Egyaránt elítélik az október 15-ére tervezett hungarista demonstrációt az MSZP és a Fidesz politikusai, abban azonban eltér az álláspontjuk, hogy a rendőrség felléphet-e a tüntetők ellen. A nagyobbik ellenzéki párt szkeptikus az MSZP által az ügyben kezdeményezett négypárti tárgyalásokkal kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt szerint ragaszkodni kell a vélemény és a gyülekezés szabadságának alkotmányos alapjogához, de alkotmányos módszerekkel fel kell lépni a szélsőséggel szemben. Bárándy Péter igazságügy-miniszter fontosnak nevezte, hogy a közszereplők pártállástól függetlenül kinyilvánítsák tiltakozásukat a tervezett hungarista tüntetés kapcsán.

Lamperth Mónika bejelentette: támogatja az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának azt a kezdeményezését, hogy kezdődjön négypárti egyeztetés egyes törvények módosításáról, mivel a jelenlegi jogszabályok szerint a rendőrségnek nincs lehetősége politikai mérlegelésre a gyülekezési törvény keretében. A belügyminiszter szerint csak a frakciókon múlik, hogy megszülethetnek-e a módosítások október 15-ig.

A Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese úgy vélte: egy esetleges jogszabály-módosításnak nem lehet visszamenőleges hatálya, a rendőrség pedig már engedélyezte a demonstráció megtartását. Répássy Róbert szerint a rendőrségnek vagy a nemzetbiztonsági szolgálatoknak megvannak a megfelelő eszközei arra, hogy megakadályozzák a nyilas demonstrálók rendezvényeit.

Az MDF azt várja a négypárti tárgyalástól, hogy egyértelmű és határozott legyen a tüntetések engedélyezésének törvényi háttere.