hogy az állami oktatás lehetőségét biztosító közvagyon kivásárolható, elidegeníthető legyen. Ezt meg kell akadályozni – szögezik le.

A nyilatkozat megfogalmazói szerint a törvény kaotikusan alakítaná át a felsőoktatási szakstruktúrát, káoszt teremtve több száz szak hirtelen megszüntetésével és több száz új szak kikényszerítésével. “Hosszú távú pártpolitikai érdekeken túlmutató törvény kell, vagyis megegyezés az oktatáspolitika és a társadalom, a tárca és a felsőoktatási intézmények, a kormánypártok és az ellenzék között” – zárják nyilatkozatukat, amelyet eljuttatnak Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkárnak is.